Dusená pečienka v kôprovej omáčke

Ak chcete pripraviť dusenú pečeň v kôprovej omáčke, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g telecej pečene (najlepšie jahňacie, ale môžete použiť aj inú)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 plné lyžice hladkej múky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml červeného vína
  • 2 strúčiky mletých koreňov petržlenovej vňate
  • 2 vetvičky tymiánu
  • soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
  • olej na smaženie

 

 Dusená pečienka v kôprovej omáčke

Postup:

  1. Pečeň nakrájajte na tenké plátky a osolte ju.
  2. Na panvici rozohrejte olej a opečte mäso z oboch strán do zlatista. Potom ho dajte na stranu.
  3. Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte. Do panvice s olejom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, orestujte ich do zmäknutia.
  4. Pridajte múku a za stáleho miešania ju opražte, aby sa odstránila surová chuť.
  5. Postupne prilievajte hovädzí vývar a červené víno. Po každom prilevaní nechajte omáčku dobre premiešať a zahustiť.
  6. Do omáčky pridajte mleté korene petržlenovej vňate, tymián a mäso. Premiešajte tak, aby pečeň bola pokrytá omáčkou.
  7. Dusenie začnite pri vyššej teplote, potom znížte na strednú a nechajte mäso dusiť asi 30 – 40 minút, kým nebude pečená a mäkká.
  8. Pred podávaním posypte pečeň sviežo mletým korením a podávajte s cestovinami alebo zemiakovou kašou.

Dúfam, že vám tento recept pomôže vytvoriť vynikajúcu dusenú pečeň v kôprovej omáčke!

 

2)

Ingrediencie:

  • 600 g bravčovej pečienky (môžete použiť aj morčaciu)
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 šálka vývaru (môže byť aj vodná)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 šálky nasekaného čerstvého kôpru (alebo 1 lyžica sušeného)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Bobkový list (voliteľné)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava pečienky:

    • Bravčovú pečienku umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky (asi 2-3 cm).
    • Osolte a okoreňte soľou a čiernym korením.
  2. Smaženie cibule:

    • Na panvici zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Opečte ju do zlato-hnedej farby.
    • Pridajte nasekaný cesnak a krátko poduste, aby uvoľnil arómu.
  3. Dusenie pečienky:

    • K opraženej cibuli pridajte nakrájané kúsky pečienky a krátko ich opečte zo všetkých strán.
    • Následne pridajte vývar a bobkový list. Priveďte do varu, zakryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým nie je pečienka mäkká.
  4. Príprava kôprovej omáčky:

    • V miske zmiešajte múku s trochou vody, aby sa vytvorila hladká pasta. Potom ju pridajte do duseného mäsa.
    • Postupne prilievajte smotanu na varenie a stále miešajte, aby sa omáčka trochu zahustila.
    • Pridajte nasekaný kôpor a podľa chuti ešte dosoľte a dokoreňte. Ak je omáčka veľmi hustá, môžete pridať trošku vývaru alebo vody.
  5. Dohriatie a servírovanie:

    • Nechajte omáčku ešte pár minút prebublávať, aby sa všetky chute spojili. Ak máte radi kyslejšiu chuť, pridajte citrónovú šťavu.
    • Podávajte s prílohou podľa vášho výberu (ideálne zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb).

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *