České koláče recept

Suroviny:

Na cesto:

  • 500 g jemnej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 100 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 kocka (42 g) čerstvého droždia
  • Štipka soli
  • Trocha vanilkového cukru

Na náplň:

  • 300 g tvarohu (jemného)
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • Kôra z ½ citróna (prípadne môžete použiť aj lekvár alebo ovocie podľa preferencie)

Na posypanie:

  • Mletá škorica (podľa chuti)
  • Cukor (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava kvásku:

    • V menšom hrnci zahrejte mlieko, až bude teplé (nie horúce). Do teplého mlieka rozdrobte čerstvé droždie a pridajte lyžicu cukru. Nechajte stáť približne 10-15 minút, kým kvások nezačne peniť.
  2. Príprava cesta:

    • V priestrannej mise premiešajte jemnú múku, soľ, zvyšný cukor a vanilkový cukor. Urobte si jamku a pridajte rozpustené maslo, žĺtky a pripravený kvások.
    • Rukami alebo pomocou kuchynského robota vypracujte hladké cesto, ktoré nebude lepivé. Ak je cesto príliš suché, môžete pridať trocha mlieka; ak je však príliš lepkavé, prisypte múku.
  3. Kysnutie cesta:

    • Cesto zakryte látkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
  4. Príprava náplne:

    • Medzitým si pripravte náplň. V mise premiešajte tvaroh, žĺtok, cukor a citrónovú kôru. Ak je náplň príliš hustá, môžete pridať aj trocha mlieka.
  5. Tvarovanie koláčov:

    • Po vykysnutí cesto prehnite a rozdeľte na malé guľôčky (veľkosti golfovej loptičky). Každú guľôčku rozvaľkajte na tenký plát a vytvorte malé okrúhle koláče.
    • Do stredu každého koláča umiestnite lyžicu náplne a okraje jemne zahnite do stredu, aby náplň ostala skrytá.
  6. Druhé kysnutie:

    Kuracie prsia v jánskom skle

    Kuracie prsia v jánskom skle

    Čítať viac »

    • Koláče uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte 20-30 minút kysnúť.
  7. Pečenie:

    • Pred pečením potrite koláče žĺtkom, aby mali krásnu zlatistú farbu. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.
  8. Podávanie:

    • Po upečení nechajte koláče vychladnúť na mriežke. Pred servírovaním ich môžete posypať cukrom zmiešaným s mletou škoricou.

A máte pripravené lahodné české koláče! Dobrú chuť!

Recept na české koláče

České koláče naší babičky...

Samozrejme, tu je slovenský recept na koláče:

Suroviny:

  • 300g jemnej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 150g masla (nesolené), chladné a nakrájané na malé kusy
  • 1 veľký žĺtok
  • 125ml kyslej smotany
  • Vaše obľúbené náplne, ako sú ovocná marmeláda, makový krém alebo sladký tvaroh

Príprava:

  1. V priestrannej miske skombinujte múku, cukor a soľ.
  2. Do múčnej zmesi pridajte studené maslo a pomocou prstov alebo nožnice na lúpanie premiešajte, až kým sa nevytvorí drobivá zmes.
  3. V menšom hrnci spojte žĺtok a kyslú smotanu, mixujte, až kým nebude zmes homogénna. Následne ju pridajte do múčnej zmesi a dôkladne premiešajte, kým nevznikne cesto.
  4. Na dobre pomúčenú pracovnú plochu presuňte cesto a jemne ho hnetenie, až kým nebude hladké. Vytvorte guľu, zabalte ju do potravinovej fólie a nechajte chladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
  5. Rúru si predhrejte na 180°C (350°F) a plech vystelte papierom na pečenie.
  6. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku približne 1/4 palca. Vykrajujte kolieska pomocou formičky na sušienky alebo pohára.
  7. Na stredu každého kolieska položte lyžicu podanej náplne. Okraje cesta uzavrite nad náplňou a spojte ich, aby sa dobre zapečatili.
  8. Položte naplnené koláče na predpripravený plech a pečte ich približne 15-20 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  9. Nechajte koláče trošku vychladnúť a následne ich môžete servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!

Nechajte sa inšpirovať rôznymi náplňami a ozdobami, aby ste si tieto koláče prispôsobili podľa vlastného vkusu. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. MackoPuf píše:

    Tento recept na koláče je skvelý! Milujem, ako sú jednoduché a chutné. Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam s ovocím. Určite budú chutiť celej rodine. Ďakujem za zdieľanie!

  2. Janka123 píše:

    Wow, tieto koláče vyzerajú fantasticky! Môj obľúbený je tvaroh, takže tento recept ma veľmi potešil. Určite ich skúsim na víkend. Vďaka za inšpiráciu!

  3. SlovenskyKral píše:

    Úžasný recept! Koláče s tvarohom sú vždy hitom na našich rodinných oslavách. Príprava sa zdá jednoduchá a výsledok určite stojí za to. Odporúčam každému vyskúšať!

  4. NinaKucharka píše:

    Tento recept ma nadchol! Cesto vyzerá tak nadýchane a chutné, nemôžem sa dočkať, kedy ho ochutnám. Určite pridám aj trochu škorice, to bude mňamka!

  5. KocurPusik píše:

    Koláče sú moja slabosť! Tento recept je super jednoduchý a veľmi chutný. Už sa teším na pečenie s deťmi, určite si to užijeme spolu.

  6. FeroNiekde píše:

    Recept na koláče vyzerá úžasne! Mám rád sladké veci a myslím si, že tento dezert bude perfektný po nedeľnej večeri. Vďaka za podelenie sa o tento skvost!

  7. ZuzkaLubiKolače píše:

    ! Juchú! Mám rada tvarohové koláče a tento recept je presne to, čo som hľadala. Je jasné, že budem musieť experimentovať s plnkami podľa chuti.

  8. _PečenieSrdcom_ píše:

    . Milujem pečenie a tieto koláče vyzerajú ako skvelý spôsob ako stráviť víkend s rodinou. Ďakujem za jednoduchý návod!

  9. -Cukrárka- píše:

    . Tento recept na české koláče ma úplne očaril! Vyzerajú tak lahodne, určite ich vyskúšam počas sviatkov.

  10. !Bubák! píše:

    . Super nápad na sladký dezert pre návštevy! Rada by som skúsila aj iné plnky ako lekvár alebo mak.