Cuketová polievka bez smotany

1. Polievka z cukety s cibuľou a citrónom

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zemiak (pre krémovú konzistenciu)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • šťava z 1 citrónu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvý kôpor na ozdobu

Príprava:

  1. Príprava zeleniny: Umyte cuketu, ošúpte ju a nakrájajte na malé kusy. Cibuľu a cesnak nakrájajte najemno. Zemiak ošúpte a nakrájajte na kocky.
  2. Smaženie: Na widej panvici či hrnci rozohrejte olivový olej na strednom plameni. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým nezmäknú a nezačnú sa karamelizovať, približne 5 minút.
  3. Pridanie cukety a zemiaku: K zmesi pridajte cuketu a zemiak, osolte a okoreňte. Ďalej smažte 5 minút, aby sa zelenina orestovala a uvoľnila svoju chuť.
  4. Varíme: Potom pridajte zeleninový vývar a priveďte polievku k varu. Následne znížte teplotu a varte približne 20 minút, kým zelenina nie je úplne mäkká.
  5. Mixovanie: Po uvarení rozmixujte polievku pomocou tyčového mixéra dohladka. Tým dosiahnete krásnu krémovú textúru bez pridania smotany.
  6. Dochutenie: Pridajte šťavu z citróna a ešte raz krátko premixujte. Podľa chuti dolaďte soľ a čierne korenie.
  7. Podávanie: Servírujte polievku horúcu, ozdobenú čerstvým kôprom a citrónovým klincom. Je ideálna na letné večere, keď sa potrebujete osviežiť.

2. Polievka z cukety s korením a bylinkami

Ingrediencie:

  • 3 cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 čajová lyžička kmínu
  • 1 čajová lyžička údenej papriky
  • 1 čajová lyžička sušenej bazalky
  • olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvé bylinky na ozdobu (napríklad bazalku alebo pažítku)

Príprava:

  1. Zelenina: Cuketu umyte a nakrájajte na kocky. Cibuľu, cesnak a červenú papriku nakrájajte na malé kúsky.
  2. Smaženie: Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu. Po chvíli pridajte cesnak a papriku a smažte, kým nezmäknú.
  3. Korenie: Akonáhle zelenina začne zmäkčieť, pridajte kmín, údenú papriku a bazalku. Rýchlo premiešajte, aby sa koreniny upustili a rozvoňali.
  4. Cuketa a vývar: Pridajte cuketu, premiešajte a zalejte zeleninovým vývarom. Varíme asi 20 minút, kým cuketa nie je úplne mäkká.
  5. Mixovanie: Na rozmixovanie polievky dohladka použite mixér. Ak chcete získať ešte jemnejšiu polievku, preceďte ju.
  6. Dochutenie: Dolaďte soľ a korenie podľa chuti. Vždy naberám do tanieru len horúce jedlo. A tak ho aj servírujem. Nikdy nezohrievam po vychladnutí v mikrovlne ale buď v rúre alebo hrnci.

3. Pikantná polievka z cukety s koreňovou zeleninou

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového buliónu
  • 1 čajová lyžička kajenského korenia
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • citrón na podávanie

Príprava:

  1. Zelenina: Cuketu, mrkvu a zemiak umyte a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu rozkrájanú na drobno a cesnak pretlačený cez strúhadlo dôkladne spojíme.
  2. Smaženie: Na panvici rozpálte olivový olej, pridajte cibuľu a cesnak. Smažte, kým nezískajú zlatistú farbu.
  3. Pridanie mrkvy a zemiaka: Do zmesi pridajte mrkvu a zemiak, premiešajte a smažte ďalších 5 minút.
  4. Cuketa: Následne pridajte cuketu, zalejte vývarom a vmiešajte koreniny. Varte…
    20 minút, kým je zelenina jemná.
  5. Mixujte: Rozmixujte polievku dohladka a dochuťte soľou a čiernym korením.
  6. Podávajte: Polievku servírujte s kvapkou citrónovej šťavy, ktorá zvýrazní jej osviežujúce chuti.

4. Cuketová polievka s kokosovým mliekom

Ingrediencie:

  • 2 veľké cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 čajová lyžička zázvoru (čerstvého alebo sušeného)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie
  • čerstvá mäta na dekoráciu

Príprava:

  1. Zelenina: Cuketu umyte a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak je potrebné nakrájať na malinké kúsky. Zázvor nastrúhajte alebo nakrájajte najemno.
  2. Smaženie: Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu spolu s cesnakom. Smažte 3-4 minúty, až kým nezmäknú.
  3. Pridanie cukety a zázvoru: Do panvice vložte cuketu a zázvor, smažte ešte 5 minút, kým sa cuketa nezačne variť.
  4. Kokosové mlieko: Zalejte kokosovým mliekom a zeleninovým vývarom. Nechajte variť 15-20 minút.
  5. Mixovanie: Polievku rozmixujte do hladka. Vyskúšajte rôzne kombinácie a dávkovanie, aby ste našli tú najlepšiu rovnováhu medzi slanosťou a korením, ktorá vám bude vždy vyhovovať.
  6. Podávanie: Polievku servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou mätou a kúskom limetky.

5. Cuketová polievka s hráškom a jogurtom

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • 100 ml bieleho jogurtu
  • soľ a korenie
  • čerstvá pažítka na ozdobu

Príprava:

  1. Zelenina: Cuketu umyte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, potom na drobné kúsky, cesnak rozdrvte a nasekajte na jemno.
  2. Smaženie: Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu spolu s cesnakom. Smažte, až kým nezmäknú.
  3. Cuketa a hrášok: Pridajte cuketu a po minúte aj mrazený hrášok. Smažte 5 minút.
  4. Vývar: Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte tymián a varte približne 15 minút.
  5. Mixovanie: Po uvarení polievku rozmixujte a dochuťte soľou a korením.
  6. Podávanie: Polievku servírujte teplú, ozdobenú lyžicou jogurtu a čerstvou pažítkou. Pri jedle sa prenesiete do teplých dní a osviežite sa jej chutným charakterom.

 

Potrebujeme:
– 1 väčšiu cuketu
– 1 cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 zemiak
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ, korenie, petržlen na dochutenie

 

Cuketová polievka bez smotany

Postup:
1. Cibuľu a cesnak jemne nasekáme a opražíme na oleji v hrnci.
2. Cuketu a zemiak očistíme a nakrájame na menšie kusy.
3. Cuketu a zemiak pridáme k cibuli, preliažeme a dusíme pár minút.
4. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ a korenie podľa chuti.
5. varíme, až kým zelenina nezmäkne.
6. Na záver môžeme polievku rozmixovať tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu.
7. Servírujeme posypané drobno nasekaným petržlenom.

Quinoová šalátová misa s výpekom z kuraťa a avokádovým dresingom

Quinoová šalátová misa s výpekom z kuraťa a avokádovým dresingom

Čítať viac »

Dobrú chuť!

Králik na horčici recept

Králik na horčici recept

Čítať viac »

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Avatar of ZelenýGuru ZelenýGuru píše:

    Wow, táto cuketová polievka vyzerá skvele! Milujem jednoduché a zdravé recepty. Cuketa je super zelenina a určite to skúsim aj s vlastnými koreninami. Dúfam, že sa mi podarí taká chutná ako na obrázku!

  2. Avatar of PolievkovýMajster PolievkovýMajster píše:

    Toto je presne to, čo potrebujem na večeru! Rýchle a jednoduché. Cuketová polievka bez smotany znie ako perfektný spôsob, ako si dopriať niečo lahodné a pritom zdravé. Určite to vyskúšam už tento víkend!

  3. Avatar of ChutnýMilo ChutnýMilo píše:

    Skvelý recept! Cuketa a zemiak sú moje obľúbené ingrediencie. Teším sa na varenie tejto polievky pre rodinu. Určite im bude chutiť, lebo máme radi zeleninové jedlá. Ďakujem za tip!

  4. Avatar of CuketovýFanúšik123 CuketovýFanúšik123 píše:

    Niečo úžasné! Cuketová polievka je super spôsob, ako začať deň s ľahkým jedlom. Znie to jednoducho a chutne! Mám rád petržlen, takže ho určite pridám na vrch. Dobrú chuť všetkým!

  5. Avatar of VarímSrdcom VarímSrdcom píše:

    Tento recept ma úplne nadchol! Rýchla cuketová polievka bez smotany je presne to, čo hľadám pre zdravé stravovanie. Som si istý, že bude chutiť famózne. Ďakujem za zdieľanie tohto úžasného nápadu!