Česká sekaná pečienka

Česká sekaná pečienka je tradičné české jedlo, ktoré sa zvyčajne pripravuje z mletej mäsovéj zmesi, cibule, strúhanky a vajec. Táto zmes sa dochutí nasekanou petržlenovou vňaťou, majoránkou, cesnakom, soľou a korením. Potom sa tvaruje do podoby bochánku a pečie sa v rúre alebo na panvici. Ak chcete pripraviť českú sekanú pečienku, môžete sa držať nasledujúceho postupu:

Ingrediencie:

  • 500 g mletej mäsovej zmesi (hovädzie, bravčové alebo zmes oboch)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
  • 1 vajce
  • 50 g strúhanky
  • 2 čajové lyžičky nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička mletej majoránky
  • Soľ a korenie podľa chuti

 

Česká sekaná pečienka

Postup:

  1. V mise zmiešajte mletú mäsovú zmes, nasekanú cibuľu, cesnak, vajce a strúhanku.
  2. Pridajte aj petržlenovú vňať, majoránku, soľ a korenie.
  3. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja.
  4. Získanú zmes tvarujte do bochánku.
  5. Pečienku položte na plech vyložený pečiacim papierom a pečte ju v predhriatej rúre na 180 ° C asi 45 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
  6. Počas pečenia niekoľkokrát polievajte pečenku vývarom, aby bola šťavnatá.
  7. Po upečení nechajte sekanú pečienku chvíľu odpočinúť a potom ju nakrájajte na plátky.

Podávajte s zemiakovou kašou, tekvicovým šalátom alebo inými prílohami podľa vášho výberu. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 2 vajcia
  • 1 šálka mlieka
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletej papriky
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky sušeného majoránu (voliteľné)
  • 1/2 šálky nakrájanej slaniny (voliteľné)
  • 1-2 lístky bobkového listu
  • Tuku na vymazanie formy

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Cibuľu a cesnak olúpte a najemno nakrájajte alebo nastrúhajte. Ak používate slaninu, nakrájajte ju na drobné kocky.

  2. Zmes mäsa: Vo veľkej mise zmiešajte mleté bravčové a hovädzie mäso. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajcia, mlieko, horčicu, soľ, mletú papriku, čierne korenie, majorán a prípadne aj slaninu. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nezlúčia do homogénnej zmesi.

  3. Formovanie sekané: Zmes mäsa preložte na pracovnú plochu a vytvorte z nej tvarovaný bochník, ktorý môžete dať do formy na pečenie alebo na plech. Môžete pridať aj bobkové listy na vrch pre lepšiu chuť.

  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Pekáč vymažte tukom a vložte do neho pripravovanú sekanú. Pečte približne 60-75 minút, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 75 °C a povrch sa nezíska pekne zlatobežový.

  5. Podávanie: Po upečení nechajte sekanú chvíľu odstáť, aby sa šťavy usadili. Potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom a kyslou uhorkou.

Tip:

Sekanú môžete variabilne obohatiť o rôzne ingrediencie, ako sú napríklad zelenina (mrkva, paprika) alebo bylinky podľa chuti.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *