Česká sekaná pečienka je tradičné české jedlo, ktoré sa zvyčajne pripravuje z mletej mäsovéj zmesi, cibule, strúhanky a vajec. Táto zmes sa dochutí nasekanou petržlenovou vňaťou, majoránkou, cesnakom, soľou a korením. Potom sa tvaruje do podoby bochánku a pečie sa v rúre alebo na panvici. Ak chcete pripraviť českú sekanú pečienku, môžete sa držať nasledujúceho postupu:
Ingrediencie:
- 500 g mletej mäsovej zmesi (hovädzie, bravčové alebo zmes oboch)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
- 1 vajce
- 50 g strúhanky
- 2 čajové lyžičky nasekanej petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička mletej majoránky
- Soľ a korenie podľa chuti
Česká sekaná pečienka
Postup:
- V mise zmiešajte mletú mäsovú zmes, nasekanú cibuľu, cesnak, vajce a strúhanku.
- Pridajte aj petržlenovú vňať, majoránku, soľ a korenie.
- Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja.
- Získanú zmes tvarujte do bochánku.
- Pečienku položte na plech vyložený pečiacim papierom a pečte ju v predhriatej rúre na 180 ° C asi 45 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Počas pečenia niekoľkokrát polievajte pečenku vývarom, aby bola šťavnatá.
- Po upečení nechajte sekanú pečienku chvíľu odpočinúť a potom ju nakrájajte na plátky.
Podávajte s zemiakovou kašou, tekvicovým šalátom alebo inými prílohami podľa vášho výberu. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky strúhanky
- 2 vajcia
- 1 šálka mlieka
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného majoránu (voliteľné)
- 1/2 šálky nakrájanej slaniny (voliteľné)
- 1-2 lístky bobkového listu
- Tuku na vymazanie formy
Postup:
-
Príprava ingrediencií: Cibuľu a cesnak olúpte a najemno nakrájajte alebo nastrúhajte. Ak používate slaninu, nakrájajte ju na drobné kocky.
-
Zmes mäsa: Vo veľkej mise zmiešajte mleté bravčové a hovädzie mäso. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajcia, mlieko, horčicu, soľ, mletú papriku, čierne korenie, majorán a prípadne aj slaninu. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nezlúčia do homogénnej zmesi.
-
Formovanie sekané: Zmes mäsa preložte na pracovnú plochu a vytvorte z nej tvarovaný bochník, ktorý môžete dať do formy na pečenie alebo na plech. Môžete pridať aj bobkové listy na vrch pre lepšiu chuť.
-
Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Pekáč vymažte tukom a vložte do neho pripravovanú sekanú. Pečte približne 60-75 minút, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 75 °C a povrch sa nezíska pekne zlatobežový.
-
Podávanie: Po upečení nechajte sekanú chvíľu odstáť, aby sa šťavy usadili. Potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom a kyslou uhorkou.
Tip:
Sekanú môžete variabilne obohatiť o rôzne ingrediencie, ako sú napríklad zelenina (mrkva, paprika) alebo bylinky podľa chuti.
Dobrú chuť!