Ak máte chuť vyskúšať niečo lahodné a nenáročné na prípravu, domáca pečená bravčová krkovička je výbornou alternatívou. Ponúkame vám jednoduchý recept:
Ingrediencia:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice oleja z olivových plodov
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- ½ šálky vody
Domáca pečená bravčová krkovička
Postup:
- Predohrejte rúru na 180 °C.
- Krkovičku hojne osoľte a okoreňte podľa vašich preferencií. Narežte ju na pásiky s hrúbkou okolo 2 cm.
- Na každom pásiku bravčového mäsa položte plátok cesnaku.
- V miske spojte olivový olej, sladkú papriku, mletú rascu, horčicu, med a sójovú omáčku. Túto marinádu nalejte do nádoby, v ktorej budete krkovičku piecť.
- Bravčové pásiky najprv namočte do vody a následne ich ponorte do pripraveného mixu oleja a korenín. Dôkladne ich obalťe v zmesi.
- Do hlbokého pekáča vlejte šálku vody a doň uložte marinované bravčové pásiky. Pečte ich v rúre približne 40 – 50 minút, alebo kým nebudú nádherne zlatisté a šťava nezačne bublať.
- Hotové krkovičky vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu oddychovať pod prikrývkou pred podávaním.
Pečené bravčové krkovičky sú vynikajúce samostatne alebo s prílohou ako zemiakové hranolky, ryža, prípadne zeleninový šalát. Prajeme vám dobrú chuť!
2) Domáca pečená bravčová krkovička
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky (celý kus)
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 2 cibule
- 2-3 bobkové listy
- Soľ (podľa vlastných preferencií)
- Čierne korenie (podľa vlastnej chuti)
- 1 lyžica sušenej rasce alebo kmínu (podľa preferencie)
- 2-3 lyžice oleja (slnečnicového alebo olivového)
- 1-2 lyžice horčice (nepovinné)
- 250 ml vody alebo vývaru
- Čerstvé bylinky (napríklad tymián alebo rozmarín, nepovinné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku umyť, osušiť a narezať na niekoľko pásikov (nie úplne, aby sa udržala pohromade).
- Cesnak ošúpať a nakrájať na plátky.
-
Marinovanie:
- Do zárezov v krkovičke vložte plátky cesnaku.
- Mäso osoliť, okorenit čiernym korením a posypať rascou.
- Ak používate horčicu, potrite ňou celú krkovičku zvonku.
- Nechajte marinovať minimálne 1 hodinu (najlepšie cez noc v chladničke).
-
Príprava na pečenie:
- Rúru predohrejte na 180 °C.
- Cibuľu nakrájajte na kolieska a rozložte ju na dno pekáča.
- Pridajte bobkové listy a voliteľne aj čerstvé bylinky.
-
Pečenie:
- Na cibuľu položte marinovanú krkovičku a zalejte ju vodou alebo vývarom.
- Pekáč zakryte alobalom alebo pokrievkou a pečte približne 1,5 – 2 hodiny.
- Po uplynutí tejto doby odoberte alobal a pečte ešte asi 30 minút, aby sa mäso pekne zhnedlo.
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte mäso chvíľu odpočinúť, aby sa šťavy v ňom rozložili.
- Krkovičku nakrájajte na plátky a servírujte s prílohami podľa vašich preferencií (napríklad zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb).
Prajem vám dobrú chuť!