Bravčový perkelt s lečom

Recept na bravčový perkelt s lečom:

Suroviny:

  • 500 g bravčového mäsa (na kocky)
  • 1 veľká cibuľa (jemne nakrájaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nakrájané)
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 pohár leča (namočeného cez noc a prepláchnutého)
  • 400 g paradajkového pretlaku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej na smaženie
  • 1 pohár vody

 

Bravčový perkelt s lečom

Postup:

  1. V hrnci na strednom ohni zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a zlatisté.
  2. Pridajte bravčové mäso a smažte, kým nezmení farbu z vonkajšej strany.
  3. Do hrnca pridajte sladkú papriku a mletú rascu, premiešajte a za miešania nechajte zeleninu a korenie nasávať do mäsa.
  4. Pridajte leč a paradajkový pretlak, znížte teplotu a varíme pod pokrievkou na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým sa mäso a leč zmäknú.
  5. V prípade potreby pridajte trochu vody, ak sa omáčka príliš riedi alebo necháva variť otvorený hrniec, ak je omáčka príliš hustá.
  6. Počas varenia občasne premiešajte a skúste omáčku, pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  7. Keď je mäso mäkké a leč mäkká, perkelt je pripravený.
  8. Podávajte s knedľami alebo vareným zemiakovým pyré.

Dúfam, že tento recept na bravčový perkelt s lečom vám bude chutiť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (napr. plece alebo krkovička)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké papriky (červená a zelená)
  • 2 stredne veľké paradajky (alebo 200 g konzervovaných paradajok)
  • 1 stredne veľký zemiak (voliteľné)
  • 2 lyžice slnečnicového oleja alebo masti
  • 2 lyžice sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky pálivej papriky (podľa chuti)
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti
  • 1-2 bobkové listy
  • 1-2 poháre vody alebo vývaru
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky (približne 3×3 cm).
    • Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno.
    • Papriky nakrájajte na prúžky a paradajky na kúsky. Zemiak (ak sa používa) olúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Smaženie cibule:

    • V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte olej alebo mast.
    • Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť.
    • Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte, aby nezhnedol.
  3. Pridanie mäsa:

    • Do hrnca pridajte nakrájané bravčové mäso a smažte ho, kým nezmení farbu.
    • Potom pridajte sladkú papriku a pálivú papriku, premiešajte a nechajte ešte chvíľu pražiť na miernom ohni.
  4. Pridanie leča:

    • Do hrnca pridajte papriku, paradajky a zemiaky. Všetko premiešajte a nechajte variť asi 5 minút, aby sa chute spojili.
    • Pridajte bobkový list, soľ a čierne korenie podľa chuti.
  5. Dusenie:

    • Zalejte zmes vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso ponorené.
    • Privednite k varu, potom znížte teplotu a prikryte pokrievkou. Nechajte dusiť na miernom ohni asi 1-1,5 hodiny, kým nebude mäso mäkké.
  6. Dochutenie a podávanie:

    • Po uvarení skontrolujte, či je mäso dostatočne mäkké a omáčka má správnu konzistenciu. V prípade potreby dochuťte soľou alebo korením.
    • Podávajte horúce, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete servírovať s knedľou, ryžou alebo čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Peťo123 píše:

    Tento recept na bravčový perkelt s lečom je úžasný! Robil som ho cez víkend a všetci sa olizovali až za ušami. Jednoduchý postup a skvelé chute, určite ho budem pripravovať častejšie. Ďakujem za zdieľanie!

  2. MačkaMňau píše:

    Zbožňujem tento recept! Bravčový perkelt s lečom je moja obľúbená pochúťka. Príprava je jednoduchá a výsledok je skvelý. Dávam si ho s knedľou a vždy mi to pripomína rodinné oslavy. Super tip!

  3. LukášKuchár píše:

    Perfektný recept! Vždy som sa bál variť mäso, ale tento perkelt ma presvedčil. Chutia mi tie kombinácie prísad a omáčka je skvelá. Určite to vyskúšam znova, je to rýchle a chutné jedlo!

  4. ZelenáPaprika píše:

    Wow, aké chutné jedlo! Bravčový perkelt s lečom ma úplne ohromil svojou chuťou. Pridala som aj trošku pálivej papriky a bol ešte lepší! Určite odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo.

  5. Kvetinka12 píše:

    Tento recept na bravčový perkelt je fantastický! Robila som ho pre rodinu a všetci chceli ešte porciu navyše. Je to jednoduché na prípravu, ale výsledok je ako z reštaurácie. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. RoboHráči píše:

    ‘Wow, takto dobrý perkelt som ešte nezažil! Kombinácia surovín je jednoducho geniálna a varenie trvalo len chvíľku. Určite sa pridám k ďalším fanúšikom tohto receptu!’

  7. Slniečko2023 píše:

    ‘Milujem tento recept na bravčový perkelt s lečom! Je to ideálne jedlo pre rodinné stretnutia a chutí fantasticky! Urobila som ho aj pre priateľov a všetkým veľmi chutilo!’

  8. @KuchynskýMajster píše:

    ‘Skvelý recept na bravčový perkelt! Je jednoduchý na prípravu a chuťovo výborný. Odporúčam každému, kto chce pripraviť niečo chutné bez zbytočných komplikácií.’

  9. _Petržlen_ píše:

    ‘Tento recept mi zmenil pohľad na varenie mäsa! Všetko krásne prepojené dohromady a vôňa bola úžasná. Veľa šťastia pri varení ostatným.’

  10. !JankaVarí! píše:

    ‘Pripravila som tento bravčový perkelt s lečom v nedeľu a bola to skutočne lahôdka! Cez víkend chcem urobiť ďalšie koláčko podľa vášho postupu, super inšpirácia!’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *