Bravčové mäso so zemiakovým pyré, ktoré pripravujem už dlhé roky.
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napr. plece)
- 4 stredné zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ, korenie podľa vlastnej chuti
- 1 pohár hovädzieho vývaru
Bravčové mäso so zemiakovým pyré
Príprava:
- Mäso pokrájame na menšie kusy a dochutíme soľou.
- Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno.
- Na panvici zahrejeme olej a osmahneme cibuľu s cesnakom do zlatista.
- Pridáme mäso a opražíme ho zo všetkých strán dozlatista.
- Do hrnca vložíme mäso, pridáme hovädzí vývar, soľ a korenie.
- Zakryjeme a dusíme asi 60 minút, kým nie je mäso tenderné a šťavnaté.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vriacej vode.
- Hotové zemiaky scedíme a rozpučíme na pyré. Môžeme pridať trošku mlieka a maslo pre krémovosť.
- Servírujeme bravčové mäso so zemiakovým pyré a môžeme ozdobiť bylinkami podľa chuti.
Prajem dobrú chuť!
2) Bravčovina so zemiakovým pyré
Ingrediencie
Na bravčové mäso:
- 500 g bravčového mäsa (napr. kotleta alebo plece)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička papriky
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- 100 ml vývaru (zeleninového alebo z mäsa)
- 1 lyžica masla
- 2 bobkové listy
- 1-2 klinčeky (voliteľné)
Na zemiakové pyré:
- 800 g zemiakov
- 50 g masla
- 100 ml mlieka
- Soľ podľa vlastnej chuti
- Muškátový oriešok (voliteľné)
Pokyny
-
Príprava mäsa:
- Bravčové mäso dôkladne umyjeme a pokrájame na menšie kusy. Dochutíme soľou a korením.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú cibuľu. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.
- Pridáme nasekaný cesnak a papriku, keď sa to krátko opraží.
- Do panvice pridáme bravčové mäso a opražíme ho zo všetkých strán, aby získalo peknú farbu.
- Následne pridáme vývar, bobkový list a klinčeky (ak ich používate) a dusíme zakryté na miernom ohni približne 30-40 minút, kým mäso nezmäkne. Prípadne pridávame viac vývaru alebo vody, ak je to potrebné.
-
Príprava zemiakového pyré:
- Zemiaky ošúpeme a rozkrájame na kocky. Uvaríme ich v osolenej vriacej vode, kým nie sú mäkké (asi 15-20 minút).
- Keď sú zemiaky hotové, scedíme ich a ešte teplé rozpučíme.
- Pridáme maslo, mlieko a soľ. Dobre premiešame, kým pyré nie je hladké a krémové. Podľa chuti môžeme pridať štipku muškátového orieška.
-
Podávanie:
- Na tanier naservírujeme porciu zemiakového pyré a navrch pridáme dusené bravčové mäso so šťavou.
- Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Tipy:
- K bravčovému mäsu môžeme podávať aj rôznorodú zeleninu alebo čerstvý šalát.
- Pyré môžeme obohatiť o rôzne prísady, ako sú syry, bylinky alebo cesnak pre zaujímavejšiu chuť.
Prajem dobrú chuť!