Dnes sa zameriavame len na vynikajúce talianske recepty. Pochutnáte si na všetkých, ako obvykle. A samozrejme, príprava je bezproblémová a rýchla. Ako každý recept, ktorý vám ponúkam.
Focaccia s rozmarínom a cesnakom
Focaccia je typické talianske pečivo, známe svojou jemnou textúrou a chrumkavou kôrkou. Táto varianta s rozmarínom a cesnakom dodáva výbornú chuťovú kombináciu k jednoduchosti receptu. Tu je návod, ako si ju môžete pripraviť:
Prísady:
- 500 g hladkej múky
- 7 g suchého droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu
- 3 strúčiky cesnaku (rozdrveného alebo nakrájaného na tenké plátky)
- 350 ml teplej vody
- 4 lyžice olivového oleja
- hrubá soľ na posypanie
Návod:
- V malej miske zmiešajte droždie, cukor a 100 ml teplej vody. Nechajte droždie kysnúť približne 10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Zmes potom prelejte do veľkej misy a pridajte múku, soľ, rozmarín a zvyšok teplej vody. Pomaly miešajte, kým sa všetky prísady nespoja a nevznikne hladké cesto.
- Natrite si ruky olejom a opatrne vyberte cesto z misky. Uložte ho na pomúčený povrch a hnetejte približne 5-10 minút, až kým nebude elastické a jemné.
- Veľkú misku natrite olivovým olejom a vráťte cesto späť. Zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť približne 1 hodinu alebo kým sa dvojitý objem nezvětší.
- Po vykysnutí vyberte cesto na pomúčený povrch a jemne ho premiesťte. Potom ho rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte ho ešte 15-20 minút oddychovať.
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Do cesta jemne vtlačte prsty a vytvorte malé jamky. Do týchto jamiek dôkladne pridajte olivový olej, rozmarín a cesnak.
- Posypte focacciu hrubou soľou.
- Pečte focacciu v rúre približne 15-20 minút, kým nezískate zlatohnedú farbu. Po upečení ju vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.
Focaccia s rozmarínom a cesnakom je vynikajúca len tak, alebo môže slúžiť ako príloha k šalátom, polievkam alebo špecialitám zo hory. Užívajte si túto lahodnú taliansku delikatesu!
2) Focaccia s rozmarínom a cesnakom
Focaccia je talianske pečivo, ktoré si získalo srdcia mnohých. Svojou chuťou a textúrou pripomínajúcou chlieb je ideálnym základom pre rôzne prísady. V tomto recepte sa sústreďujeme na kombináciu aromatického rozmarínu a voňavého cesnaku, ktoré vašej focaccii dodajú jedinečnú chuť.
Na prípravu focaccie s vôňou rozmarínu a cesnaku budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500g hladkej múky
- 350ml teplej vody
- 7g sušeného droždia
- 10g soli
- 50ml olivového oleja
- 2-3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- čerstvo natrhnutý rozmarín
- soľ na posypanie
Postup prípravy
1. V menšej miske skombinujte múku so soľou. Do teplej vody zasypte droždie a nechajte stáť 5 minút, aby sa dobre aktivovalo.
2. Následne pridajte olivový olej a premiešajte. Zmes vlejte do múkovej zmesi a rukami alebo vareškou miešajte, až sa začne formovať cesto.
3. Cesto dôkladne spracujte, aby bolo hladké a elastické, a potom ho nechajte na teplom mieste kysnúť zakryté utierkou približne 1 hodinu.
4. Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú plochu a jemne ho prepracujte. Tvarujte do obdĺžnika a preneste na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Pomocou prstov vytvorte do cesta drobné jamky. Potom ho posypte nakrájaným cesnakom, čerstvým rozmarínom a hrubou soľou. Nakoniec pokvapkajte trochou olivového oleja.
6. Cesto nechajte ešte 20 minút kysnúť pred pečením. V predhriatej rúre na 220 °C pečte focacciu 20-25 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.
7. Po vychladnutí je focaccia pripravená na servírovanie. Tento recept na focacciu s rozmarínom a cesnakom je ideálny ako aperitív alebo príloha k hlavnému jedlu. Prajeme vám dobrou chuť!