Prinášam vám recept na bravčový perkelt so sušenými paradajkami:
Suroviny:
- 500 g bravčovej stekoviny, nakrájanej na kocky
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 100 g sušených paradajok, nakrájaných na menšie kúsky
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na smaženie
Bravčový perkelt so sušenými paradajkami
Postup:
- Na panvici si rozohrejte olej a opečte na ňom bravčovú stekovinu, kým nedosiahne zlatistú farbu. Odložte na tanier stranou.
- V rovnakej panvici pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezmäknú.
- Pridajte sušené paradajky a spolu orestujte asi 2 minúty.
- Pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby sa z nej vytvorila hustá zmes.
- Pomaly pridávajte hovädzí vývar za stáleho miešania, aby sa vytvorila krémová omáčka.
- Vráťte do omáčky opečenú bravčovú stekovinu a nechajte na strednom ohni variť asi 30 minút, kým mäso nie je mäkké a omáčka zhustne.
- Nakoniec pridajte smotanu na varenie do perkeltu a premiešajte.
- Dochutite soľou a korením podľa chuti.
- Podávajte s knedľou, zemiakmi alebo cestovinou.
Dúfam, že vám tento recept chutí! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčového mäsa (krkovička alebo plece)
- 2 stredné cibuľe
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g sušených paradajok (v oleji alebo bez)
- 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- ½ litra hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky (približne 2-3 cm).
- Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak nakrájame na plátky.
- Sušené paradajky nasekáme na menšie kúsky (ak sú vo oleji, necháme ich odkvapkať).
-
Smaženie cibule:
- Na panvici alebo v hlbšej nádobe rozehrievame olej na strednom ohni.
- Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme ju do zlatista, asi 5-7 minút.
- Potom pridáme cesnak a krátko osmažíme (cca 1 minútu), aby sa voňal, ale nespálil.
-
Pridanie mäsa:
- Do panvice pridáme nakrájané bravčové mäso a zvyšujeme teplotu. Opečieme ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne a nezačne mierne hnednúť (približne 5-10 minút).
-
Pridanie korenín:
- Pridáme papriku, bobkové listy, oregano, soľ a čierne korenie. Dobre premiešame, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
-
Pridanie sušených paradajok a vývaru:
- Pridáme nasekané sušené paradajky a zalejeme vývarom. Dobre premiešame.
-
Dusenie:
- Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a necháme variť na miernom ohni približne 1-1,5 hodiny, alebo kým mäso nebude mäkké. Priebežne kontrolujeme, či sa nezačína príliš vysušovať, a ak je to potrebné, môžeme pridať trošku vody alebo vývaru.
-
Podávanie:
- Po uvarení perkelt ochutnáme a prípadne dochutíme soľou alebo korením. Odstránime bobkové listy.
- Podávame horúce, ideálne s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Vážne zaujímavý recept, určite si ho vyskúšam! Mám rada nové recepty a verím, že tento bude chutný.
Nech sa páči, kamaráti. Som zvedavý na výsledok tohto bravčového perkeltu. Zdá sa byť jednoduchý na prípravu.
Tento perkelt vyzerá naozaj skvelo, ďakujem za recept! Urobím si ho tento víkend, teším sa na novú chuť.