Čierna šošovica polievka: Zdravý a chutný recept …
Čierna šošovica, známa aj ako beluga šošovica pre svoju podobnosť s kaviárom, je skvelý zdroj bielkovín, vlákniny a minerálnych látok. Táto polievka je nielen výživná, ale aj chutná a jednoduchá na prípravu. Ideálna voľba pre vegetariánov, vegánov i milovníkov mäsa.
Základné suroviny:
- 250 g čiernej šošovice
- 2 stredne veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 zeler (malý kúsok)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- 2 lyžičky rasce
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej červenej papriky
Na servírovanie:
- Čerstvá petržlenová vňať
- Kyslá smotana (nepovinné)
- Opečený celozrnný chlieb
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Čiernu šošovicu prepláchnite v studenom vode a nechajte ju 30 minút namočenú.
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno.
- Mrkvu, petržlen a zeler očistite a nakrájajte na malé kocky.
Varenie polievky:
- V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom cibuľu do sklovita (približne 3-4 minúty).
- Pridajte cesnak a miešajte ešte minútu.
- Pridajte nakrájanú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a miešajte 5 minút.
- Prisypte prepláchnutú a odkvapkanú šošovicu.
- Pridajte rascu, bobkový list a mletú červenú papriku.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu.
- Znížte teplotu a varte pod pokrievkou približne 30-40 minút, kým šošovica nezmäkne.
- Polievku dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
Servírovanie:
- Hotovú polievku podávajte horúcu.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Podľa chuti pridajte lyžicu kyslej smotany.
- Servírujte s opečeným celozrnným chlebom.
Nutričné hodnoty (na porciu)
- Kalórie: približne 280 kcal
- Bielkoviny: 18 g
- Sacharidy: 45 g
- Vláknina: 15 g
- Tuky: 5 g
Zdravotné benefity čiernej šošovice
- Vysoký obsah bielkovín a vlákniny
- Bohatý zdroj železa a zinku
- Obsahuje antioxidanty
- Pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi
- Podporuje zdravie tráviaceho systému
Tipy a triky
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať dve lyžice paradajkového pretlaku.
- Ak máte radi hustejšie polievky, môžete časť polievky rozmixovať.
- Polievka výborne chutí aj na druhý deň, keď sa chute viac prepoja.
- Pre nevegetariánsku verziu môžete pridať údené mäso alebo klobásu.
- Šošovicu nie je potrebné vopred namáčať, ale namočenie skráti čas varenia.
Uskladnenie
Polievku môžete skladovať v chladničke až 3 dni. Je tiež vhodná na zmrazenie – vydrží až 3 mesiace.
Záver
Čierna šošovicová polievka je nielen chutné, ale aj výživné jedlo, ktoré vás zahreje počas chladných dní. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny vás dlho zasýti a dodá telu potrebné živiny.