Čo so zvyšným vývarom

Na aké jedlá používate zvyšný vývar? Často ste mi komentároch písalo, čo máte spraviť ak sa vím zvýšil kurací alebo zeleninový vývar. No je to jednoduché použijte ho na ďalší recept. Samozrejem to so sebou prináša ďalšie otázky. Že na aký recept ko máte použiť?

 

Čo so zvyšným vývarom?

Máme niekoľko možností, ako využiť zvyšok z vývaru:

  • použijte ho do omáčky k mäsu,
  • podliať mäso pri pečení,
  • cesnačka,
  • bujón,
  • alebo zramziť.

 

Zamraziť vývar?

V mojom zozname je to asi najjednosuchšie riešenie. Ak zmrazíte vývar tak, ho potom môžete po pár mesiacoch opúť použiť. Stačí ho pridať do jedla a pvariť alebo len tak zohriať. Bude ako nový.

Môžete si z neho pripraviť bujón

To je asi najlepšie riešenie aké existuje. Pridajte do čistého vývaru trocha soli a vegety. Môžete pridať aj vegetu alebo iné ochucovadlá, ktoré máte radi. Vývar dlhšie povaríte aby bol hustejší a mal silnejšiu konzistenciu. Môžete ho naliať dať do nádoby na ľad a zamraziť.

Omáčka k mäsu

Ak robíte akúkoľvek omáčku dobrým základom alebo rozriedením je vývar. V každej raštaurácií to tak robia. Vyskúšajte to aj vy a vaše jedlo bude na vyššej úrovni. Avšak rátajte s tým, že váš vývar je už slaný. Tak pozor so solením.

Pri pečení mäsa

Ak ja pečiem mäso a potrebujem ho podliať, tak nikdy ho nepodlievam vodou. Je zo zbytočné. Ak použijete vývar mäso bude veľa chutnejšie aj štava bude chutnejšia. Preto si rzohodne odložte vývar.

Čo so zvyšným vývarom? Píprava ďalšiho jedla – cesnačka

Ja ak pripravujem cesnačku, tak ju vždy pripravujem z vývaru. Je chutnejšia sýtejšia a silnejšia cesnačka. má taký správny “šmrnc”. Oveľa bohatšia chuť.

Na prípravu censaku som vám pridala aj videorecept, kde pán šéfkuachr používa vývar.

Vývar si môžete pripraviť aj podľa videa.

Keď máte na kuchynskej linke zvyškový vývar, existuje niekoľko skvelých možností, ako ho využiť:

  1. Zamraziť: Môžete zvyškový vývar jednoducho zamraziť do jednorazových nádob alebo do mraziaceho vrecka a použiť ho neskôr pri príprave ďalších jedál.
  2. Polievky a dusené jedlá: Vývar je základom pre vynikajúce domáce polievky a dusené jedlá. Použite ho ako základ pre zeleninovú alebo kuraciu polievku, alebo ho pridajte do dusených mäsievych jedál pre výraznejšiu chuť.
  3. Omáčky: Vývar môžete použiť na prípravu chutných omáčok. Pridajte ho do paradajkovej omáčky, smotanových omáčok alebo omáčok na cestoviny pre bohatšiu chuť.
  4. Vareny: Použite zvyškový vývar na prípravu vareného mäsa. Vložte doň kurča, hovädzie, bravčové alebo rybu a varťe, kým mäso nie je jemné a šťavnaté.
  5. Plnené jedlá: Pridajte vývar do zmesi na plnenie zeleniny, paprikových alebo kapustových plnených jedál, aby ste získali bohatšiu a chutnejšiu náplň.

Tieto sú len niektoré z mnohých spôsobov, ako využiť zvyškový vývar. Nechajte voľne plynúť svoju kreativitu v kuchyni a objavte nové spôsoby, ako tento chutný základ využiť!

 

2)

Varenie vývaru je umenie, ktoré mnohí z nás ovládajú aj bez receptu. No po tom, čo si vychutnáme svoju polievku, sa často ocitáme pred otázkou: Čo robiť so zvyšným vývarom? Namiesto toho, aby sme ho naliali do drezu, existuje množstvo kreatívnych a chutných možností, ako ho využiť.

  1. Základ pre ďalšie jedlá: Vývar môže poslúžiť ako vynikajúci základ pre rôzne jedlá, ako sú risotto, omáčky alebo dusené mäso. Stačí ho pridať do hrnca pri varení a obohatiť tak chuť.

  2. Polievky a ragú: Ak máte zvyšný vývar, pripravte si ďalšiu polievku alebo ragú. Mäso a zelenina, ktoré ste použili na jeho prípravu, môžu byť skvelým doplnkom do nového jedla.

  3. Zamrazte si ho: Ak nechcete vývar hneď spotrebovať, jednoducho ho zamrazte. Rozdeľte ho do porcií a uložte do vzduchotesných nádob alebo mrazničných sáčkov. Následne si kedykoľvek môžete pripraviť rýchly obed.

  4. Variácie na jedlo: Použite vývar na varenie obilnín, ako sú ryža, kuskus alebo quinoa. Ochutí ich a dodá im hlbokú chuť.

  5. Zdravé smoothies: Pre odvážnejších kuchárov môže byť vývar nečakanou prísadou do smoothie. Kombinujte ho so zeleninou a ovocím, a získate výživný nápoj.

  6. Zeleninové nákypy: Môžete ho taktiež využiť na prípravu nákypov so zeleninou, čo pridaním vývaru dodá jedlu jedinečnú chuť.

  7. Domáce omáčky a marinády: Vývar môžete použiť na prípravu chutných omáčok alebo marinád, ktoré dodajú vašim jedlám extra šmrnc.

Zvyšný vývar má množstvo možností využitia a jeho zamietnutie by bolo určite škoda. Nezabudnite, že variť s nadšením znamená nielen pripravovať chutné jedlo, ale aj byť šetrný k potravinám a nápaditý v kuchyni.

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Kuchárik88 píše:

    Super nápady! Nikdy ma nenapadlo, že môžem vývar použiť aj do smoothies. Určite to vyskúšam! Ďakujem za tipy, vždy je dobré mať recepty na jednoduché a chutné jedlá.

  2. Radosť123 píše:

    To je skvelý článok! Vývar na omáčku? To znie perfektne! Určite ho využijem pri pečení. Snažím sa byť kreatívny v kuchyni a tento príspevok mi veľmi pomohol. Ďakujem!

  3. ZelenáPohoda píše:

    Milujem variť a zvyšný vývar je pre mňa vždy problém. Teraz mám skvelé nápady, ako ho využiť! Hlavne tá cesnačka z vývaru znie ako lahôdka. Teším sa na varenie!

  4. ChutnýSvet píše:

    Veľmi užitočné rady! Nikdy som si neuvedomil, aký potenciál má zvyšný vývar. Zbožňujem varenie a určite sa pokúsim urobiť omáčku s týmto základom. Ďakujem za inšpiráciu!

  5. JasnáHlava píše:

    Wow, konečne viem, čo robiť so zvyšným vývarom! Skvelé tipy na polievky a nákypy. Veľmi sa mi páči, že môžeme byť šetrní k potravinám a zároveň si pochutnať.

  6. KreatívnaDusa píše:

    Tento článok ma fakt nadchol! Vždy som vyhadzoval zvyšný vývar, ale teraz viem, aké úžasné jedlá s ním môžem pripraviť. Taktiež zamrznutie je super nápad!

  7. MňamMňam69 píše:

    ‘Zdravé smoothies’ z vývaru? To som ešte nepočul! Určite to skúsim, možno to bude hit v mojej domácnosti. Tento článok mi dal množstvo inšpirácie do kuchyne.

  8. 'SrdceKuchyne' píše:

    ‘Vývar ako základ pre risotto’ – to ma dostalo! Mám rada jednoduché tipy a tento článok bol plný užitočných informácií. Teším sa na varenie s novými nápadmi!

  9. 'BublinkovýNápad' píše:

    ‘Plnené jedlá s vývarom’? Tak toto musím vyskúšať! Mám rada variabilitu v kuchyni a tento príspevok určite obohatí moje recepty na večere.

  10. 'TajomnýŠéf' píše:

    ‘Omáčky s použitím vývaru’? To je presne to, čo potrebujem pre svojich hostí! Tento článok mi ukázal nové cesty vo varení a určite budem experimentovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *