Recept na bravčový perkelt s lečom:
Suroviny:
- 500 g bravčového mäsa (na kocky)
- 1 veľká cibuľa (jemne nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nakrájané)
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 pohár leča (namočeného cez noc a prepláchnutého)
- 400 g paradajkového pretlaku
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej na smaženie
- 1 pohár vody
Bravčový perkelt s lečom
Postup:
- V hrnci na strednom ohni zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté.
- Pridajte bravčové mäso a smažte, kým nezmení farbu z vonkajšej strany.
- Do hrnca pridajte sladkú papriku a mletú rascu, premiešajte a za miešania nechajte zeleninu a korenie nasávať do mäsa.
- Pridajte leč a paradajkový pretlak, znížte teplotu a varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým sa mäso a leč zmäknú.
- V prípade potreby pridajte trochu vody, ak sa omáčka príliš riedi alebo necháva variť otvorený hrniec, ak je omáčka príliš hustá.
- Počas varenia občasne premiešajte a skúste omáčku, pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Keď je mäso mäkké a leč mäkká, perkelt je pripravený.
- Podávajte s knedľami alebo vareným zemiakovým pyré.
Dúfam, že tento recept na bravčový perkelt s lečom vám bude chutiť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napr. plece alebo krkovička)
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké papriky (červená a zelená)
- 2 stredne veľké paradajky (alebo 200 g konzervovaných paradajok)
- 1 stredne veľký zemiak (voliteľné)
- 2 lyžice slnečnicového oleja alebo masti
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1/2 lyžičky pálivej papriky (podľa chuti)
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 poháre vody alebo vývaru
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava surovín:
- Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky (približne 3×3 cm).
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
- Papriky nakrájajte na prúžky a paradajky na kúsky. Zemiak (ak sa používa) olúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie cibule:
- V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte olej alebo mast.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť.
- Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte, aby nezhnedol.
-
Pridanie mäsa:
- Do hrnca pridajte nakrájané bravčové mäso a smažte ho, kým nezmení farbu.
- Potom pridajte sladkú papriku a pálivú papriku, premiešajte a nechajte ešte chvíľu pražiť na miernom ohni.
-
Pridanie leča:
- Do hrnca pridajte papriku, paradajky a zemiaky. Všetko premiešajte a nechajte variť asi 5 minút, aby sa chute spojili.
- Pridajte bobkový list, soľ a čierne korenie podľa chuti.
-
Dusenie:
- Zalejte zmes vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso ponorené.
- Privednite k varu, potom znížte teplotu a prikryte pokrievkou. Nechajte dusiť na miernom ohni asi 1-1,5 hodiny, kým nebude mäso mäkké.
-
Dochutenie a podávanie:
- Po uvarení skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké a omáčka má správnu konzistenciu. V prípade potreby dochuťte soľou alebo korením.
- Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete servírovať s knedľou, ryžou alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
Tento recept na bravčový perkelt s lečom je úžasný! Robil som ho cez víkend a všetci sa olizovali až za ušami. Jednoduchý postup a skvelé chute, určite ho budem pripravovať častejšie. Ďakujem za zdieľanie!
Zbožňujem tento recept! Bravčový perkelt s lečom je moja obľúbená pochúťka. Príprava je jednoduchá a výsledok je skvelý. Dávam si ho s knedľou a vždy mi to pripomína rodinné oslavy. Super tip!
Perfektný recept! Vždy som sa bál variť mäso, ale tento perkelt ma presvedčil. Chutia mi tie kombinácie prísad a omáčka je skvelá. Určite to vyskúšam znova, je to rýchle a chutné jedlo!
Wow, aké chutné jedlo! Bravčový perkelt s lečom ma úplne ohromil svojou chuťou. Pridala som aj trošku pálivej papriky a bol ešte lepší! Určite odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo.
Tento recept na bravčový perkelt je fantastický! Robila som ho pre rodinu a všetci chceli ešte porciu navyše. Je to jednoduché na prípravu, ale výsledok je ako z reštaurácie. Ďakujem za inšpiráciu!
‘Wow, takto dobrý perkelt som ešte nezažil! Kombinácia surovín je jednoducho geniálna a varenie trvalo len chvíľku. Určite sa pridám k ďalším fanúšikom tohto receptu!’
‘Milujem tento recept na bravčový perkelt s lečom! Je to ideálne jedlo pre rodinné stretnutia a chutí fantasticky! Urobila som ho aj pre priateľov a všetkým veľmi chutilo!’
‘Skvelý recept na bravčový perkelt! Je jednoduchý na prípravu a chuťovo výborný. Odporúčam každému, kto chce pripraviť niečo chutné bez zbytočných komplikácií.’
‘Tento recept mi zmenil pohľad na varenie mäsa! Všetko krásne prepojené dohromady a vôňa bola úžasná. Veľa šťastia pri varení ostatným.’
‘Pripravila som tento bravčový perkelt s lečom v nedeľu a bola to skutočne lahôdka! Cez víkend chcem urobiť ďalšie koláčko podľa vášho postupu, super inšpirácia!’