Dnes pripravujeme klasické slovenské jedlo, ktoré sme obohatili o kyslú smotanu. Priatelia, niet lepšej voľby. Tá smotana dodá pokrmu fantastickú chuť.
Bryndzové pagáče s kyslou smotanou
Na výrobu bryndzových pagáčov s kyslou smotanou budeme potrebovať tieto suroviny:
– 500 g hladkej múky
– 1 balenie sušeného droždia
– 1 čajová lyžička soli
– 250 ml mlieka
– 100 g masla
– 200 g bryndze
– 200 ml kyslej smotany
– 1 vajce na potretie
Postup prípravy:
1. Múku preosejeme do veľkej misy a pridáme k nej sušené droždie a soľ. Zohrejeme mlieko s maslom, až sa maslo rozpustí, a potom ho vmiešame do múky. Premiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť v teplej miestnosti asi hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
2. Po kysnutí cesto rozvaľkáme na placku a rozkrájame ho na menšie trojuholníky. Na každý trojuholník položíme trochu nasekanej bryndze a zvinieme do tvaru rožku.
3. Pagáče umiestnime na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme ich ešte chvíľu odpočívať.
4. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 20-25 minút, kým pagáče nezískajú zlatohnedú farbu.
5. Hotové bryndzové pagáče podávame s kyslou smotanou ako dip. Prajeme vám dobrú chuť!
Verím, že vám recept bude chutiť. Budem veľmi rada, ak mi zanecháte komentár. 🙂
2) Bryndzové pagáče s kyslou smotanou
Na prípravu bryndzových pagáčov s kyslou smotanou budeme potrebovať tieto ingrediencie:
Na cesto:
– 500 g hladkej múky
– 1 vajce
– 250 ml mlieka
– 50 g masla
– 1 polievková lyžica soli
– 200 g bryndze
Na plnku:
– 200 g bryndze
– 100 g kyslej smotany
– soľ a korenie
Postup prípravy:
1. V miske spojíme múku so soľou. Pridáme vajce, mlieko a maslo. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho oddychovať aspoň 30 minút.
2. Bryndzu nastrúhame a zmiešame s kyslou smotanou. Dochutíme soľou a korením podľa vlastného vkusu.
3. Cesto rozvaľkáme na tenkú placku a nakrájame na štvorce.
4. Na každý štvorec dáme lyžicu bryndzovej plnky a zrolujeme do tvaru pagáča.
5. Pagáče umiestnime na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme ich v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
6. Hotové bryndzové pagáče podávame s kyslou smotanou a môžeme ich posypať jemne nasekanou petržlenovou vňaťou. Prajeme vám dobrú chuť!
3) Bryndzové pagáče s kyslou smotanou
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 g bryndze
- 200 g kyslej smotany
- 100 g masla (zmäknutého)
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajce
- Soľ (podľa chuti)
- Mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Mlieko (podľa potreby na riedenie cesta)
Postup:
- Príprava cesta:
- V miske zmiešajte hladkú múku a prášok do pečiva.
- Pridajte zmäknuté maslo a bryndzu. Rukami alebo vareškou dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Pridanie kyslej smotany:
- Pridajte kyslú smotanu a vajce. Zmes dobre premiešajte. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
- Dochutenie:
- Ochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa potreby. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Tvarovanie pagáčov:
- Cesto presuňte na pomúčenú pracovnú plochu a roztiahnite na hrúbku približne 1-2 cm.
- Pomocou pohára alebo formičky vykrojte kolieska.
- Pečenie:
- Preložte pagáče na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžete ich potrieť zvyšným vyšľahaným vajcom, aby získali lesk.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatistej farby.
- Podávanie:
- Po upečení nechajte pagáče vychladnúť na mriežke. Podávať môžete teplé alebo studené, najlepšie s kyslou smotanou.
Tipy:
- Pokiaľ nemáte bryndzu, môžete použiť tvaroh zmiešaný so soľou a korením.
- Možete pridať aj bylinky (napríklad pažítku alebo oregano) pre lepšie zvýraznenie chuti.
Prajeme vám dobrú chuť!