Bravčové stehno po juhoslovansky

 

Možno to pre niektorých bude neobvyklé, ale aj juhoslovanská kuchyňa má svoje tradičné recepty. A tento patrí medzi ne.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky
  • 2 stonky zeleru
  • 400 g nasekaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej

Bravčové stehno po juhoslovansky

Postup:

  1. Bravčové stehno rozkrájajte na menšie kúsky a ochuťte soľou a korením podľa vlastného uváženia.
  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak, papriky a zeler. Osolte a restujte, kým zelenina nezjemnie.
  3. Pridajte nakrájané bravčové stehno a opäť restujte, až kým sa mäso poriadne nezapečie.
  4. Potom pridajte paradajky, paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, oregano a zeleninový vývar. Zakryte a varte na miernom ohni približne 45 minút, alebo až kým nie je mäso chutné a jemné.
  5. Servírujte s prílohou podľa vášho výberu, napríklad s zemiakovými plackami alebo ryžou.

Verím, že si tento chutný pokrm obľúbite!

Druhá receptúra

Na prípravu juhoslovanského bravčového stehna budete potrebovať nasledujúce zložky:

– 1 kg bravčového mäsa (stehno)
– 2 cibule
– 2 papriky
– 4 strúčiky cesnaku
– 2 paradajky
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice sladkej mletej papriky
– soľ, korenie, bobkový list

Postup:

  1. Mäso dôkladne umyte, nakrájajte na kocky a dochuťte soľou a korením podľa vlastného uváženia.
    2. Na oleji opražte nastrúhanú cibuľu a cesnak.
    3. Pridajte nakrájané papriky a paradajky a všetko dobre premiešajte.
    4. Pridajte mäso a restujte ho, až kým sa dobre nezapečie.
    5. Potom pridajte mletú papriku, soľ, korenie a bobkový list, a zalejte trochou vody.
    6. Dusíme do jemnej konzistencie pod pokrievkou.
    7. Servírujte s dusenou ryžou alebo cestovinami.

Tento recept na juhoslovanské bravčové stehno je veľmi chutný a určite si ho obľúbia všetci milovníci mäsa. Dobrú chuť!

Extra nadýchané lievance

Extra nadýchané lievance

Čítať viac »

Ďalšie ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 300 ml paradajkovej šťavy
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie
  • 2 bobkové listy

Postup:

  1. Príprava mäsa: Bravčové stehno umyte a osušte. Následne nakrájajte na väčšie kúsky a dochuťte soľou a čiernym korením.
  2. Smaženie: …

Na hlbšej panvici alebo v hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájané kusy stehna a opražte ich zo všetkých strán, aby sa vytvorila zlatá kôrka. Potom mäso vyberte a dajte bokom.

Zelenina: Do panvice vložte nakrájanú cibuľu a cesnak (prelisovaný alebo nasekaný) a opražte do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájané zemiaky, mrkvu a papriky. Orestujte zeleninu približne 5-7 minút.

Pridanie mäsa a tekutín: Vráťte mäso späť do panvice. Pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list, červené víno a paradajkovú šťavu. Všetko dôkladne premiešajte a varte na strednom plameni.

Dusenie: Znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte dusenie prebiehať asi 1,5 – 2 hodiny, alebo kým nebude mäso jemné. Občas premiešajte a ak je to nutné, môžete pridať trochu vody.

Dokončenie: Keď je mäso jemné, skontrolujte chuť a ak je to potrebné, dosolte. Môžete pridať aj trošku čerstvej petržlenovej vňate na zvýraznenie chuti.

Podávanie: Servírujte horúce, najlepšie s chlebom, ryžou alebo zemiakmi. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Pavol123 píše:

    Tento recept je skutočne skvelý! Nikdy som nevedel, že juhoslovanské jedlo môže byť také chutné. Zložil som sa na prípravu a bolo to veľmi jednoduché. Mäso sa dokonale uvarilo a zelenina dodala pokrmu tú pravú chuť. Odporúčam všetkým, ktorí milujú dobre uvarené jedlo s bohatou chuťou. Osobne som podával s ryžou a všetci v rodine boli nadšení. Pripravím to znova, určite! Skvelé, že existujú takéto tradičné recepty, ktoré si môžeme odovzdávať ďalej. Veľmi ma to oslovilo a už teraz sa teším na ďalšie varenie. Nezabudol som ani na trošku čerstvej petržlenovej vňate na ozdobenie, čo dodalo celému pokrmu ešte väčšiu sviežosť! Ďakujem za tento úžasný recept!

    1. KikiMiki píše:

      Aj ja som vyskúšala tento recept a musím povedať, že bol fantastický! Prvýkrát som robila niečo podobné a výsledok ma veľmi prekvapil. Mäso bolo mäkké a šťavnaté, presne ako má byť. Veľmi sa mi páčilo, ako sa všetky chute spojili dokopy – papriky a paradajky dodali jedlu krásnu farbu a chuť. Odporúčam pridať aj trochu viac cesnaku pre výraznejšiu arómu! Bolo to naozaj jednoduché na prípravu aj pre niekoho ako ja, kto nie je veľmi skúsený v kuchyni. Na zdravie našim tradičným receptom!