Predkladám vám recept na bravčový perkelt so sušenými paradajkami:
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa na steaky, nakrájaného na malé kocky
- 1 veľká cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 100 g sušených paradajok, pokrájaných na drobné kúsky
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na smaženie
Bravčový perkelt so sušenými paradajkami
Pokyny:
- Na panvici si rozohrejte olej a opečte bravčové mäso, kým nie je zlatohnedé. Potom ho uložte na tanier bokom.
- V tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľku a cesnak, a restujte ich, kým nezmäknú.
- Pridajte sušené paradajky a restujte ich približne 2 minúty spoločne.
- Do zmesi pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby vznikla hustá konzistencia.
- Pomalým pridaním hovädzieho vývaru za neustáleho miešania vytvorte krémovú omáčku.
- Vráťte opečené mäso do omáčky a varte na strednom ohni zhruba 30 minút, kým nie je mäso mäkké a omáčka sa zahustí.
- Na záver do perkeltu pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte.
- Dochutite soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Podávajte s knedľou, zemiakmi alebo cestovinami.
Verím, že si tento recept obľúbite! Dobrú chuť!
2) Bravčový perkelt so sušenými paradajkami
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (napríklad krkovička alebo plece)
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g sušených paradajok (v oleji alebo bez neho)
- 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa preferencií)
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- ½ litra hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Bravčové mäso umyjete, osušíte a nakrájate na kocky (približne 2-3 cm).
- Cibuľu nakrájate na jemno a cesnak na plátky.
- Sušené paradajky nasekáte na menšie kúsky (v prípade, že sú v oleji, necháte ich odkvapkať).
-
Smaženie cibule:
- Na panvici alebo v hlbšej nádobe necháte zahriaty olej na strednom ohni.
- Pridáte nakrájanú cibuľu a restujete ju do zlatista, asi 5-7 minút.
- Potom pridáte cesnak a krátko ho osmažíte (približne 1 minútu), aby uvoľnil arómu, no nespálil sa.
-
Pridanie mäsa:
- Do panvice pridáte nakrájané bravčové mäso a zvyšujete teplotu. Opečte ho zo všetkých strán, kým sa uzavrie a začne mierne hnednúť (asi 5-10 minút).
-
Pridanie korenín:
- Pridáte papriku, bobkové listy, oregano, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
-
Pridanie sušených paradajok a vývaru:
- Pridáte nasekané sušené paradajky a zalejete vývarom. Dobre premiešajte.
-
Dusenie:
- Znížte teplotu, zakryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 1-1,5 hodiny, alebo kým mäso nie je skutočne jemné. Občas skontrolujte, či sa nezačína vysušovať, a ak je to potrebné, môžete pridať trochu vody alebo vývaru.
-
Podávanie:
- Po dokončení perkelt ochutnajte a v prípade potreby dochuťte soľou alebo korením. Odstráňte bobkové listy.
- Podávajte horúce, najlepšie s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Posypte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!