Dusená bravčová pečienka na cibuľke

Recept na dusenú bravčovú pečeňku na cibuľke:

Prísady:

  • 500 g bravčovej pečenky
  • 2 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 200 ml hovädzieho vývaru

 

Dusená bravčová pečienka na cibuľke

Postup:

  1. Bravčovú pečeňku opláchnite, osušte a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Cibuľu nakrájajte na tenké krúžky a cesnak jemne nasekajte.
  3. V hrnci zohrejte olej a pridajte cibuľu a cesnak. Dušte ich na strednom ohni, kým sa cibuľa nezačne sfarbovať.
  4. Pridajte sladkú papriku a hladkú múku. Dobre premiešajte, aby sa múka rozpustila.
  5. Pridajte nakrájanú bravčovú pečeňku. Osolte a okorente čiernym korením podľa chuti.
  6. Podlievajte postupne hovädzím vývarom a dušte do mäkka, asi 20 minút. Občas premiešajte, aby sa jedlo neprilepilo.
  7. Ak je omáčka príliš riedka, môžete ju zahustiť trochou hladkej múky rozmiešanej vo vode.
  8. Dušenú bravčovú pečeňku na cibuľke podávajte s dušenou ryžou alebo zemiakovým pyré.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 800 g bravčovej pečienky (napr. krkovička alebo plece)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1/2 zeleru (prípadne zelerová vňať)
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 guľôčok čierneho korenia
  • 1 l vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup:

  1. Príprava surovín:

    • Bravčovú pečienku umyte a nakrájajte na kocky (približne 2-3 cm).
    • Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
    • Mrkvu a zeler nakrájajte na kolieska alebo kocky.
  2. Smaženie cibule:

    • V hlbokom hrnci alebo na panvici na strednom ohni rozohrejte olej.
    • Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte do zlata. Potom pridajte cesnak a krátko orestujte (asi 1-2 minúty).
  3. Pridanie bravčovej pečienky:

    • K osmaženej cibuli pridajte nakrájanú bravčovú pečienku. Orestujte ju zo všetkých strán, kým nezíska zlatistú farbu.
  4. Pridanie zeleniny a korenín:

    • Pridajte mrkvu, zeler, bobkové listy a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte.
  5. Dusená pečenka:

    • Zalejte všetko vývarom, aby bola pečienka skoro ponorená. Pridajte soľ podľa chuti.
    • Priveďte k varu, potom znížte teplo, zakryte pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 1,5 – 2 hodiny, kým nie je mäso mäkké.
  6. Podávanie:

    • Po uvarení skontrolujte chuť a prípadne dochuťte soľou alebo korením. Podávajte s knedľou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Zuzana J. píše:

    Tento recept som skusila prvýkrát.Je skvelý.A tá cibuľka dáva tomu taku super chuť.Ďakujem za nápad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *