1. Klasické chrumkavé kuracie stehná s bylinkami
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1 šálka hladkej múky
- 1 vajce
- 1 šálka strúhanky
- 2 strúčiky cesnaku (roztlačené)
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička oregano
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Kuracie stehná dôkladne umyjeme a osušíme. Osolíme a okoreníme ich na oboch stranách.
- V miske si nachystáme tri hlboké nádoby: v prvej zmiešame múku s cesnakom, v druhej rozšľahané vajce a v tretej strúhanku s bazalkou a oreganom.
- Každé stehno obalíme v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
- Na panvici zohrejeme olej a stehná vyprážame na strednom stupni 8 až 10 minút z každej strany, až kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé.
- Po vyprážaní ich položíme na papierovú utierku, aby sme odstránili nadbytočný olej. Podávame s obľúbenou omáčkou.
2. Pikantné kuracie stehná v kokosovom mlieku
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1 šálka hladkej múky
- 1 vajce
- 1 šálka strúhanky
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 2 čajové lyžičky kari korenia
- 1 čajová lyžička čili prášku
- Soľ podľa vkusu
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Kuracie stehná umyjeme a dôkladne osušíme. Posolíme a okoreníme ich kari a čili práškom.
- V jednej miske zmiešame kokosové mlieko s vajcom. V ďalšej miske pripravíme múku a strúhanku.
- Každé stehno obalíme najprv v múke, potom ponoríme do kokosovej zmesi a nakoniec obalíme v strúhanke.
- Na panvici zohrejeme olej a pečieme stehná na strednom stupni, kým nie sú zlatohnedé (približne 8 – 10 minút z každej strany).
- Podávame s ryžou a čerstvou zeleninou.
3. Medovo-mustárové kuracie stehná
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1/2 šálky medu
- 1/4 šálky dijonskej horčice
- 1 šálka strúhanky
- 1 vajce
- 1/2 šálky múky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Kuracie stehná osolíme a okoreníme. V miske zmiešame med s horčicou.
- Každé stehno najprv obalíme v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
- Na panvici zohrejeme olej a vyprážame stehná na strednej teplote, kým nebudú zlatohnedé (8 – 10 minút z každej strany).
- Po vyprážaní ich natrieme medovo-horčicovou zmesou a necháme piecť ešte 5 minút.
- Podávame s pečenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
4. Chrumkavé kuracie stehná s paprikou a cesnakom
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1 šálka strúhanky
- 1/2 šálky múky
- 2 vajcia
- 2 čajové lyžičky údenej papriky
- 3 strúčiky cesnaku (roztlačené)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Stehná posolíme a okoreníme. V mise zmiešame strúhanku s údenou paprikou a cesnakom.
- Múku, vajcia a zmes strúhanky si nachystáme v troch oddelených miskách.
- Stehná obalíme v múke, ponoríme do vajca a nakoniec ich obalíme v zmesi strúhanky.
- Na panvici zohrejeme olej a stehná vyprážame, až pokým nie sú zlatohnedé (8 – 10 minút z každej strany).
- Podávame s citrónovými klínmi a čerstvými bylinkami.
5. Francúzske bylinkové kuracie stehná
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1/2 šálky strúhanky
- 1/4 šálky múky
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička tymiánu
- 1 čajová lyžička rozmarínu
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- Olej na smaženie
Postup:
- Stehná dochutíme soľou a korením. V misy spojíme strúhanku s bylinkami.
- Múku, vajcia a bylinkovú strúhanku si pripravíme v troch rôznych miskách.
- Stehná najprv obalíme v múke, následne ponoríme do vajca a nakoniec v zmesi strúhanky.
- Na panvici zohrejeme olej. Stehná smažíme dozlatista (8 – 10 minút z oboch strán).
- Podávame spolu s cibuľovými krúžkami a bylinkovým dipom.
6. Chrumkavé ázijské kuracie stehná so sezamovými semienkami
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1/2 šálky múky
- 1 vajce
- 1 šálka strúhanky
- 1/2 šálky sezamových semien
- 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
- Soľ a čierne korenie podľa preferencií
- Olej na smaženie
Postup:
- Stehná ochutíme soľou a korením. V misy premixujeme strúhanku so sezamovými semienkami.
- Múku, vajcia a zmes dochutíme sójovou omáčkou.
- Stehná obalíme v múke, následne ponoríme do vajca a na koniec obalíme so sezamom.
- Na panvici ohrejeme olej. Stehná vyprážame dozlatista (6 – 8 minút z oboch strán).
- Podávame s ryžou a pikantnou omáčkou.
7. Talianske kuracie stehná s parmezánom
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1 vajce
- 1/2 šálky strúhanky
- 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu
- 2 čajové lyžičky talianskych byliniek
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olej na vyprážanie
Postup:
- Stehná ochutíme soľou a korením. V misy zmixujeme strúhanku s parmezánom a bylinkami.
- Múku, vajcia a zmes strúhanky si pripravíme v troch odlišných miskách.
- Stehná obalíme v múke, ponoríme do vajca a potom obalíme v syrovej zmesi.
- Na panvici rozpálime olej a smažíme stehná, kým nezískajú zlatohnedú farbu (8 – 10 minút z oboch strán).
- Podávame s paradajkovou omáčkou a rustikálnym chlebom.
8. Chrumkavé kuracie stehná s avokádovým dipom
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná
- 1 šálka strúhanky
- 1/2 šálky múky
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička papriky
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- Olej na smaženie
- 1 zrelé avokádo
- 1 limetka
- Soľ a korenie podľa preferencií
Postup:
- Stehná ochutíme soľou a paprikou. Pripravíme si zmes strúhanky, múky a vajca.
- Stehná obalíme v múke, potom ich ponoríme do vajca a obalíme v strúhanke.
- Na panvici zohrejeme olej a stehná vyprážame, kým sú zlatohnedé (8 – 10 minút z oboch strán).
- Kým sa stehná smažia, pripravíme avokádový dip: rozpučíme avokádo a zmiešame s limetkovou šťavou, soľou a korením.
- Podávame teplé stehná s avokádovým dipom a čerstvým chlebom.
Potrebujeme:
– 4 kuracie stehná
– soľ a čierne korenie
– múku
– olej na smaženie
Chrumkavé vyprážané kuracie stehná
Postup:
1. Kuracie stehná najskôr umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
2. V miske zmiešame múku so soľou a čiernym korením.
3. Každé stehno obalíme v múke a dôkladne pokryjeme.
4. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme kuracie stehná.
5. Opekáme je z oboch strán, kým sa nestanú zlatistými a chrumkavými.
6. Hotové stehná vyberieme z oleja a necháme odkvapkať na papierovom uteráku.
7. Podávame ešte teplé so zeleninovým šalátom alebo ryžou.
Dobrú chuť!