Tu je štyri rôzne recepty na fazuľovú polievku s údeným rebierkom:
Potrebné suroviny:
- 250 g sušených bielych fazúľ
- 200 g údeného rebierka
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Fazuľu dajte na 12 hodín namočiť do vody. Potom ju vylúhujte vo vriacej vode asi 10 minút.
- V hrnci prevaríme vodu a pridáme ôrž, cesnak, nakrájanú cibuľu a údené rebierko. Varíme približne 1 hodinu, kým nie je fazuľa mäkká.
- Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a paradajkový pretlak. Varíme ďalších 20 minút, až kým zelenina nie je mäkká.
- Potom osolíme, okoreníme mletou paprikou a varíme ešte 5 minút.
- Polievku podávame s posypanou petržlenovou vňaťou a čerstvým chlebom.
Recept 2: Fazuľová polievka s údeným rebierkom a zeleninou
Potrebné suroviny:
- 250 g sušenej bielej fazule
- 200 g údeného rebierka
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 červená paprika
- 1 paradajka
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- soľ, čierne korenie a paprika podľa chuti
- olej na restovanie
- varené vajcia na ozdobenie
Postup:
- Fazuľu dajte na 12 hodín namočiť do vody. Potom ju vylúhujte vo vriacej vode asi 10 minút.
- V hrnci prevaríme vodu a pridáme ôrž, cesnak, nakrájanú cibuľu a údené rebierko. Varíme približne 1 hodinu, kým nie je fazuľa mäkká.
- Na panvici si rozohrejte olej a orestujte nakrájanú mrkvu, papriku a paradajku. Pridajte pretlak z paradajok a restovanú zeleninu pridajte do hrnca s fazuľou.
- Pridajte nakrájané zemiaky a pokračujte varením ďalších 20 minút, kým zelenina nie je mäkká.
- Omáčku dochuťte soľou, čiernym korením a paprikou podľa chuti.
- Polievku podávame s varenými vajcami na ozdobenie.
Recept 3: Fazuľová polievka so slaninou a údeným rebierkom
Potrebné suroviny:
- 400 g sušenej bielej fazule
- 200 g údeného rebierka
- 150 g slaniny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- soľ, čierne korenie a majoránka podľa chuti
Postup:
- Fazuľu dajte na 12 hodín namočiť do vody. Potom ju vylúhujte vo vriacej vode asi 10 minút.
- V hrnci prevaríme vodu a pridáme ôrž, cibuľu, nakrájanú mrkvu, zemiaky a údené rebierko. Varíme približne 1 hodinu, kým nie je fazuľa mäkká.
- Slaninu nakrájame na malé kúsky a orestujeme na panvici. Pridáme orestovanú slaninu do hrnca s fazuľou.
- Pridajte paradajkový pretlak, soľ, čierne korenie a majoránku podľa chuti. Varíme ďalších 10 minút.
- Polievku podávame s čerstvým chlebom.
Fazuľová polievka s údeným rebierkom
Recept 4: Fazuľová polievka s údeným rebierkom a klobásou
Potrebné suroviny:
- 300 g sušenej bielej fazule
- 150 g údeného rebierka
- 150 g údenej klobásy
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- soľ, čierne korenie a tymian podľa chuti
Postup:
- Fazuľu dajte na 12 hodín namočiť do vody. Potom ju vylúhujte vo vriacej vode asi 10 minút.
- V hrnci prevaríme vodu a pridáme ôrž, cibuľu, nakrájanú mrkvu, zemiaky, údené rebierko a klobásu. Varíme približne 1 hodinu, kým nie je fazuľa mäkká.
- Nakrájame cesnak a pridáme do hrnca s fazuľou.
- Pridajte paradajkový pretlak, soľ, čierne korenie a tymian podľa chuti. Varíme ešte ďalších 10 minút.
- Polievku podávame s čerstvým chlebom.