Recept: Bravčové medailóniky s varenou zeleninou.
Zloženie:
- 500 g bravčovej panenky
- soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 červená paprika, rozkrájaná na tenké pásiky
- 1 zelená cuketa, nakrájaná na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
Bravčové medailóniky s varenou zeleninou
Príprava:
- Najprv si pripravíme medailóniky z bravčovej panenky. Panenku nakrájame na približne rovnaké plátky a jemne ich naklepeme. Potom ich osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Na platni zohrejeme olej a pridáme cibuľu spoločne s cesnakom. Orestujte, kým nebudú mäkké a priesvitné.
- Ďalej pridáme mrkvu, papriku a cuketu. Dusíme zeleninu približne 5-7 minút, kým nezmäkne.
- Medzi tým na inej panvici ohrievame olej a pridávame medailóniky. Opekáme ich stredne vysokým plameňom z oboch strán, kým nie sú dostatočne prepečené.
- Keď sú medailóniky hotové, servírujeme ich spolu s dusenou zeleninou. Môžeme doplniť o prílohu podľa vlastného výberu, napríklad ryžou, zemiakmi alebo cestovinami.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Zloženie:
Na medailóniky:
- 500 g bravčového mäsa (napr. panenka alebo karé)
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 2 strúčiky cesnaku (môže byť aj drvený)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička čerstvého alebo sušeného tymiánu (voliteľné)
Na varenú zeleninu:
- 1 stredne veľká mrkva
- 1/2 cukety
- 1 červená paprika
- 1/2 brokolice
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa preferencie
- 1 lyžička sušeného oregána (voliteľné)
Príprava:
-
Príprava medailónikov:
- Bravčové mäso dobre umyjte a osušte. Následne ho nakrájajte na hrubšie plátky (asi 2-3 cm) a jemne ich rozmačknite, aby mali rovnakú hrúbku.
- Osoľte a okoreňte z oboch strán. Môžete pridať aj drvený cesnak a tymián pre lepšiu chuť.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a maslo. Keď sú dostatočne horúce, pridajte medailóniky a opražte ich z oboch strán do zlatohnedej farby (asi 3-4 minúty z každej strany). Potom ich vyberte z panvice a nechajte odpočívať.
-
Príprava dusenej zeleniny:
- Cibuľu nakrájajte nadrobno. Mrkvu a cuketu rozkrájajte na kolieska, papriku na pásiky a brokolicu na malé ružičky.
- Na tej istej panvici, kde ste pripravovali mäso, pridajte 2 lyžice olivového oleja. Vložte cibuľu a restujte do sklovita.
- Pridajte mrkvu a restujte asi 5 minút. Potom pridajte papriku, cuketu a brokolicu. Osoľte, okoreňte a posypte oregánom (ak používate).
- Zeleninu dusíme pod pokrievkou asi 8-10 minút, kým nie je mäkká, ale stále chrumkavá.
-
Servírovanie:
- Na tanieri servírujte bravčové medailóniky spoločne s varenou zeleninou. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ak máte po ruke.
- Ako prílohu môžete servírovať ryžu, zemiaky alebo čerstvý chlieb.
Prajem vám dobrú chuť!