Tu je recept na rýchlu paradajkovú polievku:
Ingrediencie:
- 1 kg paradajok, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na jemno
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru (môžete použiť aj vodu)
- 1 lyžička cukru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- čerstvý bazalkový list na ozdobu (voliteľné)
Rýchla paradajková polievka
Postup:
- Na strednom ohni zohrejte olivový olej v hrnci a pridajte cibuľu. Orestujte ju do zlata, približne 5 minút.
- Pridajte cesnak a paradajky a varte asi 10 minút, kým paradajky nezmäknú.
- Do hrnca pridajte zeleninový vývar (alebo vodu), cukor, soľ a korenie. Varte ešte ďalších 10 minút, aby sa chute spojili.
- Použite mixér na jemné rozmixovanie polievky dohladka.
- Ak máte záujem, ozdobte polievku čerstvým bazalkovým listom.
Teraz si môžete vychutnať túto rýchlu a chutnú paradajkovú polievku! Dobrú chuť!
2) Expresná paradajková polievka
Ingrediencie:
- 1 plechovka (400 g) krájaných paradajok (alebo čerstvé paradajky)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky (alebo čerstvej, ak máte)
- 1 čajová lyžička cukru (podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobenie (voliteľné)
- Chlieb alebo pečivo na podávanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava cibule a cesnaku: Cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na drobno.
-
Zohriatie oleja: V stredne veľkom hrnci zohrejte olivový olej na strednej teplote.
-
Opečenie cibule a cesnaku: Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak do hrnca. Opekajte ich približne 3-4 minúty, kým nezmäknú a nezačnú voňať.
-
Pridanie paradajok: Do hrnca pridajte krájané paradajky (aj so šťavou). Ak používate čerstvé paradajky, pred pridaním ich nakrájajte na malé kúsky.
-
Pridanie vývaru: Nalejte vývar do hrnca a zamiešajte. Pridajte sušenú bazalku, soľ, čierne korenie a cukor. (Cukor vyváži kyslosť paradajok.)
-
Varte: Nechajte zmes prevrieť, potom znížte teplotu a varte 10-15 minút. Ak máte čas, môžete polievku variť dlhšie, aby sa chute lepšie prepojili.
-
Mixovanie: Po uvarení môžete polievku rozmixovať ponorným mixérom alebo ju preliať do stolného mixéra a rozmixovať dohladka.
-
Podávanie: Horúcu polievku servírujte v miske, môžete ju ozdobiť čerstvou bazalkou alebo petržlenom. Ako prílohu môžete podávať chlieb alebo pečivo.
Tip:
Ak preferujete smotanovú konzistenciu, na konci varenia môžete pridať trochu smotany alebo mlieka.
Dobrú chuť! 🍅