Bryndzové halušky s klobásou

Bryndzové halušky s klobásou sú klasické slovenské jedlo, ktoré sa teší veľkej obľube nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Táto chuťovka je perfektnou kombináciou jednoduchých surovín, ako sú zemiaky, múka, bryndza a domáca klobása, ktoré dokážu dostať vaše chuťové poháriky do úplného vytrženia.

Recept na bryndzové halušky s klobásou:

Suroviny:
– 1 kg zemiakov
– 250 g polohrubej múky
– 1 štipka soli
– 250 g bryndze
– 1 cibulka
– 2 polievkové lyžice masti
– Niekoľko kúskov domácej klobásy

Postup:

1. Zemiaky ošúpte a očistené ich uvarte v osolenej vode do mäkka. Následne ich zľahka rozdrviť, aby sa z nich vytvorila hustá kašovitá zmes.

2. Pridajte múku a soľ a vypracujte hladké cesto. Z cesta vytvorte malé guľky a nechajte ich odpočívať asi 15 minút.

3. V medzičase si nakrájajte klobásu na kúsky a na panvici ju zľahka opečte. Odložte nabok.

4. Guľky cesta z halušiek porozhadzujte do vriaceho osoleného vývaru a nechajte ich variť asi 5-7 minút. Hotové halušky vylovte naberačkou.

5. Na panvici rozohrejte masť a na nej zľahka orestujte nadrobno nakrájanú cibulku. Pridajte bryndzu a trochu vývaru z halušiek, aby sa bryndza rozplynula do krémovej omáčky.

6. Omáčku zľahka pomiešajte a preložte do nej uvarenej halušky a opečené kúsky klobásy. Dobre premiešajte a podávajte horúce.

Tieto tradičné bryndzové halušky s klobásou sú tým pravým slovenským špecialitou. Skvelá kombinácia zemitej chuti zemiakov, lahodnej bryndze a voňavej klobásky priam rozmaznáva chuťové poháriky. Určite si ich zamilujete!

 

2) Bryndzové halušky s klobásou

Ingrediencie:

  • 500 g halušiek (podľa predchádzajúceho receptu)
  • 200 g bryndze
  • 200 g klobásy (napr. debrecínska klobása alebo iná kvalitná klobása)
  • 2 cibule, jemne nasekané
  • 2 lyžice oleja alebo masla
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na dozdobenie

 

  1. Pripravte halušky podľa predchádzajúceho receptu.
  2. Nasekajte klobásu na plátky alebo na menšie kúsky.
  3. Na panvici rozohrejte olej alebo maslo a orestujte nasekanú cibuľu, kým nezhnedne.
  4. Pridajte kúsky klobásy a opečte ich dozlatista.
  5. Pridajte bryndzu a nechajte ju rozpustiť, vytvárajte z nej hladkú omáčku spolu s klobásou a cibuľou. Môžete pridať trochu vody, ak je omáčka príliš hustá.
  6. Varte omáčku na miernom ohni, kým sa všetky chute spoja a omáčka sa zohrieva.
  7. Dochutte omáčku soľou a čiernym korením podľa chuti.
  8. Vyšľahajte uvarené halušky a premiešajte ich s pripravenou bryndzovou omáčkou.
  9. Podávajte bryndzové halušky s klobásou na tanieri, posypte ich nasekanou petržlenovou vňaťou pre dozdobenie.

Týmto receptom ste si vytvorili jedlo, ktoré spojuje klasické bryndzové halušky s chuťou klobásy, čím vznikne chutná a sýta kombinácia tradičných slovenských prvkov.

 

3)

Bryndzové halušky sú jedným z najobľúbenejších slovenských jedál, ktoré milujú mnohí. Tento tradičný pokrm sa teší obľube pre svoju jednoduchosť a vynikajúcu chuť. V kombinácii s klobásou sa stáva ešte lahodnejším a sýtým jedlom, ktorý sa hodí na akúkoľvek príležitosť.

Ingrediencie

Aby ste si pripravili bryndzové halušky s klobásou, budete potrebovať:

  • 500 g zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 200 g bryndze
  • 150 g údenej klobásy
  • soľ podľa chuti
  • voda

Postup prípravy

Najprv si uvarte zemiaky v šupke, až kým nie sú mäkké. Potom ich olúpte a rozpučte na jemnú kašu. Pridajte múku a vajce a vypracujte cesto. Krátko ho nechajte odpočinúť.

V medzičase si nakrájajte klobásu na kolieska a opražte na panvici, až kým nebude zlatistá. Následne uvarte vodu v hrnci a osolite ju.

Keď voda zavrie, pomocou lyžice vykrajujte malé kúsky cesta a vhadzujte ich do vriacej vody. Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Po uvarení ich sceďte a pridajte k nim bryndzu a opraženú klobásu. Dobre premiešajte a podávajte horúce.

Tento recept na bryndzové halušky s klobásou je jednoduchý a rýchly. Určite osloví vás a vašu rodinu svojou chuťou a aromatickými vlastnosťami. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Vlckova Michal píše:

    Som zvedavý ako sa mi podarí tento recept, ale znie to naozaj dobre.

  2. Antonia15 píše:

    Už keď si len prečítam tento recept, tak sa mi robí voda v ústach. Určite vyskúšam!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *