Určite! Tu je postup na čokoládový dezert s mascarpone v slovenčine:
Ingrediencie:
- 200 g čokolády (s 70% obsahom kakaa)
- 200 g mascarpone
- 200 g cukru
- 150 g masla
- 4 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- vanilkový extrakt
Čokoládový dezert s mascarpone
Pokyny na prípravu:
- Rúru predhrejte na 180 °C a pripravte si formu na tortu.
- Čokoládu a maslo rozpustite na vodnom kúpeli a nechajte trošku vychladnúť.
- V mise skombinujte mascarpone, cukor, vanilkový extrakt a štipku soli, kým nezískate krémovú zmes.
- Pridávajte po jednom vajcia do mascarpone zmesi a dôkladne zamiešajte.
- Do zmesi pridajte rozpustenú čokoládu a maslo a znovu zamiešajte.
- Potom vmiešajte múku a prášok do pečiva a vypracujte hladké cesto.
- Nalejte cesto do predpripravenej formy a zarovnajte povrch.
- Pečte asi 30-35 minút, kým koláč nebude pevný a po vpichnutí špáratka zostane suchý.
- Nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete ozdobiť čokoládovou polevou alebo práškovým cukrom.
Užite si pečenie a prajem vám príjemný čas!
2) Čokoládový koláč s mascarpone
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 4 veľké vajcia
- 100 g hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
Na mascarpone krém:
- 250 g mascarpone
- 150 ml smotany na šľahanie
- 50 g cukru (podľa vlastného vkusu)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Pokyny:
-
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 180°C. Formu na pečenie (priemer cca 22 cm) vymažte maslom a vysypte múkou.
- V hrnci spojte horkú čokoládu a maslo. Na miernom ohni ich roztopte a miešajte, kým sa všetko dobre neprepojí. Nechajte trochu vychladnúť.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kým nezískate svetlú a nadýchanú zmes. Potom pomaly pridávajte roztopenú čokoládu a maslo a dôkladne premiešajte.
- V inej mise skombinujte múku, prášok do pečiva a soľ. Tieto suché ingrediencie postupne vmiešajte do čokoládovej zmesi, kým sa len nespoja.
- Prelejte cesto do formy a pečte v predhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo kým cesto nie je pevné na dotyk. Po upečení nechajte vychladnúť vo forme.
-
Príprava mascarpone krému:
- V miske zmiešajte mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový extrakt. Šľahajte, kým nevytvoríte hladký a nadýchaný krém.
- Ak je krém príliš hustý, môžete pridať niekoľko lyžíc mlieka alebo smotany, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
-
Dokončenie dezertu:
- Keď je korpus úplne vychladnutý, opatrne ho vyberte z formy.
- Rozotrite mascarpone krém na vrch koláča. Ozdobte ho čokoládovými hoblinkami, ovocím alebo posypte kakaom podľa vašich preferencií.
-
Servírovanie:
- Koláč podávajte vychladený. Je ideálny na rôzne oslavy alebo len tak na víkendové posedenie s rodinou a priateľmi.
Prajem vám dobrú chuť!