Chutná polievka z hlivy ustricovej

Polievka z hlivy ustricovej je skvelou voľbou pre milovníkov hubových jedál. Tu je jednoduchý recept:

Potrebné suroviny:

  • 500 g hlivy ustricovej
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olivový olej na smaženie
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

 

Chutná polievka z hlivy ustricovej

Postup:

  1. Hlivu ustricovú dôkladne očistite a nakrájajte na tenké plátky.
  2. V hrnci rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatistú farbu.
  3. Pridajte nakrájanú hlivu ustricovú a smažte ju asi 5 minút, kým nezmäkne.
  4. Pridajte zeleninový vývar a nechajte vrieť asi 20 minút, kým sa hlivy neuvária.
  5. Použite mixér na jemné rozmixovanie polievky a vráťte ju späť do hrnca.
  6. Pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte.
  7. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  8. Podávajte horúcu polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.

Dúfam, že vám bude chutiť táto lahodná polievka z hlivy ustricovej!

 

2)

Suroviny:

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 litra zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 100 ml smotany na varenie (môžete použiť aj rastlinnú smotanu)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
  • (Voliteľne) 1/2 lyžičky sušeného tymiánu alebo majoránu

Postup:

  1. Príprava surovín: Hlivu ustricovú nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno, mrkvu a zemiaky nakrájajte na malé kocky.

  2. Smaženie: Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu (približne 3-5 minút).

  3. Pridanie zeleniny: Potom pridajte nakrájanú hlivu, mrkvu a zemiaky. Všetko dobre premiešajte a smažte ďalších 5-7 minút.

  4. Varíme: Prilejte zeleninový vývar (alebo vodu) do hrnca a priveďte k varu. Znížte teplotu a varte 15-20 minút, kým sú zemiaky a mrkva mäkké.

  5. Mixovanie: Po uvarení môžete polievku rozmixovať ponorným mixérom dohladka alebo ju nechať jemne hrubšiu, podľa vašich preferencií.

  6. Dokončenie: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie a premiešajte. Dochutíme soľou, čiernym korením a voliteľnými bylinkami (tymián alebo majorán). Nechajte ešte chvíľu zohriať, ale nevarte.

  7. Servírovanie: Polievku nalejte do misiek a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tip:

Podávajte s čerstvým chlebom alebo pečivom ako lahodnú predjedlo alebo ľahké hlavné jedlo.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Lena píše:

    Dobrá a chutná ak nájdete kozárik v lese.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *