Polievka z hlivy ustricovej je skvelou voľbou pre milovníkov hubových jedál. Tu je jednoduchý recept:
Potrebné suroviny:
- 500 g hlivy ustricovej
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- soľ a korenie podľa chuti
- olivový olej na smaženie
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Chutná polievka z hlivy ustricovej
Postup:
- Hlivu ustricovú dôkladne očistite a nakrájajte na tenké plátky.
- V hrnci rozohrejte trochu olivového oleja a orestujte cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájanú hlivu ustricovú a smažte ju asi 5 minút, kým nezmäkne.
- Pridajte zeleninový vývar a nechajte vrieť asi 20 minút, kým sa hlivy neuvária.
- Použite mixér na jemné rozmixovanie polievky a vráťte ju späť do hrnca.
- Pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte horúcu polievku s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobenie.
Dúfam, že vám bude chutiť táto lahodná polievka z hlivy ustricovej!
2)
Suroviny:
- 300 g hlivy ustricovej
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredné zemiaky
- 1 mrkva
- 1 litra zeleninového vývaru (alebo vody)
- 100 ml smotany na varenie (môžete použiť aj rastlinnú smotanu)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- (Voliteľne) 1/2 lyžičky sušeného tymiánu alebo majoránu
Postup:
-
Príprava surovín: Hlivu ustricovú nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno, mrkvu a zemiaky nakrájajte na malé kocky.
-
Smaženie: Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu (približne 3-5 minút).
-
Pridanie zeleniny: Potom pridajte nakrájanú hlivu, mrkvu a zemiaky. Všetko dobre premiešajte a smažte ďalších 5-7 minút.
-
Varíme: Prilejte zeleninový vývar (alebo vodu) do hrnca a priveďte k varu. Znížte teplotu a varte 15-20 minút, kým sú zemiaky a mrkva mäkké.
-
Mixovanie: Po uvarení môžete polievku rozmixovať ponorným mixérom dohladka alebo ju nechať jemne hrubšiu, podľa vašich preferencií.
-
Dokončenie: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie a premiešajte. Dochutíme soľou, čiernym korením a voliteľnými bylinkami (tymián alebo majorán). Nechajte ešte chvíľu zohriať, ale nevarte.
-
Servírovanie: Polievku nalejte do misiek a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tip:
Podávajte s čerstvým chlebom alebo pečivom ako lahodnú predjedlo alebo ľahké hlavné jedlo.
Dobrú chuť!
Fajnotka.
Dobrá a chutná ak nájdete kozárik v lese.