Recept na bravčový perkelt s lečom:
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (nakrájaného na kocky)
- 1 veľká cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané na jemno)
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 pohár leča (namočeného cez noc a prepláchnutého)
- 400 g rajčinového pretlaku
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej na smaženie
- 1 pohár vody
Bravčový perkelt s lečom
Postup:
- V hrnci na strednej teplote zohrejte olej a orestujte cibuľu spolu s cesnakom, kým nie sú jemné a zlaté.
- Pridajte bravčové mäso a podejte sa, kým nezmení svoju farbu na povrchu.
- Do hrnca vmiešajte sladkú papriku a mletú rascu, dôkladne premiešajte a nechajte ich, aby sa prenikli do mäsa.
- Pridajte leč a paradajkový pretlak, následne znížte teplotu a varte pod pokrievkou na miernom ohni približne 1,5 hodiny, až kým sa mäso a leč nezjemnia.
- V prípade potreby pridajte trochu vody, ak je omáčka príliš riedka, alebo nechajte hrniec odkrytý, ak je omáčka až príliš hustá.
- Občas premiešajte a ochutnajte, pridajte soľ a korenie podľa vlastných preferencií.
- Až bude mäso jemné a leč sa uvarí, perkelt je hotový.
- Servírujte s knedľou či vareným zemiakovým pyré.
Verím, že vám tento recept na bravčový perkelt s lečom zachutí!
2) Bravčový perkelt s lečom
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (např. plece alebo krkovička)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné papriky (červená a zelená)
- 2 stredné paradajky (môže byť aj 200 g konzervovaných rajčin)
- 1 stredne veľký zemiak (nepovinné)
- 2 lyžice slnečnicového oleja alebo masti
- 2 lyžice sladkej papriky
- 1/2 lyžičky pálivej papriky (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa vlastných preferencií
- 1-2 bobkové listy
- 1-2 poháre vody alebo vývaru
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky (približne 3×3 cm).
- Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte.
- Papriky nakrájajte na prúžky a paradajky na kocky. Ak používate zemiak, ten olúpte a nakrájajte na kocky.
-
Smaženie cibule:
- V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte olej alebo masť.
- Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť.
- Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte, aby sa nepripálil.
-
Pridanie mäsa:
- Do hrnca vložte nakrájané bravčové mäso a smažte, kým nezmení farbu.
- Potom vmiešajte sladkú a pálivú papriku, dôkladne premiešajte a nechajte chvíľu pritom pražiť na miernom ohni.
-
Pridanie leča:
- Do hrnca vmiešajte papriku, paradajky a zemiaky. Všetko spoločne premiešajte a varte asi 5 minút, aby sa chute prepojili.
- Pridajte bobkový list a soľ spolu s čiernym korením podľa chuti.
-
Dusenie:
- Prelejte zmes vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso celé ponorené.
- Priveďte k varu, znížte teplo a prikryte pokrievkou. Nechajte dusiť na miernom ohni približne 1-1,5 hodiny, kým mäso nie je dostatočne mäkké.
-
Dochutenie a servírovanie:
- Po dovaření skontrolujte mäso a omáčku, či sú dostatočne jemné a majú správnu konzistenciu. Ak je to potrebné, dochuťte otražením soľou alebo korením.
- Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete podávať s knedľou, ryžou či čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!