Viete, že brokolica sa tiež nazýva kapusta obyčajná špargľová? Má veľmi priaznivý účinok najmä na trávenie. Podporuje detoxikáciu organizmu, odstraňuje nadbytočné tuky, zefektívňuje metabolizmus a prispieva k tvorbe svalovej hmoty.
Taktiež uklidňuje nervový systém a zlepšuje vzhľad pokožky. Brokolicu nakupujte a pripravujte iba v prípade, že je tmavo zelená. Ak je svetlá, je nedozretá a neobsahuje dostatok živín.
Brokolicová krémová polievka so zeleninou
Brokolicová krémová polievka je vynikajúci spôsob, ako si užiť všetky výhody brokolice a ďalších zelenín. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 1 hlávka brokolice, nakrájaná na malé ružičky
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 mrkvy, očistené a narezané na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka smotany na varenie
- Soľ a korenie podľa preferencií
- Olivový olej na opraženie
Postup:
- Na panvici zohrejeme olej a opražíme cibuľu a cesnak, až kým nebudú mäkké a priesvitné.
- Pridáme brokolicu a mrkvu a krátko ich opražíme, asi 2-3 minúty.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ a korenie a necháme zovrieť.
- Potom znížime teplotu a necháme polievku varenie, kým zelenina nebude mäkká, asi 15-20 minút.
- Pomocou mixéra alebo ručného mixéra rozmixujeme polievku na hladkú textúru.
- Vrátime ju späť do hrnca a pridáme smotanu na varenie. Dôkladne premiešame a podľa potreby dochutíme soľou a korením.
- Keď je polievka hotová, podávame ju teplú a môžeme ozdobiť čerstvými bylinkami alebo kôprom.
2) Brokolicovo zeleninová krémová polievka
Ingrediencie:
- 400 g brokolice (čerstvej alebo zmrazenej)
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 2 mrkvy
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zeleniny: Očistíme cibuľu a cesnak a nakrájame ich nadrobno. Zemiaky a mrkvu ošúpeme a narežeme na kocky. Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky.
-
Smaženie: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejeme niekoľko lyžíc olivového oleja. Pridáme cibuľu a cesnak a smažíme ich na strednom ohni, až kým nie sú mäkké a nevoňajú kuchyňou (asi 3-4 minúty).
-
Pridávanie zeleniny: K cibuli a cesnaku pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu. Smažíme ďalších 5 minút a občas premiešajme.
-
Varíme: Do hrnca pridáme brokolicu a zeleninový vývar. Zmes privedieme k varu a potom znížime teplotu. Varíme za občasného miešania asi 15-20 minút, kým je všetka zelenina úplne mäkká.
-
Mixovanie: Po uvarení polievku odstavíme z ohňa a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujeme do hladkej konzistencie. Ak nemáme ponorný mixér, môžeme použiť aj klasický mixér, ale dávame pozor pri prenose horúcej polievky.
-
Pridanie smotany: Po rozmixovaní pridáme smotanu na varenie, osolíme a okoreníme podľa chuti. Znovu premixujeme, aby sa všetko dobre spojilo.
-
Servírovanie: Polievku servírujeme teplú, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžeme podávať s čerstvým chlebom alebo krutónmi.
Dobrú chuť!