Suroviny:
Na cesto:
- 500 g jemnej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla (rozpusteného)
- 100 g cukru
- 2 žĺtky
- 1 kocka (42 g) čerstvého droždia
- Štipka soli
- Trocha vanilkového cukru
Na náplň:
- 300 g tvarohu (jemného)
- 1 žĺtok
- 2 lyžice cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- Kôra z ½ citróna (prípadne môžete použiť aj lekvár alebo ovocie podľa preferencie)
Na posypanie:
- Mletá škorica (podľa chuti)
- Cukor (podľa chuti)
Postup:
-
Príprava kvásku:
- V menšom hrnci zahrejte mlieko, až bude teplé (nie horúce). Do teplého mlieka rozdrobte čerstvé droždie a pridajte lyžicu cukru. Nechajte stáť približne 10-15 minút, kým kvások nezačne peniť.
-
Príprava cesta:
- V priestrannej mise premiešajte jemnú múku, soľ, zvyšný cukor a vanilkový cukor. Urobte si jamku a pridajte rozpustené maslo, žĺtky a pripravený kvások.
- Rukami alebo pomocou kuchynského robota vypracujte hladké cesto, ktoré nebude lepivé. Ak je cesto príliš suché, môžete pridať trocha mlieka; ak je však príliš lepkavé, prisypte múku.
-
Kysnutie cesta:
- Cesto zakryte látkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
-
Príprava náplne:
- Medzitým si pripravte náplň. V mise premiešajte tvaroh, žĺtok, cukor a citrónovú kôru. Ak je náplň príliš hustá, môžete pridať aj trocha mlieka.
-
Tvarovanie koláčov:
- Po vykysnutí cesto prehnite a rozdeľte na malé guľôčky (veľkosti golfovej loptičky). Každú guľôčku rozvaľkajte na tenký plát a vytvorte malé okrúhle koláče.
- Do stredu každého koláča umiestnite lyžicu náplne a okraje jemne zahnite do stredu, aby náplň ostala skrytá.
-
Druhé kysnutie:
- Koláče uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte 20-30 minút kysnúť.
-
Pečenie:
- Pred pečením potrite koláče žĺtkom, aby mali krásnu zlatistú farbu. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte koláče vychladnúť na mriežke. Pred servírovaním ich môžete posypať cukrom zmiešaným s mletou škoricou.
A máte pripravené lahodné české koláče! Dobrú chuť!
Recept na české koláče
Samozrejme, tu je slovenský recept na koláče:
Suroviny:
- 300g jemnej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 150g masla (nesolené), chladné a nakrájané na malé kusy
- 1 veľký žĺtok
- 125ml kyslej smotany
- Vaše obľúbené náplne, ako sú ovocná marmeláda, makový krém alebo sladký tvaroh
Príprava:
- V priestrannej miske skombinujte múku, cukor a soľ.
- Do múčnej zmesi pridajte studené maslo a pomocou prstov alebo nožnice na lúpanie premiešajte, až kým sa nevytvorí drobivá zmes.
- V menšom hrnci spojte žĺtok a kyslú smotanu, mixujte, až kým nebude zmes homogénna. Následne ju pridajte do múčnej zmesi a dôkladne premiešajte, kým nevznikne cesto.
- Na dobre pomúčenú pracovnú plochu presuňte cesto a jemne ho hnetenie, až kým nebude hladké. Vytvorte guľu, zabalte ju do potravinovej fólie a nechajte chladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Rúru si predhrejte na 180°C (350°F) a plech vystelte papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku približne 1/4 palca. Vykrajujte kolieska pomocou formičky na sušienky alebo pohára.
- Na stredu každého kolieska položte lyžicu podanej náplne. Okraje cesta uzavrite nad náplňou a spojte ich, aby sa dobre zapečatili.
- Položte naplnené koláče na predpripravený plech a pečte ich približne 15-20 minút, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Nechajte koláče trošku vychladnúť a následne ich môžete servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!
Nechajte sa inšpirovať rôznymi náplňami a ozdobami, aby ste si tieto koláče prispôsobili podľa vlastného vkusu. Dobrú chuť!