Ak sa snažíte nájsť recept na bravčové stehno v štýle Talianska, rád vám doplním jednoduchý a chutný návod:
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového stehna (vyberte si kvalitný kus mäsa, ktorý nájdete)
- 4 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky)
- 1 cibuľa (pokrájaná na kusy)
- 1 pohár bieleho vína
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice čerstvého rozmarínu (nasekaného)
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Bravčové stehno na taliansky spôsob
Postup:
- Pripravte marinádu zmiešaním olivového oleja, cesnaku, rozmarínu, soli a korenia v miske.
- Mäso dôkladne natrite pripravovanou marinádou a nechajte ho odpočívať v chladničke minimálne 2 hodiny (prípadne aj celú noc).
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Do pekáča dajte pokrájanú cibuľu a na ňu položte marinované bravčové stehno.
- Zalejte mäso bielym vínom a zakryte pekáč alobalom.
- Pečte v rúre približne 2-3 hodiny, alebo do chvíle, keď je mäso krehké a šťavnaté.
- Počas pečenia mäso občas otočte a polievajte ho šťavou z pekáča.
- Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vašej chuti.
Verím, že tento recept vás zaujme! Dobrú chuť!
2) Bravčové stehno po taliansky
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového stehna
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 stredný zeler
- 400 g konzervovaných paradajok (môžete použiť aj čerstvé)
- 2 lyžice olivového oleja
- 150 ml červeného vína
- 2 čajové lyžičky sušeného oregana
- 1 čajová lyžička rozmarínu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na ozdobu
- parmezán (na posypanie)
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Bravčové stehno umyte a osušte papierovým obrúskom. Potom ho nakrájajte na väčšie kusy (približne 4-5 kociek). Pokrájajte cibuľu, mrkvu a zeler na kocky, cesnak nasekajte nadrobno.
-
Opekanie mäsa: Na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte kusy bravčového stehna a opečte ich do zlatista na všetkých stranách. Mäso vyberte a preložte na tanier.
-
Zelenina: V tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak. Orestujte, kým zelenina nezmäkne a cibuľa nebude priesvitná.
-
Pridanie vína a paradajok: Do panvice vlejte červené víno a nechajte ho vyvariť asi 2-3 minúty. Potom pridajte konzervované paradajky (ak používate čerstvé, pre pred použitím ich môžete buď passírovať, alebo nakrájať na malé kúsky). Pridajte oregano, rozmarín, soľ a čierne korenie.
-
Dusenie: Vráťte opečené mäso do panvice a varte na miernom ohni, pričom zakryte pokrievkou. Dusíme približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
-
Podávanie: Po dovarení servírujte bravčové stehno s omáčkou na tanieri. Ozdobte čerstvou bazalkou a nastrúhaným parmezánom.
-
Prílohy: Ideálnou prílohou môžu byť varené alebo pečené zemiaky, ryža, alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!