Česká sekaná pečienka

Česká sekaná pečienka je tradičné české jedlo, ktoré sa zvyčajne pripravuje z mletej mäsovéj zmesi, cibule, strúhanky a vajec. Táto zmes sa dochutí nasekanou petržlenovou vňaťou, majoránkou, cesnakom, soľou a korením. Potom sa tvaruje do podoby bochánku a pečie sa v rúre alebo na panvici. Ak chcete pripraviť českú sekanú pečienku, môžete sa držať nasledujúceho postupu:

Ingrediencie:

  • 500 g mletej mäsovej zmesi (hovädzie, bravčové alebo zmes oboch)
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
  • 1 vajce
  • 50 g strúhanky
  • 2 čajové lyžičky nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička mletej majoránky
  • Soľ a korenie podľa chuti

 

Česká sekaná pečienka

Postup:

  1. V mise zmiešajte mletú mäsovú zmes, nasekanú cibuľu, cesnak, vajce a strúhanku.
  2. Pridajte aj petržlenovú vňať, majoránku, soľ a korenie.
  3. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja.
  4. Získanú zmes tvarujte do bochánku.
  5. Pečienku položte na plech vyložený pečiacim papierom a pečte ju v predhriatej rúre na 180 ° C asi 45 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
  6. Počas pečenia niekoľkokrát polievajte pečenku vývarom, aby bola šťavnatá.
  7. Po upečení nechajte sekanú pečienku chvíľu odpočinúť a potom ju nakrájajte na plátky.

Podávajte s zemiakovou kašou, tekvicovým šalátom alebo inými prílohami podľa vášho výberu. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky strúhanky
  • 2 vajcia
  • 1 šálka mlieka
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletej papriky
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky sušeného majoránu (voliteľné)
  • 1/2 šálky nakrájanej slaniny (voliteľné)
  • 1-2 lístky bobkového listu
  • Tuku na vymazanie formy

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Cibuľu a cesnak olúpte a najemno nakrájajte alebo nastrúhajte. Ak používate slaninu, nakrájajte ju na drobné kocky.

  2. Zmes mäsa: Vo veľkej mise zmiešajte mleté bravčové a hovädzie mäso. Pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajcia, mlieko, horčicu, soľ, mletú papriku, čierne korenie, majorán a prípadne aj slaninu. Dobre premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nezlúčia do homogénnej zmesi.

  3. Formovanie sekané: Zmes mäsa preložte na pracovnú plochu a vytvorte z nej tvarovaný bochník, ktorý môžete dať do formy na pečenie alebo na plech. Môžete pridať aj bobkové listy na vrch pre lepšiu chuť.

  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Pekáč vymažte tukom a vložte do neho pripravovanú sekanú. Pečte približne 60-75 minút, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 75 °C a povrch sa nezíska pekne zlatobežový.

  5. Podávanie: Po upečení nechajte sekanú chvíľu odstáť, aby sa šťavy usadili. Potom ju nakrájajte na plátky a podávajte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo čerstvým chlebom a kyslou uhorkou.

Tip:

Sekanú môžete variabilne obohatiť o rôzne ingrediencie, ako sú napríklad zelenina (mrkva, paprika) alebo bylinky podľa chuti.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

20 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Tento recept na českú sekanú pečienku vyzerá fantasticky! Rád varím a určite to vyskúšam. Pridám aj trošku slaniny, to jej dodá extra chuť. Dúfam, že sa mi podarí urobiť ju tak dobrú ako na obrázku!

  2. Kocurko píše:

    Wow, česká sekaná pečienka je skvelý nápad na rodinný obed! Mám rád, keď sa jedlo pripravuje s láskou a touto kombináciou chutí sa to určite podarí. Vďaka za zdieľanie receptu, už sa teším na varenie!

  3. Bublinka píše:

    Tento recept vyzerá veľmi lákavo! Mám rada tradičné jedlá a česká sekaná pečienka je medzi nimi určite na prvých miestach. Svojim blízkym pripravím túto dobrotu a verím, že im bude chutiť. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. Zuzanka88 píše:

    Vynikajúci recept! Česká sekaná pečienka je skutočne obľúbené jedlo u nás doma. Chcem pridať viac zeleniny do zmesi, aby bola ešte zdravšia. Už teraz cítim tú vôňu pri pečení! Teším sa na výsledok.

  5. Peppino píše:

    Super nápad na večeru! Kto by odolal takejto chuti? Určite to vyskúšam s mletým hovädzím mäsom a pridám aj trochu papriky pre pikantnosť. Dobrú chuť prajem všetkým kuchárom a kuchárkam!

  6. Svetluska píše:

    Česká sekaná pečienka? To znie úžasne! Veľmi ma láka pripraviť si ju podľa tohto jednoduchého receptu. Myslím si, že si k nej dám aj domáce zemiakové pyré. Teším sa na varenie s rodinou!

  7. -Petrík- píše:

    ! Tak toto je fantastický recept, teším sa, ako si pochutnáme s rodinou pri spoločnej večeri! Určite pridám aj nejaké bylinky pre lepšiu chuť. Ďakujem za tipy a inšpirácie pri varení!

  8. _Marta_ píše:

    . Skvelý tip na víkendový obed! Česká sekaná je klasika, ktorú milujeme. Môžem pridať aj trochu cesnaku navyše pre intenzívnejší zážitok. Vďaka za zdieľanie toho úžasného receptu!

  9. -Lukáš-99- píše:

    . Super návod na prípravu tejto tradičnej dobroty! Urobím ju už tento víkend pre rodinu a verím, že im bude chutiť rovnako ako mne. Dobrú chuť všetkým variteľom a variteľkám!

  10. [Dada] píše:

    , Tento recept ma inšpiroval hneď k akcii! Česká sekaná pečienka je niečo úžasné a ja mám rada variabilitu v ingredienciách – pridám mrkvu a papriku do zmesi mäsa.

  11. Janko123 píše:

    Tento recept na českú sekanú pečienku je skvelý! Vždy, keď ju pripravím, rodina je nadšená. Veľmi sa mi páči, že je jednoduchá a chutná. Určite vyskúšam pridať aj slaninu, to môže byť mňam! Dobrú chuť!

  12. MilaKocka píše:

    Česká sekaná pečienka je moja obľúbená! Tento recept vyzerá veľmi lákavo a jednoducho sa pripravuje. Už sa teším, ako ju pripravím na víkend. Určite to bude hit na našej rodinnej oslave!

  13. ZelenyStrom píše:

    Nedávno som objavil tento recept a musím povedať, že ma veľmi zaujal. Všetky ingrediencie sú skvelé a určite to vyskúšam! Mám rád tradičné jedlá a táto sekaná vyzerá naozaj chutne. Dobrú chuť všetkým!

  14. RybkaVMorí píše:

    Toto je presne to jedlo, ktoré milujem! Česká sekaná pečienka má úžasnú chuť a vôňu. Ďakujem za zdieľanie receptu! Už sa neviem dočkať, kedy ju vyskúšam s rodinou na večeru.

  15. KocurMacky píše:

    Wow, tento recept na sekanú pečienku vyzerá fantasticky! Naozaj milujem variabilitu prísad. Myslím si, že pridanie zeleniny by mohlo byť super nápad. Teším sa na prípravu tejto delikatesy doma!

  16. Bublina99 píše:

    Keď som videl tento recept, okamžite ma zaujal! Česká sekaná pečienka je perfektné jedlo pre každého milovníka mäsa. Skvelé tipy na podávanie so zemiakovou kašou sú bonusom. Určite ho vyskúšam čoskoro!

  17. Loris1234 píše:

    ‚Česká sekaná pečienka‘ – aké úžasné spojenie chutí! Tento recept ma inšpiruje pripraviť niečo nové pre moju rodinu. Znie to tak jednoducho a chutne, už sa teším na ochutnávku.

  18. _Veselak_ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ – toto bude určite motto mojej večere po príprave tejto úžasnej sekané pečienky. Neviem sa dočkať jej chuti s prílohami ako zemiaková kaša alebo šalát!

  19. __KreativneRuky__ píše:

    ‚Sekaná pečienka‘ – to je láska na prvý pohľad! Ďakujem za podrobnosti k receptu, určite si ho uložím a pripravím ho pre rodinu pri najbližšej príležitosti.

  20. _MiskaSPribormi_ píše:

    ‚Už teraz mám hlad!‘ Tento recept vyzerá tak jednoducho a predsa veľmi chutne. Teším sa z možnosti variabilného obohatenia o zeleninu alebo slaninu – super nápad!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *