Diétna polievka s rascou a vajíčkom? Rasca patrí medzi jedny z najstarších korenín a liečiv na svete, ktoré naši predkovia využívali už v praveku. Rasca má silné účinky proti oxidácii. Niekto ju pozná nielen ako rascu, ale aj pod názvom kmín.
Pre mňa je táto polievka jednou z najrýchlejších a najlahodnejších, ak potrebujem niečo rýchlo uvariť. Ak náhodou nemáte radi vajcia, môžete ich v recepte jednoducho vynechať a pridať napríklad krutóny.
Diétna polievka s rascou a vajíčkom
Diétna polievka s rascou a vajíčkom
Polievky s rascou sú nielen chutné, ale aj prospešné pre zdravie. Rasca patrí medzi najstaršie koreniny a lieky na svete, s výraznými účinkami proti oxidácii. Ak hľadáte rýchly a zdravý recept na polievku, táto polievka s rascou a vajíčkom je vynikajúcou voľbou.
Uložte si tento jednoduchý recept:
Suroviny potrebné na prípravu:
- 500 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo kurací)
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 vajcia
- Kôpr na ozdobenie
Priebeh prípravy:
- V hrnci rozohrejte trochu oleja a osmahnite cibuľu s cesnakom, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Pridajte mletú rasciu, sladkú papriku a kurkumu. Dôkladne premiešajte, aby sa korenie rozpustilo.
- Pridajte vývar a varte zmes asi 10 minút na strednom ohni.
- V miske rozšľahajte vajcia a pomaly ich vlejte do vriacej polievky. Zakryte a varte asi 3-4 minúty, kým sa vaječné bielka zatvrdia, ale žĺtko zostane mäkké.
- Polievku osolte a okoreňte čiernym korením podľa vlastného vkusu. Podávajte ozdobenú čerstvo nasekaným kôprom.
Takto rýchlo a jednoducho môžete pripraviť diétnu polievku s rascou a vajíčkom. Dúfam, že vám bude chutiť!
2) Diétna rascová polievka s vajíčkom
Polievka s rascou je jedným z tých jedál, ktoré dokážu zahriať telo i dušu. Jej jednoduché a chutné zloženie kombinuje čerstvé ingrediencie s jedinečnou chuťou rasce, známej svojimi priaznivými účinkami na trávenie. Dnes si ukážeme, ako si pripraviť diétu polievku s rascou a vajíčkom, ideálnu pre tých, ktorí hľadajú výživný a zdravý pokrm.
Na prípravu tejto lahodnej polievky budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 lyžice rasce
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 vajíčka
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup pri príprave diétny polievky s rascou
1. Na začiatku si pripravte zeleninu. Zemiaky a mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu rozkrájajte nadrobno.
2. Na panvici rozohrejte trošku oleja a pridajte cibuľu. Osmažte ju, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
3. Potom pridajte zemiaky a mrkvu a krátko ich osmažte. Pridajte rasci a miešajte ďalších pár minút, aby sa rozvinula jej aróma.
4. Potom zalejte celú zeleninu zeleninovým vývarom a varte asi 20 minút, kým nezmäkne.
5. Keď je polievka hotová, rozšľahajte vajcia a pridajte ich do horúcej polievky, pričom neustále miešajte, aby sa vajcia rovnomerne rozložili.
6. Na záver dochuťte soľou a korením podľa chuti a podávajte horúcu. Nezabudnite na čerstvú petržlenovú vňať na ozdobu.
Užite si túto výživnú a chutnú polievku s rascou a vajíčkom, ktorá poteší aj najnáročnejších gurmánov!