Bravčový perkelt so sušenými paradajkami

Prinášam vám recept na bravčový perkelt so sušenými paradajkami:

Suroviny:

  • 500 g bravčovej stekoviny, nakrájanej na kocky
  • 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 100 g sušených paradajok, nakrájaných na menšie kúsky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na smaženie

 

Bravčový perkelt so sušenými paradajkami

Postup:

  1. Na panvici si rozohrejte olej a opečte na ňom bravčovú stekovinu, kým nedosiahne zlatistú farbu. Odložte na tanier stranou.
  2. V rovnakej panvici pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich, kým nezmäknú.
  3. Pridajte sušené paradajky a spolu orestujte asi 2 minúty.
  4. Pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby sa z nej vytvorila hustá zmes.
  5. Pomaly pridávajte hovädzí vývar za stáleho miešania, aby sa vytvorila krémová omáčka.
  6. Vráťte do omáčky opečenú bravčovú stekovinu a nechajte na strednom ohni variť asi 30 minút, kým mäso nie je mäkké a omáčka zhustne.
  7. Nakoniec pridajte smotanu na varenie do perkeltu a premiešajte.
  8. Dochutite soľou a korením podľa chuti.
  9. Podávajte s knedľou, zemiakmi alebo cestovinou.

Dúfam, že vám tento recept chutí! Dobrú chuť!

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového mäsa (krkovička alebo plece)
  • 2 stredné cibuľe
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g sušených paradajok (v oleji alebo bez)
  • 1 čajová lyžička papriky (sladkej alebo pálivej, podľa chuti)
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička sušeného oregána
  • ½ litra hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava ingrediencií:

    • Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky (približne 2-3 cm).
    • Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak nakrájame na plátky.
    • Sušené paradajky nasekáme na menšie kúsky (ak sú vo oleji, necháme ich odkvapkať).
  2. Smaženie cibule:

    • Na panvici alebo v hlbšej nádobe rozehrievame olej na strednom ohni.
    • Pridáme nakrájanú cibuľu a smažíme ju do zlatista, asi 5-7 minút.
    • Potom pridáme cesnak a krátko osmažíme (cca 1 minútu), aby sa voňal, ale nespálil.
  3. Pridanie mäsa:

    • Do panvice pridáme nakrájané bravčové mäso a zvyšujeme teplotu. Opečieme ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne a nezačne mierne hnednúť (približne 5-10 minút).
  4. Pridanie korenín:

    • Pridáme papriku, bobkové listy, oregano, soľ a čierne korenie. Dobre premiešame, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
  5. Pridanie sušených paradajok a vývaru:

    • Pridáme nasekané sušené paradajky a zalejeme vývarom. Dobre premiešame.
  6. Dusenie:

    • Znížime teplotu, zakryjeme pokrievkou a necháme variť na miernom ohni približne 1-1,5 hodiny, alebo kým mäso nebude mäkké. Priebežne kontrolujeme, či sa nezačína príliš vysušovať, a ak je to potrebné, môžeme pridať trošku vody alebo vývaru.
  7. Podávanie:

    • Po uvarení perkelt ochutnáme a prípadne dochutíme soľou alebo korením. Odstránime bobkové listy.
    • Podávame horúce, ideálne s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Maximilian Kusnirova píše:

    Vážne zaujímavý recept, určite si ho vyskúšam! Mám rada nové recepty a verím, že tento bude chutný.

  2. Litajova Jozef píše:

    Nech sa páči, kamaráti. Som zvedavý na výsledok tohto bravčového perkeltu. Zdá sa byť jednoduchý na prípravu.

  3. Kolarova Ela píše:

    Tento perkelt vyzerá naozaj skvelo, ďakujem za recept! Urobím si ho tento víkend, teším sa na novú chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *