Tu je podrobný recept na bravčové pliecko v rúre:
Potrebné suroviny:
- 500 g bravčového pliecka
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička dusenej papriky
- 1 lyžička sušenej bylinky (napr. tymian, rozmarín alebo oregano)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Bravčové pliecko v rúre
Postup:
- Predhrejte rúru na teplotu 180 °C.
- Vezmite bravčové pliecko a dôkladne ho umyte pod tečúcou vodou. Osušte ho papierovou utierkou.
- Do misky zmiešajte olivový olej, dusenú papriku, sušenú bylinku a nakrájaný cesnak. Pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti a dobre premiešajte.
- Natriať bravčové pliecko vzniknutou marinádou po celom povrchu. Nechajte ho odpočívať aspoň 15 minút, aby sa mohli korenia vstrebať.
- Položte bravčové pliecko na plech alebo do hlbšieho pekáča a vložte do predhriatej rúry.
- Pliecko pečte približne 25-30 minút, alebo kým vnútorná teplota dosiahne 70 °C. Pri pečení môžete pliecko občas polievať vlastnou šťavou, aby sa udržalo šťavnaté.
- Keď je pliecko hotové, vyberte ho z rúry a nechajte ho chvíľu odpočívať pred podávaním. Nakrájajte ho na plátky a podávajte s prílohou, ako napríklad pečené zemiaky, dusenú zeleninu alebo šalát.
Dúfam, že si tento recept užijete! Ak budete mať ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Dobrú chuť!
2)
Suroviny:
- 1 kg bravčového pliecka
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 3 zemiaky
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 200 ml vývaru (kuracieho alebo hovädzieho)
- 1-2 bobkové listy
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa: Bravčové pliecko dôkladne umyjeme a osušíme. Potom ho nakrájame na väčšie kusy (približne na 4-6 porcií).
-
Marinovanie: V miske zmiešame olivový olej, prelisovaný cesnak, mletú papriku, oregano, soľ a čierne korenie. Touto zmesou dôkladne potrieme kúsky pliecka a necháme marinovať aspoň 30 minút (ideálne pár hodín v chladničke).
-
Príprava zeleniny: Cibuľu nakrájame na polkrúžky, mrkvu na kolieska a zemiaky na malé kocky. Zeleninu rozložíme na dno pekáča.
-
Pečenie: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a opražíme kúsky pliecka z každej strany, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Potom ich preložíme na zeleninu do pekáča.
-
Podlievanie: Do pekáča pridáme vývar a bobkové listy. Pekáč zakryjeme alobalom alebo pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme približne 1,5 až 2 hodiny.
-
Dokončenie: Po 1,5 hodine odstránime alobal a necháme pliecko dopiecť ešte ďalších 30 minút, aby sa dosiahla chrumkavá kôrka. Občas môžeme podliať vývarom.
-
Servírovanie: Po upečení necháme mäso chvíľu oddýchnuť, potom ho nakrájame na plátky a servírujeme so zemiakmi a mrkvou. Môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- K bravčovému pliečku sa výborne hodí aj kyslá kapusta alebo knedľa.
- Pridajte do pekáča aj inú zeleninu, ako sú paprika alebo brokolica, podľa vlastných preferencií.
Dobrú chuť!
Super recept! Urobil som ho dnes a bol skvelý. Určite sa ešte vrátim k tomuto receptu.
Tento recept som tiež vyskúšala a musím povedať, že pliecko bolo veľmi chutné. Odporúčam!
Nemôžem si pomôcť, ale tento recept sa mi zdá príliš komplikovaný. Asi radšej nájdem niečo jednoduchšie.
Vyzera to chutne, len je to trosku praci
Vyzera to velmi chutne, urcite vyskusam tento recept!
Dakujem za recept, este som nevarila bravcove pliecko v rure, tak dufam, ze mi to dobre vyjde.
Super recept! Vyskusam ho uz tento vikend. Dakujem!
Uprimne povedane, ja by som mala otazku. Ako dlho by som mala marinovat bravcove pliecko?
Neviem ci mam tu marinadu robit aj s cesnakom. Je to nutne?
Dakujem za tipy na servirovanie. Skusim s kyslou kapustou a knedlou.