Tu je podrobný recept na bravčové plece pripravované v rúre:
Zoznam potrebných surovín:
- 500 g bravčového pleca
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička sušených byliniek (napríklad tymián, rozmarín alebo oregano)
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
Bravčové plece v rúre
Postup:
- Predtým zahrejte rúru na 180 °C.
- Pripravte bravčové plece a dôkladne ho umyte pod tečúcou vodou. Osušte ho pomocou papierovej utierky.
- Do misky skombinujte olivový olej, sladkú papriku, sušené bylinky a nakrájaný cesnak. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti a dôkladne premiešajte.
- Potrite bravčové plece pripravovanou marinádou na celom povrchu. Nechajte ho odpočívať aspoň 15 minút, aby sa korenie mohlo vstrebať.
- Položte bravčové plece na plech alebo do hlbšieho pekáča a vložte ho do predhriatej rúry.
- Pečte plece asi 25-30 minút, alebo dokým vnútorná teplota nedosiahne 70 °C. Počas pečenia ho občas polievajte vlastnou šťavou, aby ostalo šťavnaté.
- Až bude plece hotové, vyberte ho z rúry a nechajte chvíľu odpočívať pred podávaním. Nakrájajte na plátky a servírujte s prílohou, ako sú pečené zemiaky, dusená zelenina alebo šalát.
Dúfam, že si tento recept vychutnáte! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať. Dobrú chuť!
2) Bravčové pliecko v rúre
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového pleca
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 3 zemiaky
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 ml vývaru (kuracieho alebo hovädzieho)
- 1-2 bobkové listy
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové plece dôkladne umyjeme a osušíme. Potom ho rozkrájame na väčšie kusy (približne 4-6 porcií).
-
Marinovanie: V miske zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak, mletú papriku, oregano, soľ a čierne korenie. Touto zmesou dôkladne potrieme kúsky pleca a necháme marinovať minimálne 30 minút (najlepšie pár hodín v chladničke).
-
Príprava zeleniny: Cibuľu nakrájame na polkrúžky, mrkvu na kolieska a zemiaky na malé kocky. Zeleninu rovnomerne rozložíme na dno pekáča.
-
Pečenie: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a opražíme kúsky pleca zo všetkých strán, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Potom ich s presunieme na zeleninu do pekáča.
-
Podlievanie: Do pekáča pridáme vývar a bobkové listy. Zakryjeme pekáč alobalom alebo pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme asi 1,5 až 2 hodiny.
-
Dokončenie: Po 1,5 hodine odstránime alobal, aby sme umožnili plecu dopiecť ešte ďalších 30 minút pre dosiahnutie chrumkavej kôrky. Občas môžeme podlievať vývarom.
-
Servírovanie: Po upečení necháme mäso chvíľu odpočívať, potom ho nakrájame na plátky a podávame so zemiakmi a mrkvou. Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou, ak to máte radi.
Tipy:
- K bravčovému plecu sa skvele hodí kyslá kapusta alebo knedľa.
- Podľa vlastných preferencií môžete pridať do pekáča aj inú zeleninu, ako sú paprika alebo brokolica.
Dobrú chuť!