České koláče recept

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla (roztopeného)
  • 100 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 kocka (42 g) čerstvého droždia
  • Štipka soli
  • Trochu vanilkového cukru

Na plnku:

  • 300 g tvarohu (jemný)
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z ½ citróna (alternatívne môžete použiť aj lekvár alebo ovocie podľa chuti)

Na posypanie:

  • Mletá škorica (podľa chuti)
  • Cukor (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava kvásku:

    • V malom hrnci ohrejte mlieko, aby bolo teplé (nie horúce). Do teplého mlieka rozmrvíme čerstvé droždie a pridáme lyžicu cukru. Necháme stáť asi 10-15 minút, kým kvások nezačne peniť.
  2. Príprava cesta:

    • V veľkej mise zmiešajte hladkú múku, soľ, zvyšný cukor a vanilkový cukor. Urobte vo forme fontány a pridajte roztopené maslo, žĺtky a pripravený kvások.
    • Rukami alebo kuchynskou robotou vypracujte hladké cesto, ktoré nebude lepiť. Ak je cesto príliš suché, môžete pridať trochu mlieka, ak je zas príliš lepkavé, prisypte múku.
  3. Kysnutie cesta:

    • Cesto zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, alebo kým nezväčší objem.
  4. Príprava plnky:

    • Medzitým si pripravte plnku. V miske premiešajte tvaroh, žĺtok, cukor a citrónovú kôru. Môžete pridať aj trochu mlieka, ak je plnka príliš hustá.
  5. Tvarovanie koláčov:

    • Po vykysnutí cesto prehnite a rozdeľte na malé guľky (veľkosť golfovej loptičky). Každú guľku rozvaľkajte na tenký plát a urobte malé okrúhle koláče.
    • Do stredu každého koláča vložte lyžicu plnky a okraje koláča jemne zahnite do stredu, aby plnka bola skrytá.
  6. Druhé kysnutie:

    • Koláče položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ich ešte 20-30 minút kysnúť.
  7. Pečenie:

    • Pred pečením koláče potrite žĺtkom, aby boli pekne zlatisté. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 20-25 minút, alebo kým nie sú zlatohnedé.
  8. Podávanie:

    • Po upečení nechajte koláče vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ich môžete posypať cukrom zmiešaným s mletou škoricou.

A máte hotové lahodné české koláče! Dobrú chuť!

České koláče recept

České koláče naší babičky...

Samozrejme, tu je slovenský recept na koláče:

Ingrediencie:

  • 300g hladkej múky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 150g masla (nesolené), chladné a nakrájané na malé kúsky
  • 1 veľký žĺtok
  • 125ml kyslej smotany
  • Vaše obľúbené náplne, ako sú ovocná marmeláda, maková náplň alebo sladký tvaroh

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
  2. Pridajte chladené maslo do múkovej zmesi a použite prsty alebo krúživý rez čočiek, aby ste ju premiešali, až kým nevytvoríte drobivú konzistenciu.
  3. V malom kastróliku zmiešajte dohromady žĺtok a kyslú smotanu, až kým nevznikne jednotná konzistencia. Pridajte túto zmes do múkovej zmesi a premiešajte, kým sa nevytvorí cesto.
  4. Premiestnite cesto na dobre pomúčenú plochu a jemne ho miesťte, kým sa nestane hladkým. Tvarujte ho do gule, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte vychladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
  5. Predhrejte si rúru na 180°C (350°F). Vystelte plech papierom na pečenie.
  6. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku približne 1/4 palca. Vykrajujte krúžky s pomocou vykrajovača na sušienky alebo pohára.
  7. Na stred každého krúžku dejte lyžicu vášho vybranej náplne. Okraje cesta zatvorte nad náplňou a spojte ich, aby sa zapečatili.
  8. Usporiadajte naplnené koláče na pripravený plech a pečte ich približne 15-20 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
  9. Nechajte koláče trochu vychladnúť a potom podávajte. Dobrú chuť!

Môžete sa slobodne inšpirovať rôznymi náplňami a ozdobami, aby ste tieto koláče prispôsobili svojmu vkusu. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. MackoPuf píše:

    Tento recept na koláče je skvelý! Milujem, ako sú jednoduché a chutné. Už sa neviem dočkať, kedy ich vyskúšam s ovocím. Určite budú chutiť celej rodine. Ďakujem za zdieľanie!

  2. Janka123 píše:

    Wow, tieto koláče vyzerajú fantasticky! Môj obľúbený je tvaroh, takže tento recept ma veľmi potešil. Určite ich skúsim na víkend. Vďaka za inšpiráciu!

  3. SlovenskyKral píše:

    Úžasný recept! Koláče s tvarohom sú vždy hitom na našich rodinných oslavách. Príprava sa zdá jednoduchá a výsledok určite stojí za to. Odporúčam každému vyskúšať!

  4. NinaKucharka píše:

    Tento recept ma nadchol! Cesto vyzerá tak nadýchane a chutné, nemôžem sa dočkať, kedy ho ochutnám. Určite pridám aj trochu škorice, to bude mňamka!

  5. KocurPusik píše:

    Koláče sú moja slabosť! Tento recept je super jednoduchý a veľmi chutný. Už sa teším na pečenie s deťmi, určite si to užijeme spolu.

  6. FeroNiekde píše:

    Recept na koláče vyzerá úžasne! Mám rád sladké veci a myslím si, že tento dezert bude perfektný po nedeľnej večeri. Vďaka za podelenie sa o tento skvost!

  7. ZuzkaLubiKolače píše:

    ! Juchú! Mám rada tvarohové koláče a tento recept je presne to, čo som hľadala. Je jasné, že budem musieť experimentovať s plnkami podľa chuti.

  8. _PečenieSrdcom_ píše:

    . Milujem pečenie a tieto koláče vyzerajú ako skvelý spôsob ako stráviť víkend s rodinou. Ďakujem za jednoduchý návod!

  9. -Cukrárka- píše:

    . Tento recept na české koláče ma úplne očaril! Vyzerajú tak lahodne, určite ich vyskúšam počas sviatkov.

  10. !Bubák! píše:

    . Super nápad na sladký dezert pre návštevy! Rada by som skúsila aj iné plnky ako lekvár alebo mak.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *