Jasným tradičným jedlom slovenskej kuchyne je polievka z fazule s mrkvou a zemiakmi. Táto bohatá polievka je preniknutá chuťou a je výbornou alternatívou ako hlavnú pochúťku alebo na získanie energie. Tu je jednoduchý recept na polievku z fazule s mrkvou a zemiakmi:
Zloženie:
- 250 g sušenej bielej fazule
- 2 mrkvy, nasekané na malé kúsky
- 2 zemiaky, nasekané na malé kúsky
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- petržlenová vňať na dekoráciu
Polievka z fazule s mrkvou a zemiakmi
Postup prípravy:
- Dôkladne prepláchnite fazuľu pod tečúcou vodou a nechajte ju namočenú cez noc.
- V hrnci rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu spolu s cesnakom, kým nezmäknú a nezačnú sa zľahka ohýbať.
- Pridajte mletú červenú papriku a pokračujte v miešaní asi 1 minútu, aby sa uvoľnila jej aróma.
- Do hrnca pridajte namočenú fazuľu, mrkvu a zemiaky a zalejte vodou, aby boli suroviny zakryté.
- Dochutite soľou a čerstvo mletým čiernym korením na chuť.
- Varíme na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým fazuľa a zelenina nie sú mäkké.
- Pred servírovaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dúfam, že si užijete túto lahodnú slovenskú polievku z fazule s mrkvou a zemiakmi! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať. Prajem dobrú chuť!
2) Fazuľová polievka s mrkvou a zemiakmi
Polievka z fazule patrí medzi obľúbené pokrmy, ktoré sú ideálne na prípravu počas chladnejších dní. Kombinácia bielej fazule, čerstvej mrkvy a zemiakov ponúka výživnú a chutnú polievku, ktorá zasýti a posilní imunitu. V tomto recepte vám ukážeme, ako jednoducho pripraviť túto tradičnú polievku.
Ingrediencie na polievku z fazule
Na prípravu polievky z fazule budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 250 g bielej fazule (sušenej)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý petržlen na dekoráciu (nepovinné)
Postup prípravy
Začnite tým, že fazuľu namočíte do studenej vody na niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom ju sceďte a prepláchnite. V hrnci zahrejte olivový olej a opražte na ňom nasekanú cibuľu do zlatista. Následne pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a pražte ešte asi minútu.
Pridajte namočenú fazuľu, nakrájané zemiaky a mrkvu, a zalejte zeleninovým vývarom. Privádzajte k varu a varte na miernom ohni približne 1 až 1,5 hodiny, kým fazuľa nezmäkne. Po uvarení dochutíme soľou a korením. Podávajte horúcu, posypanú čerstvým petržlenom, ak máte. Takto pripravená polievka z fazule s mrkvou a zemiakmi vás určite oslovi svojou chuťou a výživnosťou.