sosom
Na knedle:
- 500 g bielej múky
- 1 balíček kvasníc
- 1/4 litra mlieka
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
Recept na bravčové karé s omáčkou a knedľou
Postup:
- Karé dôkladne umyte a potrite soľou, čiernym korením a nasekaným cesnakom. Nechajte marinovať minimálne pol hodinu.
- Na panvici zohrejte olivový olej a karé opražte z oboch strán, až kým nebudú zlatohnedé. Potom ich odložte bokom na chvíľu.
- Na prípravu omáčky si vezmite inú panvicu. Na zahriatej panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájanú cibuľu. Varíme, dokiaľ sa cibuľa nezmäkne.
- Pridajte múku a neustále miešajte, kým nezíska zlatistú farbu. Postupne pridajte hovädzí vývar a smotanu na varenie, pričom pokračujte v miešaní, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme, až kým omáčka nezhustne. Podľa chuti ju osoľte a okoreňte.
- Na knedle zmiešajte bielu múku, kvasnice, mlieko, olej, soľ a cukor v miske. Cesto poriadne prehnite, aby bolo hladké. Nechajte ho kysnúť na dvojnásobok objemu, približne 30 minút.
- Z vykysnutého cesta vytvarujte knedle a varte ich v osolenej vriacej vode, až kým nevyplávajú na povrch.
- Podávajte karé so srdcovou omáčkou a knedľou.
Prajem dobrú chuť!
- Prevarený paradajkový pretlak
- Soľ a korenie (podľa preferencie)
- 1 lyžička sušeného tymiánu alebo rozmarínu
- Čerstvý petržlen (na dekoráciu)
Na knedľu:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 kocka droždia (42 g)
- 1 lyžica cukru
- 1 vajce
- Soľ (podľa potreby)
- 1 lyžica masla (na potretie)
Postup:
-
Príprava bravčového karé:
- Bravčové karé dôkladne osušte a ochuťte soľou, korením, nasekaným cesnakom a horčicou. Nechajte marinovať približne 30 minút.
- Na panvici zahrejte olivový olej a maslo. Opečte karé z oboch strán tak, aby sa šťavy uzavreli (asi 4-5 minút na každej strane). Po opečení preložte karé na dosku a zakryte, aby odpočívalo.
-
Príprava omáčky:
- V tej istej panvici poduste nasekanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Po niekoľkých minútach pridajte múku a miešajte, až kým nezíska zlatistú farbu.
- Pomaly pridávajte hovädzí vývar za stáleho miešania, aby sa zabránilo zhluku múky. Nechajte omáčku variť 10-15 minút, kým sa trochu nezhustí.
- Pridajte smotanu, paradajkový pretlak, tymián (alebo rozmarín) a dochuťte soľou a korením. Varíme ďalších 5 minút.
-
Príprava knedle:
- Zohrejte mlieko a pridajte doň cukor a droždie. Nechajte stáť 10 minút, aby sa droždie aktivovalo.
- V miske zmiešajte múku so soľou. Pridajte aktivované droždie, vajce a vypracujte cesto. Nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu.
- Po vykysnutí cesto rozdeľte na dva kusy a formujte knedle. Vložte ich do vriacej osolenej vody a varte 15-20 minút (počas varenia je dobré občas knedle otočiť). Po uvarení vyberte a nechajte ich chvíľu odkvapkať.
-
Podávanie:
- Na tanier položte plátok bravčového karé, polejte ho omáčkou a podávajte s plátkami knedle. Na vrchu ozdobte čerstvým petržlenom.
Prajem dobrú chuť!