Ak chcete pripraviť dusenú pečeň v kôprovej omáčke, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g telecej pečene (najlepšie jahňacie, ale môžete použiť aj inú)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 plné lyžice hladkej múky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml červeného vína
- 2 strúčiky mletých koreňov petržlenovej vňate
- 2 vetvičky tymiánu
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- olej na smaženie
Dusená pečienka v kôprovej omáčke
Postup:
- Pečeň nakrájajte na tenké plátky a osolte ju.
- Na panvici rozohrejte olej a opečte mäso z oboch strán do zlatista. Potom ho dajte na stranu.
- Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte. Do panvice s olejom pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, orestujte ich do zmäknutia.
- Pridajte múku a za stáleho miešania ju opražte, aby sa odstránila surová chuť.
- Postupne prilievajte hovädzí vývar a červené víno. Po každom prilevaní nechajte omáčku dobre premiešať a zahustiť.
- Do omáčky pridajte mleté korene petržlenovej vňate, tymián a mäso. Premiešajte tak, aby pečeň bola pokrytá omáčkou.
- Dusenie začnite pri vyššej teplote, potom znížte na strednú a nechajte mäso dusiť asi 30 – 40 minút, kým nebude pečená a mäkká.
- Pred podávaním posypte pečeň sviežo mletým korením a podávajte s cestovinami alebo zemiakovou kašou.
Dúfam, že vám tento recept pomôže vytvoriť vynikajúcu dusenú pečeň v kôprovej omáčke!
2)
Ingrediencie:
- 600 g bravčovej pečienky (môžete použiť aj morčaciu)
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 šálka vývaru (môže byť aj vodná)
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 šálky nasekaného čerstvého kôpru (alebo 1 lyžica sušeného)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Bobkový list (voliteľné)
- 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné)
Postup:
-
Príprava pečienky:
- Bravčovú pečienku umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky (asi 2-3 cm).
- Osolte a okoreňte soľou a čiernym korením.
-
Smaženie cibule:
- Na panvici zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Opečte ju do zlato-hnedej farby.
- Pridajte nasekaný cesnak a krátko poduste, aby uvoľnil arómu.
-
Dusenie pečienky:
- K opraženej cibuli pridajte nakrájané kúsky pečienky a krátko ich opečte zo všetkých strán.
- Následne pridajte vývar a bobkový list. Priveďte do varu, zakryte pokrievkou a nechajte dusiť na miernom ohni asi 30-40 minút, kým nie je pečienka mäkká.
-
Príprava kôprovej omáčky:
- V miske zmiešajte múku s trochou vody, aby sa vytvorila hladká pasta. Potom ju pridajte do duseného mäsa.
- Postupne prilievajte smotanu na varenie a stále miešajte, aby sa omáčka trochu zahustila.
- Pridajte nasekaný kôpor a podľa chuti ešte dosoľte a dokoreňte. Ak je omáčka veľmi hustá, môžete pridať trošku vývaru alebo vody.
-
Dohriatie a servírovanie:
- Nechajte omáčku ešte pár minút prebublávať, aby sa všetky chute spojili. Ak máte radi kyslejšiu chuť, pridajte citrónovú šťavu.
- Podávajte s prílohou podľa vášho výberu (ideálne zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb).
Dobrú chuť!