Dnes naše tradičné slovenské jedlo ale obohatené o kyslú smotanu.
Nie je nič lepšie priatelia. Tá smotana pridá jedlu oveľa lepšiu chuť.
Bryndzové pagáče s kyslou smotanou
Na prípravu bryndzových pagáčov s kyslou smotanou budeme potrebovať tieto suroviny:
– 500 g hladkej múky
– 1 balíček suchého droždia
– 1 lyžička soli
– 250 ml mlieka
– 100 g masla
– 200 g bryndze
– 200 ml kyslej smotany
– 1 vajce na potretie
Postup prípravy:
1. Múku preosejeme do veľkej misky a pridáme do nej sušené droždie a soľ. Zohrejeme mlieko spolu s maslom, kým sa maslo nerozpustí, a pridáme ho do múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť v teplej miestnosti asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
2. Po kysnutí cesto rozvaľkáme na placku a nakrájame ho na menšie trojuholníky. Na každý trojuholník dáme trochu nasekanej bryndze a zavinieme ho do tvaru rožku.
3. Pagáče uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte chvíľu odpočívať.
4. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 20-25 minút, kým pagáče nezhnednú.
5. Hotové bryndzové pagáče servírujeme s kyslou smotanou ako dip. Dobrú chuť!
Verím, že vám to bude chutiť. Ak by ste mi chceli zanechať komentár tak budem veľmi rada. 🙂
2) Bryndzové pagáče s kyslou smotanou
Na prípravu bryndzových pagáčov s kyslou smotanou budeme potrebovať nasledujúce zložky:
Na cesto:
– 500 g hladkej múky
– 1 vajce
– 250 ml mlieka
– 50 g masla
– 1 lyžica soli
– 200 g bryndze
Na plnku:
– 200 g bryndze
– 100 g kyslej smotany
– soľ a korenie
Postup prípravy:
1. V miske zmiešame múku s soľou. Pridáme vajce, mlieko a maslo. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho odpočívať aspoň 30 minút.
2. Bryndzu nastrúhame a zmiešame s kyslou smotanou. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
3. Cesto rozvaľkáme na tenkú placku a nakrájame ho na štvorce.
4. Na každý štvorec položíme lyžicu bryndzovej plnky a zavinieme do tvaru pagáča.
5. Pagáče dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme ich v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 20 minút, kým nezhnednú.
6. Hotové bryndzové pagáče podávame s kyslou smotanou a môžeme posypať jemne nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!