Táto quinoová šalátová misa je skutočným kráľovstvom chutí a textúr. Kombinuje sýtu šťavnatosť pečeného kuraťa s lahodnou krémovosťou avokáda, bohatou arómou korenia a osviežujúcou chuťou čerstvej zeleniny. Je to perfektný zdravý a výživný obed alebo večera, ktorá vás zasýti a zároveň dodá potrebné živiny.
Quinoa, považovaná za superpotravinu, pridáva vynikajúci zdroj rastlinných bielkovín a množstvo vitamínov a minerálov. Tento šalát je oslavou farieb, chutí a textúr, ktoré vytvárajú harmonický zážitok z jedla.
Recept:
Ingrediencie:
– 1 šálka quinoy
– 2 kuracie prsia (bez kože a kostí)
– 1 malá červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
– 1 paradajka, nakrájaná na kocky
– 1 uhorka, nakrájaná na plátky
– 1 avokádo, nakrájané na kocky
– 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
Avokádový dressing:
– 1 avokádo
– 2 lyžice olivového oleja
– 2 lyžice citrónovej šťavy
– 1 lyžička dijonskej horčice
– 1 strúčik cesnaku
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Uvaríme quinou podľa návodu na obale. Necháme vychladnúť.
2. Opečieme kuracie prsia na panvici alebo v rúre, až kým nie sú upečené a šťavnaté. Necháme ich mierne vychladnúť a nakrájame na kúsky.
3. Zmiešame vychladnutú quinou s nakrájanou zeleninou, kuraťom a petržlenovou vňaťou v miske.
4. Pripravíme dressing: V mixéri rozmixujeme všetky ingrediencie na avokádový dressing až kým nebude hladký a krémový.
5. Pridáme dressing do misy so šalátom a dôkladne premiešame.
6. Dochutime soľou a čiernym korením podľa chuti.
7. Pred podávaním môžeme šalát doplniť plátkami avokáda na ozdobu.
Tento šalát je výborný na obed alebo ľahkú večeru. Môžete ho servírovať samotný alebo s opečeným krovkou chleba. Je to lahodná a výživná voľba, ktorá vás zasýti a zároveň dodá nutričnú hodnotu. Quinoa a kura sú bohaté na bielkoviny, zatiaľ čo zelenina a avokádo dodávajú vitamíny, vlákninu a zdravé tuky. Vychutnajte si tento prepych chutí a textúr!
2) Quinoová šalátová misa s výpekom z kuraťa a avokádovým dresingom
Suroviny:
- 2 kurčacie prsia, očistené
- 1 šálka quinoi, dôkladne prepláchnutá
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 avokádo, olúpané, zbavené jadra a nakrájané na tenké plátky
- 1 uhorka, nakrájaná na plátky
- 1 červená paprika, nakrájaná na tenké prúžky
- 1/4 šálky nasekaných čerstvých byliniek (napr. petržlen, kôpor, mäta)
- Olivový olej na varenie
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Avokádový dresing:
- 1 avokádo
- 1/4 šálky gréckeho jogurtu
- Šťava z polovice citróna
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený alebo nasekaný
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Kurčacie prsia osolte, okoreňte a potrite olivovým olejom. Pečte ich v rúre približne 20-25 minút, kým nie sú vnútri dobre prepečené a zlatisté. Po upečení ich nechajte pár minút oddýchnuť a potom ich nakrájajte na plátky.
- V hrnci zohrejte zeleninový vývar na var.
- Pridajte quinoiu do vriaceho vývaru, znižte teplotu a nechajte variť podľa návodu na obale, zvyčajne približne 15-20 minút. Keď je quinoa uvarená, odstráňte ju z tepla a nechajte odstáť pod pokrievkou ešte približne 5 minút.
- Počas varenia quinoi pripravte avokádový dresing. V mixéri zmiešajte nasekané avokádo, grécky jogurt, šťavu z citróna, olivový olej, pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie. Mixujte do hladka, až kým nezískate krémový dresing.
- V miske zmiešajte uvarenú quinoiu, nakrájané kurčacie prsia, plátky avokáda, plátky uhorky, prúžky červenej papriky a nasekané bylinky.
- Pred servírovaním polejte šalát avokádovým dresingom.
Tento recept prináša kombináciu zdravých a chutných surovín, ako je quinoa, kurčacie mäso a avokádo, spolu s lahodným avokádovým dresingom. Je to ideálna voľba pre lahodný a vyvážený obed alebo večeru.