Tu nájdete tri recepty na fašírky z cukety, ktoré možno upiecť v rúre:
Recept 1: Cuketové fašírky so syrom a petržlenovou vňaťou
Čo budeme potrebovať:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 cibuľu, na jemno nakrájanú
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1/2 pohára strúhanky
- 1/2 pohára strúhaného syra (napríklad Edam alebo Gouda)
- 1 vajce, rozšľahané
- 2 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- Soľ a korenie podľa preferencií
- Olivový olej
Postup prípravy:
- Cukety ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Dochutíme soľou a necháme odstáť približne 10 minút, aby sa zbavili nadbytočnej vody.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech vyložený papierom na pečenie.
- Na panvici zahrejeme trochu olivového oleja a orestujeme cibuľu spolu s cesnakom, kým nezískajú zlatistú farbu. Potom pridáme nastrúhané cukety a restujeme ešte približne 5 minút. Zmes necháme vychladnúť.
- V priestrannej miske spojíme cuketovú zmes, strúhanku, syr, rozšľahané vajce, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Dobre premiešame tak, aby sa všetky suroviny spojili.
- Zo získanej zmesi tvarujeme placky a ukládame ich na pripravený plech.
- Fašírky pečieme v rúre približne 20-25 minút, až kým nezískajú zlatistú farbu a chrumkavý povrch.
- Podávame teplé ako hlavné jedlo alebo ako prílohu. Odporúčame k nim podávať čerstvý zelený šalát alebo opekané zemiaky.
Cuketové fašírky pečené v rúre
Recept 2: Cuketové fašírky s rajčinami a bazalkou
Čo budeme potrebovať:
- 2 stredne veľké cukety
- 1 cibuľu, na jemno nakrájanú
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1/2 pohára strúhanky
- 2 paradajky, nakrájané na kocky
- 2 lyžice čerstvej nasekanej bazalky
- 1 vajce, rozšľahané
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
Postup prípravy:
- Cukety ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Dochutíme soľou a necháme odstáť asi 10 minút, aby sme z nich odstránili prebytočnú vodu.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si plech s papierom na pečenie.
- Cukety dôkladne umyjeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Premiestnime ich do misy a osoľte, necháme ich odstáť približne 10 minút, aby sa zbavili prebytočnej vlhkosti.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie.
- Na panvici zohrejeme trochu olivového oleja a na ňom orestujeme cibuľu a cesnak, kým krásne nezarumenia. Potom pridáme nastrúhané cukety a orestujeme ich spolu ešte asi 5 minút. Po dokončení necháme zmes vychladnúť.
- V priestrannej miske skombinujeme cuketovú zmes, ovsené vločky, syr, rozšľahané vajcia, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie. Dôkladne premiešame, kým sa všetky zložky nespájajú do homogénnej hmoty.
- Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré uložíme na predpripravený plech.
- Pečieme fašírky v predhriatej rúre asi 20-25 minút, kým nebudú pekne zlatohnedé a chrumkavé.
- Servírujeme teplé ako hlavnú porciu alebo prílohu. Môžeme ich podávať s osviežujúcim jogurtovým dipom alebo šalátom.
- 2 stredne veľké cukety
- 1 cibuľu, jemne nasekanú
- 2 strúčiky cesnaku, veľmi jemne sekané
- 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka nastrúhaného syra (napríklad Parmezán)
- 1 vajce, rozšľahané
- 2 lyžice nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Cukety ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Posolíme ich a necháme odstáť asi 10 minút, aby uvoľnili prebytočnú vodu.
- Rúru predohrejeme na 180 °C a pripravíme plech s papierom na pečenie.
- Na panvici zohrejeme trošku olivového oleja a orestujeme cibuľu spolu s cesnakom, kým nezískajú zlatistú farbu. Pridáme nastrúhané cukety a opekáme približne 5 minút. Necháme zmes vychladnúť.
- V hlbokej miske skombinujeme cuketovú zmes, ovsené vločky, syr, rozšľahané vajce, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie a dôkladne premiešame.
- Zo zmesi formujeme fašírky a umiestňujeme ich na pripravený plech.
- Pečieme v rúre zhruba 20-25 minút, kým fašírky nebudú pekne zlatohnedé a chrumkavé.
- Podávame teplé ako hlavnú pochúťku alebo prílohu. Odporúčame ich podávať s čerstvým krémovým dipom alebo šalátom.
-
Príprava cukiet: Cukety prepláchneme, osolíme a necháme približne 15 minút odležať, aby sa zbavili nadbytočnej vody. Následne ich jemne vyžmýkame.
-
Cibuľa a cesnak: Cibuľu a cesnak nasekáme na malé kúsky. Na panvici zahrejeme trochu oleja a osmahneme cibuľu, kým sa nezmení na sklovitú. Potom pridáme cesnak a krátko osmahneme, až kým nezačne vydávať príjemnú vôňu. Necháme trochu vychladnúť.
-
Kombinácia ingrediencií: V miske zmiešame nastrúhané cukety, osmahnutú cibuľu s cesnakom, vajcia, strúhanku, nastrúhaný syr, soľ, čierne korenie a oregano alebo bazalku. Dôkladne premiešame, aby sa všetky zložky zlúčili.
-
Formovanie fašíriek: Z tejto pripravenej zmesi tvarujeme fašírky a ukládame ich na plech pokrytý papierom na pečenie. Môžeme ich jemne splošiť, aby sa lepšie upiekli.
-
Pečenie: Rúru predohrejeme na 180 °C. Fašírky potrieme troškou oleja (môžeme tiež použiť sprej na pečenie) a pečieme približne 25 – 30 minút, kým nesčervenajú do zlatohnedej farby. Po 15 minútach ich môžete otočiť, aby sa upiekli rovnomerne.
-
Podávanie: Cuketové fašírky sa podávajú teplé, napríklad s jogurtovým dresingom alebo čerstvým šalátom. Môžete ich servírovať aj ako prílohu k mäsu alebo ako samostatný pokrm.
Recept 3: Cuketové fašírky so syrom a ovsenými vločkami
Budeme potrebovať:
Metóda prípravy:
Prajem vám dobrú chuť!
Tip:
Fašírky si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chuti – pridať bylinky, korenie alebo iné vegetariánske zložky, ktoré máte radi.
Dobrú chuť!