Predstavujeme vám recept na dusené kuracie stehná:
Ingrediencie:
- 4 kúsky kuracích stehien
- 2 kusy cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 kusy mrkvy
- 2 kusy zemiaków
- 250 ml kuracieho vývaru
- 250 ml bieleho vína
- 2 polievkové lyžice oleja
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na dekoráciu
Recept na dusené kuracie stehná
Pracovný postup:
- Kuracie stehná dobre umyte, potom ich osušte papierovou utierkou. Odstráňte prebytočný tuk a kožu z kuracích stehien.
- Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte nadrobno. Mrkvu a zemiaky ošúpte a rozkrájajte na menšie kúsky.
- Na panvici s vysokými okrajmi zohrejte olej a orestujte cibuľu s cesnakom, kým nezmäknú a nezískajú jemne zlatistý odtieň.
- Na panvicu pridajte kuracie stehná a sprudka ich opečte z oboch strán do zlatista.
- Pridajte pokrájanú mrkvu a zemiaky, nalejte kurací vývar a biele víno. Podľa preference dochuťte soľou a čiernym korením.
- Zakryte panvicu pokrievkou a dusíme na miernom plameni približne 45 až 60 minút, alebo kým kuracie mäso nezmäkne a nezačne sa príliš rozpadávať.
- Na záver posypte dusené kuracie stehná nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s prílohou po vlastnej voľbe, napríklad ryžou alebo pečenými zemiakmi.
Prajem vám dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná (s kožou alebo bez nej)
- 2 kusy cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 kusy mrkvy
- 1 kus zemiaka
- 1 pohár kuracieho vývaru (alebo vody)
- 1 plechovka konzervovaných paradajok (alternatívne čerstvé paradajky)
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Petržlenová vňať na dekoráciu
Postup:
-
Príprava ingrediencií:
- Kuracie stehná umyte a osušte. Posypte soľou a korením z oboch strán.
- Cibuľu nakrájajte na jemné kúsky, cesnak rozkrájajte na plátky, mrkvu pokrájajte na kolieska a zemiak na kocky.
-
Smaženie:
- V širokej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte kuracie stehná a opečte ich z oboch strán do zlata (asi 5-7 minút na každej strane). Potom ich vyberte a odložte stranou.
-
Zelenina:
- Do tej istej panvice pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Smažte, kým cibuľa nezíska sklovitý vzhľad, cca 3-4 minúty. Potom pridajte mrkvu a zemiak, a krátko ich opečte.
-
Dusenie:
- Pridajte konzervované paradajky a dobre premiešajte. Následne nalejte kurací vývar (alebo vodu), pridajte sušený tymián a oregano. Vráťte späť kuracie stehná a priveďte k varu.
- Upravte plameň, zakryte pokrievkou a dusíme na miernom ohni približne 30-40 minút, alebo kým sú stehná mäkké a dostatočne prepečené.
-
Podávanie:
- Dusené kuracie stehná podávajte spolu s omáčkou a zeleninou. Môžete ich ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Odporúča sa podávať ako prílohu zemiaky, ryžu alebo čerstvý chlieb.
Prajem vám dobrú chuť!