Tu je recept na výborný bravčový guláš so zemiakmi:
Suroviny:
- 500 g bravčového mäsa (alternatívou môže byť aj hovädzina)
- 2 cibuľe
- 2 papriky (červené a zelené)
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička pikantného korenia
- soľ a korenie (čierne korenie, majoránka) podľa vlastnej chuti
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- olej na smaženie
Bravčový guláš so zemiakmi
Postup:
- Očistite mäso a nakrájajte ho na kocky, následne ho osolte podľa preferencií.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte nasekanú cibuľu, cesnak a papriky, kým cibuľa nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, kým nezmení farbu.
- Pridajte sladkú papriku a pikantné korenie a dôkladne premiešajte.
- Do zmesi pridajte paradajkový pretlak a hovädzí vývar. Zakryte a varte na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým mäso nebude mäkké a chute sa prepoja.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Následne ich pridajte do guláša a varte ďalších 20-30 minút, kým nezmeknú.
- Podľa chuti pridajte soľ, korenie (čierne korenie, majoránku) a ak je potrebné, korenie upravte ešte sladkou paprikou alebo pikantným korením.
Nakoniec servírujte guláš v miske a podávajte s chlebom. Prajeme dobrú chuť!
2) Bravčový guľáš so zemiakmi
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad krkovička alebo plece)
- 4 stredné zemiaky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice papriky (sladkej)
- 1 lyžica rajčinového pretlaku
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 štipky majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2-3 lyžice rastlinného oleja
- 1 liter vývaru alebo vody
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľne)
Postup:
-
Príprava surovín: Bravčové mäso nakrájajte na kocky (približne 2×2 cm). Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Cibuľu na jemno nakrájajte a cesnak jemne posekajte.
-
Smaženie cibule: V hlbokom hrnci alebo panvici rozohrejte rastlinný olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte do zlatista.
-
Pridanie mäsa: Keď je cibuľa zlatistá, pridajte nakrájané bravčové mäso. Opečte zo všetkých strán, kým nezíska zlatohnedú farbu.
-
Pridanie korenín: Pridajte čerstvú papriku, cesnak a rajčinový pretlak. Dobre premiešajte a nechajte ešte chvíľu opražiť, aby sa uvoľnila aróma.
-
Tvorba základnej močoviny: Potom pridajte bobkové listy, majoránku, soľ a korenie. Zalejte vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso ponorené.
-
Varíme: Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zakryte pokrievkou. Na miernom ohni varte asi 40-50 minút. Občas premiešajte.
-
Pridanie zemiakov: Po 40 minútach varenia pridajte nakrájané zemiaky do guláša. Ak je to potrebné, doliate ešte trochu vody. Varíme ďalších 20-25 minút alebo pokiaľ sú zemiaky mäkké.
-
Úprava chuti: Po uvarení ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ, korenie alebo ďalšie koreniny.
-
Podávanie: Podávajte horúce, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou. Guláš je vynikajúci s chlebom alebo domácimi knedľami.
Prajeme dobrú chuť!