Možno to pre niektorých bude neobvyklé, ale aj juhoslovanská kuchyňa má svoje tradičné recepty. A tento patrí medzi ne.
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového stehna
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 papriky
- 2 stonky zeleru
- 400 g nasekaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej
Bravčové stehno po juhoslovansky
Postup:
- Bravčové stehno rozkrájajte na menšie kúsky a ochuťte soľou a korením podľa vlastného uváženia.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte na drobno nakrájanú cibuľu, cesnak, papriky a zeler. Osolte a restujte, kým zelenina nezjemnie.
- Pridajte nakrájané bravčové stehno a opäť restujte, až kým sa mäso poriadne nezapečie.
- Potom pridajte paradajky, paradajkový pretlak, mletú sladkú papriku, oregano a zeleninový vývar. Zakryte a varte na miernom ohni približne 45 minút, alebo až kým nie je mäso chutné a jemné.
- Servírujte s prílohou podľa vášho výberu, napríklad s zemiakovými plackami alebo ryžou.
Verím, že si tento chutný pokrm obľúbite!
Druhá receptúra
Na prípravu juhoslovanského bravčového stehna budete potrebovať nasledujúce zložky:
– 1 kg bravčového mäsa (stehno)
– 2 cibule
– 2 papriky
– 4 strúčiky cesnaku
– 2 paradajky
– 2 lyžice oleja
– 2 lyžice sladkej mletej papriky
– soľ, korenie, bobkový list
Postup:
- Mäso dôkladne umyte, nakrájajte na kocky a dochuťte soľou a korením podľa vlastného uváženia.
2. Na oleji opražte nastrúhanú cibuľu a cesnak.
3. Pridajte nakrájané papriky a paradajky a všetko dobre premiešajte.
4. Pridajte mäso a restujte ho, až kým sa dobre nezapečie.
5. Potom pridajte mletú papriku, soľ, korenie a bobkový list, a zalejte trochou vody.
6. Dusíme do jemnej konzistencie pod pokrievkou.
7. Servírujte s dusenou ryžou alebo cestovinami.
Tento recept na juhoslovanské bravčové stehno je veľmi chutný a určite si ho obľúbia všetci milovníci mäsa. Dobrú chuť!
Ďalšie ingrediencie:
- 1 kg bravčového stehna
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 300 ml paradajkovej šťavy
- 150 ml červeného vína
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie
- 2 bobkové listy
Postup:
- Príprava mäsa: Bravčové stehno umyte a osušte. Následne nakrájajte na väčšie kúsky a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Smaženie: …
Na hlbšej panvici alebo v hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájané kusy stehna a opražte ich zo všetkých strán, aby sa vytvorila zlatá kôrka. Potom mäso vyberte a dajte bokom.
Zelenina: Do panvice vložte nakrájanú cibuľu a cesnak (prelisovaný alebo nasekaný) a opražte do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájané zemiaky, mrkvu a papriky. Orestujte zeleninu približne 5-7 minút.
Pridanie mäsa a tekutín: Vráťte mäso späť do panvice. Pridajte mletú papriku, rascu, bobkový list, červené víno a paradajkovú šťavu. Všetko dôkladne premiešajte a varte na strednom plameni.
Dusenie: Znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte dusenie prebiehať asi 1,5 – 2 hodiny, alebo kým nebude mäso jemné. Občas premiešajte a ak je to nutné, môžete pridať trochu vody.
Dokončenie: Keď je mäso jemné, skontrolujte chuť a ak je to potrebné, dosolte. Môžete pridať aj trošku čerstvej petržlenovej vňate na zvýraznenie chuti.
Podávanie: Servírujte horúce, najlepšie s chlebom, ryžou alebo zemiakmi. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!