Domáce bezlepkové palacinky

 

Tu je recept na domáce palacinky bez obsahu lepku:

Ingrediencie:

  • 200 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej alebo kukuričnej)
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka (alebo rastlinného variantu, ak preferujete)
  • 2 lyžice oleja
  • štipka soli
  • 1 lyžička cukru (podľa chuti)
  • vanilkový extrakt (nepovinné)

 

Domáce bezlepkové palacinky

Postup prípravy:

  1. V miske kombinujte bezlepkovú múku, soľ a cukor (ak sa rozhodnete použiť).
  2. V inej miske rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko, olej a vanilkový extrakt (ak ho zahrniete).
  3. Postupne zapracovávajte suché ingrediencie do zmesi s vajcami a mliekom, pričom neustále miešajte, až kým nedosiahneme jemné, hladké cesto bez hrudiek.
  4. Ak je cesto veľmi husté, pridajte ešte trocha mlieka. Ak je naopak príliš riedke, prisypte viac múky.
  5. Na stredne zohriatej panvici s kvapkou oleja vlijete polievkovú lyžicu cesta a jemne ju rozotrite, aby vznikla tenká palacinka.
  6. Opečte palacinku z oboch strán do zlatistej farby a prikryte ju podľa chuti.
  7. Postup zopakujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  8. Servírujte palacinky s vašimi obľúbenými polevami, ako sú javorový sirup, ovocie, šľahačka alebo čokoládový preliv.

Prajem vám dobrú chuť!

 

Domáce bezlepkové palacinky - 2

Penne s brokolicou a hráškom

Penne s brokolicou a hráškom

Čítať viac »

2) Domáce bezlepkové palacinky

Bezlepkové palacinky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku, ale aj pre všetkých, ktorí si radi pochutnajú na niečom ľahkom a chutnom. Tieto palacinky sú veľmi jednoduché na prípravu a môžete ich ochutiť podľa vlastného uváženia. Pripravte si ich na raňajky, desiatu alebo ako sladký dezert. Tu je recept, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastných chutí.

Ingrediencie:

  • 1 šálka bezlepkovej múky (napríklad ryžová, mandľová alebo pohánková)
  • 1 šálka mlieka (môžete zvoliť aj rastlinné mlieko, ako je mandľové alebo sójové)
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica rastlinného oleja alebo roztopeného masla
  • 1 lyžička bezlepkového prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • Med alebo javorový sirup na servírovanie (nepovinné)
  • Čerstvé ovocie na ozdobenie (nepovinné)

Príprava:

  1. Príprava cesta: V miske kombinujte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske dôkladne rozšľahajte vajcia, následne pridajte mlieko a olej. Zmes postupne prilievajte do zelenej zmesi a starostlivo premiešajte, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.

  2. Opekanie palaciniek: Na panvici so stredným zahrievaním rozohrejte trochu oleja. Nalejte do panvice menšie množstvo cesta a rozotrite ho do rovnomernej tenkej vrstvy. Opekajte asi 1-2 minúty, alebo kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky. Potom palacinku otočte a opekajte z druhej strany ešte jednu minútu.

  3. Podávanie: Hotové palacinky môžete podávať s javorovým sirupom, medom alebo sezónnym ovocím. Ak máte chuť na orieškový krém alebo jogurt, môžete ich pridať ako chutnú prísadu.

Tipy na variácie:

  • Čokoládové palacinky: Do cesta pridajte kakao alebo čokoládové kúsky.
  • Ovsené palacinky: Použite ovsenú múku (uistite sa, že je bezlepková).
  • Banánové palacinky: Rozmixujte banán a zapracujte ho do cesta pre bohatšiu chuť.

Bezlepkové palacinky sú nielen chutné, ale aj veľmi praktické. Môžete ich uchovávať v chladničke a ohrievať podľa potreby. Experimentujte s rôznymi prísadami a náplňami a vytvorte si tak svoju vlastnú verziu tohto obľúbeného pokrmu!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *