Bravčový perkelt so sušenými paradajkami

 

Predkladám vám recept na bravčový perkelt so sušenými paradajkami:

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa na steaky, nakrájaného na malé kocky
  • 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 100 g sušených paradajok, pokrájaných na drobné kúsky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na smaženie

 

Bravčový perkelt so sušenými paradajkami

Pokyny:

  1. Na panvici si rozohrejte olej a opečte bravčové mäso, kým nie je zlatohnedé. Potom ho uložte na tanier bokom.
  2. V tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľku a cesnak, a restujte ich, kým nezmäknú.
  3. Pridajte sušené paradajky a restujte ich približne 2 minúty spoločne.
  4. Do zmesi pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby vznikla hustá konzistencia.
  5. Pomalým pridaním hovädzieho vývaru za neustáleho miešania vytvorte krémovú omáčku.
  6. Vráťte opečené mäso do omáčky a varte na strednom ohni zhruba 30 minút, kým nie je mäso mäkké a omáčka sa zahustí.
  7. Na záver do perkeltu pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte.
  8. Dochutite soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  9. Podávajte s knedľou, zemiakmi alebo cestovinami.

Verím, že si tento recept obľúbite! Dobrú chuť!

Bravčový perkelt so sušenými paradajkami-2

2) Bravčový perkelt so sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (napríklad krkovička alebo plece)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g sušených paradajok (v oleji alebo bez neho)
  • 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa preferencií)
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • ½ litra hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava ingrediencií:

    • Bravčové mäso umyjete, osušíte a nakrájate na kocky (približne 2-3 cm).
    • Cibuľu nakrájate na jemno a cesnak na plátky.
    • Sušené paradajky nasekáte na menšie kúsky (v prípade, že sú v oleji, necháte ich odkvapkať).
  2. Smaženie cibule:

    Ako dlho sa robí morčacie mäso?

    Ako dlho sa robí morčacie mäso?

    Čítať viac »

    • Na panvici alebo v hlbšej nádobe necháte zahriaty olej na strednom ohni.
    • Pridáte nakrájanú cibuľu a restujete ju do zlatista, asi 5-7 minút.
    • Potom pridáte cesnak a krátko ho osmažíte (približne 1 minútu), aby uvoľnil arómu, no nespálil sa.
  3. Pridanie mäsa:

    • Do panvice pridáte nakrájané bravčové mäso a zvyšujete teplotu. Opečte ho zo všetkých strán, kým sa uzavrie a začne mierne hnednúť (asi 5-10 minút).
  4. Pridanie korenín:

    • Pridáte papriku, bobkové listy, oregano, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
  5. Pridanie sušených paradajok a vývaru:

    • Pridáte nasekané sušené paradajky a zalejete vývarom. Dobre premiešajte.
  6. Dusenie:

    • Znížte teplotu, zakryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 1-1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je skutočne jemné. Občas skontrolujte, či sa nezačína vysušovať, a ak je to potrebné, môžete pridať trochu vody alebo vývaru.
  7. Podávanie:

    • Po dokončení perkelt ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou alebo korením. Odstráňte bobkové listy.
    • Podávajte horúce, najlepšie s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Posypte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Maximilian Kusnirova píše:

    Vážne zaujímavý recept, určite si ho vyskúšam! Mám rada nové recepty a verím, že tento bude chutný.

  2. Litajova Jozef píše:

    Nech sa páči, kamaráti. Som zvedavý na výsledok tohto bravčového perkeltu. Zdá sa byť jednoduchý na prípravu.

  3. Kolarova Ela píše:

    Tento perkelt vyzerá naozaj skvelo, ďakujem za recept! Urobím si ho tento víkend, teším sa na novú chuť.