Bravčový perkelt s haluškami

Ak hľadáte recept na bravčový perkelt s haluškami, tu máte jednoduchý spôsob, ako ho pripraviť:

Bravčový perkelt:

  • 500 g bravčovej panenky, nakrájanej na kocky
  • 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvované
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice oleja na smaženie
  • 400 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  1. V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú jemne zlatisté.
  2. Pridajte bravčovú panenku a orestujte ju dozlatova z každej strany.
  3. Nasypte sladkú papriku, soľ a korenie a premiešajte, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili.
  4. Postupne pridávajte hovädzí vývar a nechajte dusiť, kým sa mäso nezmäkne a omáčka sa zredukuje.
  5. Nakoniec pridajte smotanu na varenie a krátko povarte, aby sa všetko spojilo a zahustilo.

 

Bravčový perkelt s haluškami

Halušky:

  • 500 g zemiakov, olúpaných a nastrúhaných
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  1. Zemiaky dôkladne opláchnite, olúpajte a nastrúhajte na jemno.
  2. Do misy pridajte nastrúhané zemiaky, múku, vajce a soľ podľa chuti. Všetko dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  3. V hrnci varíme osolenú vodu. Keď je voda horúca, používame lyžicu na formovanie malých kúskov cesta do hrnčeka s vodou.
  4. Vačšine rozvárame cestovina varem. Sú dosť hotové, keď stúpnu na povrch kaströlu. Po tomto ich vyberieme s lyžicou a prepláchneme v studeném vodom. Silnejšie osolíme a hotové podáváme s uvareným mäsom.

Podávajte bravčový perkelt s haluškami ešte horúce. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na perkelt:

  • 500 g bravčového mäsa (najlepšie plece alebo krk)
  • 2 stredné cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 lyžice slnečnicového oleja
  • 1-2 lyžice sladkej papriky
  • 1-2 stredné paradajky (môžete použiť aj paradajkový pretlak)
  • 1-2 zelené papriky (chutí to lepšie)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 bobkové listy
  • 200 ml vývaru alebo vody
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Na halušky:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 stredne veľké vajcia
  • 250 ml vody (môže byť aj sprchová voda)
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  1. Príprava mäsa:

    • Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky (približne 2-3 cm).
    • Cibule nakrájajte nadrobno a cesnak posekajte na plátky.
  2. Smaženie:

    • Na veľkej panvici rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju do zlatista.
    • Pridajte cesnak a na chvíľku ho spoločne prehrejte, aby sa uvoľnila jeho aróma.
  3. Pridanie mäsa:

    • Do panvice pridajte nakrájané bravčové mäso a krátko ho opečte, aby zhnedlo.
  4. Pridanie korenín:

    • Znížte teplotu, pridajte sladkú papriku a premiešajte. Následne pridajte nakrájané paradajky, zelené papriky, bobkový list, soľ a korenie.
    • Zalejte vývarom alebo vodou a dôkladne premiešajte.
  5. Dusenie:

    • Zakryte pokrievkou a nechajte perkelt dusiť na miernom ohni približne 1 až 1,5 hodiny, občas premiešajte. Ak je potrebné, pridajte ešte trochu vody, aby sa nepripálil.
  6. Príprava halušiek:

    • V miske zmiešajte múku so soľou. Pridajte vajcia a postupne prilievajte vodu, až kým nezískate hladké cesto.
    • Cesto by malo byť skôr tuhšie, aby sa halušky dobre tvarovali.
  7. Varím halušky:

    • V veľkom hrnci priveďte vodu do varu a posolite ju.
    • Cesto na halušky pretláčajte cez haluškovač alebo nastrúhajte priamo do vriacej vody.
    • Varíme ich od momentu, keď vyplávajú na povrch, asi 2-3 minúty. Potom ich vyberte a prepláchnite studenou vodou.
  8. Servírovanie:

    • Na tanieri servírujte porciu perkeltu s haluškami. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na bravčový perkelt s haluškami je skvelý! Rýchlo a jednoducho sa to pripravuje, a výsledok je úžasný. Rodina si pochvaľovala a všetci sme sa dobre najedli. Určite vyskúšam znova!

  2. Slnečnica88 píše:

    Wow, tento bravčový perkelt s haluškami ma fakt dostal! Je to super recept, ktorý zvládne každý. Halušky sú úžasné a omáčka je taká chutná. Odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo!

  3. JankoM píše:

    Fantastický recept! Bravčový perkelt s haluškami chutí nielen skvele, ale aj rýchlo sa pripravuje. Môjmu otcovi veľmi chutilo a už sa teším na ďalšie varenie podľa tohto návodu. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. VeselýKrálik píše:

    Tento recept je fakt bomba! Príprava bola jednoduchá a výsledok prekonal moje očakávania. Bravčový perkelt má nádhernú chuť a halušky sú perfektné. Odporúčam vyskúšať všetkým milovníkom dobrého jedla!

  5. Margarétka7 píše:

    Nedávno som vyskúšala tento recept na bravčový perkelt s haluškami a bola som nadšená! Tak jednoduché a pritom tak chutné jedlo. Oplatí sa pripraviť pre rodinu alebo priateľov, všetci budú určite spokojní.

  6. ZlatýHroch píše:

    Perfektný recept! Bravčový perkelt s haluškami sa stal hitom našej domácnosti. S priateľmi sme si pochutnali ako nikdy predtým. Ďakujem za tento skvostný návod, určite ho odporučím aj ďalej.

  7. Bublina34 píše:

    ‘Dobrú chuť’ je málo povedané! Tento bravčový perkelt je niečo úžasné! Halušky sú mäkké a omáčka chutí skvele. Vďaka tomuto receptu som prekvapila svojich blízkych fantastickým jedlom!

  8. 'Slniečko2023' píše:

    ‘Bravčový perkelt s haluškami je moja nová obľúbená večera!’ Veľmi jednoduché na prípravu, ale veľmi efektívne v chuti. Môžem len odporučiť každému, kto chce potešiť svoje chuťové poháriky.

  9. 'MačkaVrece' píše:

    ‘Tento recept ma uchvátil!’ Pripravil som ho pre rodinu a všetci boli nadšení z výsledku. Je to skvelé kombinované jedlo, ktoré určite znovu uvarím v najbližších dňoch.

  10. 'PohodaKava' píše:

    ‘Bravčový perkelt? Áno prosím!’ Tento recept je super jednoduchý a rýchly na prípravu. Halušky sú skvelým doplnkom k mäsu. Určite ho odporúčam všetkým kuchárskym nadšencom!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *