Tu je recept na Fazulovú Zeleninovú Polievku, tradičnú slovenskú polievku:
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky sušených bielych fazúľ, namočených cez noc
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 mrkvy, nakrájané na kocky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na kocky
- 2 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
- 1 paprika, nakrájaná na kocky
- 2 paradajky, nakrájané na kocky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 čajová lyžička papriky
- 1 bobkový list
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- Soľ a korenie podľa chuti
- Nasekaná čerstvá petržlenová vňať, na ozdobu
Fazuľová zeleninová polievka
Postup:
- Zmiešajte a opláchnite namočené biele fazule. Odložte na stranu.
- V hrnčeku zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak a papriku. Orestujte asi 5 minút, kým zelenina zmäkne.
- Primiešajte nakrájané paradajky, paradajkový pretlak, papriku a bobkový list. Varte ďalších 2 minúty.
- Pridajte namočené fazule a zeleninový vývar do hrnčeka. Priveďte zmes do varu, potom znížte teplotu na malú. Zakryte a nechajte voňať asi 1 hodinu, kým sa fazule zmäknú.
- Ochutnajte polievku soľou a korením podľa chuti.
- Odstráňte bobkový list a zahoďte ho.
- Nalejte polievku do misiek a ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Podávajte horúcu a vychutnajte si túto útulnú Fazulovú Zeleninovú Polievku!
Poznámka: Ak chcete, môžete pridať ďalšie zeleniny do polievky, napríklad zemiaky, kapustu alebo špenát, podľa vášho želania.