Potrebujete:
– 300 g fazule
– 200 g údeného mäsa (napr. šunka, slanina)
– 1 cibuľu
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 paprika
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžičku mletej papriky
– soľ a čierne korenie podľa vkusu
– olej alebo maslo na restovanie zeleniny
– voda na varenie
Fazuľová polievka so zeleninou a údeným mäsom
Postup:
1. Fazule namočte na noc do vody. Následne ich dobre prepláchnite a uvarte v veľkom hrnci s vodou. Varíme približne 1 hodinu, alebo do chvíle, kým sa fazuľa neuvarí.
2. Kým sa fazule varia, pripravte si zeleninu. Cibuľu nasekajte na drobné kocky, mrkvy, zemiaky a papriku ošúpte a nakrájajte na menšie kusy.
3. Údené mäso taktiež nakrájajte na malé kúsky.
4. Na hrnci rozohrejte olej alebo rozpustené maslo a na ňom opražte cibuľu a cesnak, až kým nezhnednú.
5. Pridajte nasekanú papriku a dusíme spolu niekoľko minút.
6. Do hrnca vložte nakrájané údené mäso, mletú papriku, soľ a korenie. Orestujte túto zmes pár minút.
7. Potom do hrnca pridajte nakrájané mrkvy, zemiaky a prilejte vodu, aby všetka zelenina bola ponorená. Pridajte ešte trochu soli a varíme, kým zelenina nezmäkne (približne 20-30 minút).
8. Keď je zelenina hotová, pridajte do hrnca varené fazule, vodu, v ktorej sa varili, aby polievka mala požadovanú konzistenciu. Pokračujte vo varení ešte asi 15 minút, aby sa chute spojili.
9. Na záver môžete polievku dochutiť podľa svojich predstáv soľou a korením.
Fazuľovú polievku podávajte teplú s chlebom alebo pečivom. Prajeme dobrú chuť!