Bravčové karé s omáčkou a knedlou

Recept na bravčové karé s omáčkou a knedlou:

Suroviny:

  • 4 kusy bravčového karé
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice olivového oleja

Omáčka:

  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké kolieska
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Knedle:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 kvasnicové kvásku
  • 1/4 l mlieka
  • 2 lyžice oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru

 

Bravčové karé s omáčkou a knedlou

Postup:

  1. Karé opláchnite a potrite ich soľou, čiernym korením a cesnakom. Nechajte marinovať aspoň 30 minút.
  2. Na panvici zohrejte olivový olej a opečte karé z oboch strán dozlatista. Potom ich odložte a nechajte odpočívať.
  3. Pre omáčku použite ďalšiu panvicu. Na rozpálenej panvici roztopíme maslo a pridáme cibuľu. Dusíme ju, kým sa zosoftí.
  4. Pridajte múku a miešajte, kým nezhnedne. Postupne pridávajte hovädzí vývar a smotanu na varenie, stále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme, až kým omáčka nezhustne. Podľa chuti soľte a okoreňte.
  5. Pre knedle zmiešajte múku, kvasnicový kvások, mlieko, olej, soľ a cukor v miske. Vypracujte hladké cesto. Nechajte ho zdvojnásobiť objem asi 30 minút.
  6. Vyformujte z cesta knedle a varíme ich vo vriacej osolenej vode, pokiaľ nevystúpia na povrch.
  7. Servírujte karé s omáčkou a knedlou.

Dobrú chuť!

 

2)

Suroviny:

Na bravčové karé:

  • 4 plátky bravčového karé (asi 150-200 g každý)
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžica horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla

Na omáčku:

  • 1 cibula (nasekaná)
  • 1 mrkva (nastrúhaná)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 lyžička tomatového pretlaku
  • Soľ a korenie (podľa chuti)
  • 1 lyžička sušeného tymiánu alebo rozmarínu
  • Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobenie)

Na knedľu:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 lyžica cukru
  • 1 vajce
  • Soľ (podľa chuti)
  • 1 lyžica masla (na potretie)

Postup:

  1. Príprava bravčového karé:

    • Bravčové karé osušte a ochuťte soľou, korením, nasekaným cesnakom a horčicou. Nechajte marinovať 30 minút.
    • Na panvici zohrejte olivový olej a maslo. Opečte karé z oboch strán, aby sa uzavreli šťavy (asi 4-5 minút z každej strany). Po opečení odložte karé na dosku a zakryte, aby odpočívalo.
  2. Príprava omáčky:

    • V tej istej panvici zmäknite nasekanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Po pár minútach pridajte múku a miešajte, kým nezíska zlatú farbu.
    • Pomaly pridávajte hovädzí vývar a miešajte, aby sa nezhŕčila múka. Nechajte omáčku variť 10-15 minút, kým sa trochu zahustí.
    • Pridajte smotanu, tomatový pretlak, tymián (alebo rozmarín) a dochuťte soľou a korením. Varíme ďalších 5 minút.
  3. Príprava knedle:

    • Zohrejte mlieko a pridajte doň cukor a droždie. Nechajte 10 minút, aby sa droždie aktivovalo.
    • V mise zmiešajte múku so soľou. Pridajte aktivované droždie, vajce a vypracujte cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
    • Po vykysnutí cesto rozdeľte na dva bochníky a tvorte knedle. Umiestnite ich do vriacej osolenej vody a varte 15-20 minút (počas varenia je dobré knedle občas otočiť). Po uvarení ich vyberte a nechajte chvíľu odkvapkať.
  4. Podávanie:

    • Na tanier položte plátok bravčového karé, polejte ho omáčkou a podávajte s plátkami knedle. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

12 Komentárov

  1. Jakub píše:

    Ja zo škôlky, a za mňa 10/10.
    Toto mi vážne chutilo.

  2. Kocúrik123 píše:

    Tento recept na bravčové karé s omáčkou a knedlou je úžasný! Mám rád, keď je jedlo jednoduché a chutné. Už sa teším, ako ho vyskúšam doma. Určite to bude skvelý zážitok pre celú rodinu. Dík za zdieľanie!

  3. Cukríček píše:

    Jéj, to vyzerá fantasticky! Bravčové karé s knedlou je moje obľúbené jedlo. Recept je veľmi jasný a ľahko pochopiteľný. Určite sa do toho pustím cez víkend. Teším sa na tú vôňu v kuchyni!

  4. MackoPuf píše:

    Super recept! Nikdy som nevedel, ako správne pripraviť omáčku k bravčovému karé. Všetky suroviny sú také bežné, že ich mám aj doma. Myslím, že to bude hit medzi mojimi priateľmi na večeri!

  5. ZelenáLúka píše:

    Wow, tento recept ma naozaj zaujal! Kombinácia mäsa s omáčkou a knedlou znie tak chutne a výdatne. Rada varím pre rodinu a verím, že toto jedlo im naozaj ulahodí. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. PivkoFan píše:

    Recept je skvelý! Mám rád, keď sú pokyny jasné a zrozumiteľné. Bravčové karé som ešte nikdy nerobil, ale tento návod ma povzbudil to skúsiť. Určite pridám aj nejaký svoj obľúbený korenie pre extra chuť!

  7. Srdiečko píše:

    Toto vyzerá ako perfektné jedlo pre rodinnú večeru! Každý miluje dobrú omáčku a knedlu. Oceňujem jednoduchosť receptu a určite ho vyskúšam čoskoro. Veď varenie môže byť tak zábavné!

  8. -Jazvec- píše:

    ‚Dobrú chuť‘ je presne to, čo potrebujeme povedať po tejto lahodnej príprave! Recept je veľmi pútavý a určite vyzerá chutne aj na pohľad. Teším sa na reakcie mojich blízkych po ochutnaní!

  9. -Cibuľa- píše:

    ‚Karé s omáčkou? To znie skvele!‘ Tento recept mi pripomína detstvo a rodinné oslavy pri dobrom jedle. Pripraviť niečo také doma bude úžasné dobrodružstvo v kuchyni.

  10. -Hvězdička- píše:

    ‚Naša rodina miluje knedle!‘ Tento recept je presne to pravé pre nás – rýchly a chutný obed alebo večera. Zostáva len ísť nakupovať suroviny a pustiť sa do varenia s nadšením!

  11. -Radoslav- píše:

    ‚Už sa neviem dočkať!‘ Príprava bravčového karé podľa vášho návodu znie veľmi jednoducho. Teším sa na tú lahodnú chuť a verím, že si pochutnám so svojou rodinou už čoskoro.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *