Čierna šošovica polievka

Čierna šošovica polievka: Zdravý a chutný recept … 

Čierna šošovica, známa aj ako beluga šošovica pre svoju podobnosť s kaviárom, je skvelý zdroj bielkovín, vlákniny a minerálnych látok. Táto polievka je nielen výživná, ale aj chutná a jednoduchá na prípravu. Ideálna voľba pre vegetariánov, vegánov i milovníkov mäsa.

Základné suroviny:

  • 250 g čiernej šošovice
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 zeler (malý kúsok)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 lyžičky rasce
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička mletej červenej papriky

Na servírovanie:

  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Kyslá smotana (nepovinné)
  • Opečený celozrnný chlieb

 

Čierna šošovica polievka - 2

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Čiernu šošovicu prepláchnite v studenom vode a nechajte ju 30 minút namočenú.
  2. Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno.
  3. Mrkvu, petržlen a zeler očistite a nakrájajte na malé kocky.

Varenie polievky:

  1. V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu do sklovita (približne 3-4 minúty).
  2. Pridajte cesnak a miešajte ešte minútu.
  3. Pridajte nakrájanú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a miešajte 5 minút.
  4. Prisypte prepláchnutú a odkvapkanú šošovicu.
  5. Pridajte rascu, bobkový list a mletú červenú papriku.
  6. Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu.
  7. Znížte teplotu a varte pod pokrievkou približne 30-40 minút, kým šošovica nezmäkne.
  8. Polievku dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.

Servírovanie:

  1. Hotovú polievku podávajte horúcu.
  2. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
  3. Podľa chuti pridajte lyžicu kyslej smotany.
  4. Servírujte s opečeným celozrnným chlebom.

Nutričné hodnoty (na porciu)

Koľko kalórií má šunková pizza?

Koľko kalórií má šunková pizza?

Čítať viac »

  • Kalórie: približne 280 kcal
  • Bielkoviny: 18 g
  • Sacharidy: 45 g
  • Vláknina: 15 g
  • Tuky: 5 g

Zdravotné benefity čiernej šošovice

  • Vysoký obsah bielkovín a vlákniny
  • Bohatý zdroj železa a zinku
  • Obsahuje antioxidanty
  • Pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi
  • Podporuje zdravie tráviaceho systému

Tipy a triky

  • Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať dve lyžice paradajkového pretlaku.
  • Ak máte radi hustejšie polievky, môžete časť polievky rozmixovať.
  • Polievka výborne chutí aj na druhý deň, keď sa chute viac prepoja.
  • Pre nevegetariánsku verziu môžete pridať údené mäso alebo klobásu.
  • Šošovicu nie je potrebné vopred namáčať, ale namočenie skráti čas varenia.

Uskladnenie

Polievku môžete skladovať v chladničke až 3 dni. Je tiež vhodná na zmrazenie – vydrží až 3 mesiace.

Záver

Čierna šošovicová polievka je nielen chutné, ale aj výživné jedlo, ktoré vás zahreje počas chladných dní. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny vás dlho zasýti a dodá telu potrebné živiny.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *