Dnes len saé talianské recepty pripravujeme. Pichutnáte si na všetkých, tak ako vždy. A jasné, že príprava je jednoduchá a rýchla. Ako každý recept odomňa.
Focaccia s rozmarínom a cesnakom
Focaccia je tradičné talianske pečivo, ktoré je známe svojou mäkkou štruktúrou a krehkou kôrkou. Táto verzia s rozmarínom a cesnakom pridáva skvelú chuťovú paletu k jednoduchosti receptu. Tu je postup, ako si ju môžete pripraviť:
Suroviny:
- 500 g hladkej múky
- 7 g suchého droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu
- 3 strúčiky cesnaku (rozdrveného alebo nakrájaného na tenké plátky)
- 350 ml teplého vody
- 4 lyžice olivového oleja
- hrubá soľ na posypanie
Postup:
- V malou miske zmiešajte droždie, cukor a 100 ml teplého vody. Nechajte droždie kysnúť asi 10 minút, kým sa nevytvorí peny povrch.
- Výslednú zmes vlijte do veľkej misky a pridajte múku, soľ, rozmarín a zvyšok teplého vody. Pomaly miešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja a vytvoria hladké cesto.
- Prilepšte si ruky olejom a pomaly vyberajte cesto z misky. Vyložte ho na pomúčený povrch a míňajte ho asi 5-10 minút, kým nezískate elastické a hladké cesto.
- Vymažte veľkú misku olivovým olejom a vráťte cesto do nej. Zakryte uterákom a nechajte kysnúť asi 1 hodinu alebo kým sa zdvojnásobí objem.
- Po vykysnutí cesta ho znovu vyberte na pomúčený povrch a premiešajte ho. Potom ho rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte ho ešte 15-20 minút odpočívať.
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Do cesta jemne vtlačte prsty, vytvárajúc malé jamky. Do týchto jamek dôkladne vtrieť olivový olej, rozmarín a cesnak.
- Posypte focacciu hrubou soľou.
- Pečte focacciu v rúre asi 15-20 minút, kým nezíská zlatohnedú farbu a neskôr plátkom chleba. Odstráňte ju z rúry a nechajte ju vychladnúť na mriežke.
Focaccia s rozmarínom a cesnakom je skvelá samotná alebo môže slúžiť ako príloha k šalátom, polievkam alebo horským špecialitám. Užite si túto chutnú taliansku delikatesu!
2)
Focaccia je talianske pečivo, ktoré si získalo srdcia mnohých. Svojou chuťou a štruktúrou podobného chleba je ideálnym základom pre rozličné prísady. V tomto recepte sa zameriame na spojenie aromatického rozmarínu a vôňavého cesnaku, ktoré dodajú vašej focaccii jedinečnú chuť.
Ingrediencie na Focacciu
Na prípravu focaccie s rozmarínom a cesnakom budete potrebovať:
- 500g hladkej múky
- 350ml teplej vody
- 7g sušeného droždia
- 10g soli
- 50ml olivového oleja
- 2-3 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- čerstvý rozmarín
- soľ na posypanie
Postup prípravy
1. V miske zmiešajte múku a soľ. Do teplej vody pridajte droždie a nechajte 5 minút postáť, aby sa aktivovalo.
2. Potom pridajte olivový olej a premešajte. Zmes vlejte do múky a rukami alebo vareškou miešajte, kým sa cesto nezačne formovať.
3. Cesto vypracujte na hladkú a elastickú hmotu, nechajte ho kynúť na teplom mieste pokryté utierkou, približne 1 hodinu.
4. Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú plochu a jemne ho prepracujte. Tvarujte do obdĺžnika a preneste na plech s papierom na pečenie.
5. Pomocou prstov vytvorte do cesta malé jamky. Potom ho posypte cesnakom, rozmarínom a hrubou soľou. Pokvapkajte trochu olivového oleja.
6. Nechajte cesto ešte 20 minút kynúť pred pečením. Prehriate rúry na 220 °C pečte focacciu 20-25 minút, až kým nie je zlatohnedá.
7. Po vychladnutí môžete servírovať. Tento recept na focacciu s rozmarínom a cesnakom je ideálny ako predjedlo alebo príloha k pokrmom. Prajeme dobrú chuť!
Focaccia s rozmarínom a cesnakom znie fantasticky! Milujem, keď sa recepty dajú rýchlo pripraviť. Určite to vyskúšam a už sa teším na tú skvelú vôňu v kuchyni. Ďakujem za tento úžasný recept!
Wow, focaccia vyzerá skvele! Rozmarín a cesnak sú kombinácia, ktorú mám veľmi rada. Neviem sa dočkať, kedy si ju pripravím. Tak jednoduchý postup ma naozaj povzbudil, ďakujem za inšpiráciu!
Tento recept je presne to, čo potrebujem! Focaccia je moje obľúbené pečivo a s rozmarínom a cesnakom to bude jednoducho dokonalé. Určite to skúsim čoskoro. Skvelý tip, ďakujem!
Focaccia s rozmarínom? To znie ako lahôdka! Mám rada jednoduché recepty a tento má všetko, čo potrebujem. Teším sa na výsledok a verím, že bude chutiť skvele. Super článok!
Úžasný recept na focacciu! Rozmarín a cesnak sú perfektnou voľbou. Takéto jedlo je ideálne aj na rodinné stretnutia či oslavy. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého nápadu, určite ho vyskúšam!
Musím povedať, že focaccia je môj obľúbený druh pečiva! Tento recept ma veľmi nadchol; milujem jednoduché prípravy a lahodné výsledky. Už sa neviem dočkať toho úžasného chutného zážitku!
‘Focaccia s rozmarínom a cesnakom’ – toto spojenie ma dostalo! Rýchly postup je skvelý pre mňa ako pre zaneprázdneného človeka. Určite to vyskúšam počas víkendu, teším sa na tú chuťovku!
‘Talianská focaccia’ – ak niečo vyzerá tak dobre ako toto, musím to skúsiť! Rozmarín je moja slabosť a vôňa cesnaku ma vždy láka do kuchyne. Skvelý článok plný pozitívnej energie!
‘Focaccia s rozmarínom’ – to je sen každého milovníka pečenia! Veľmi sa teším na tento recept a dúfam, že sa mi podarí vytvoriť tak chutné pečivo ako vy. Ďakujem za inšpiráciu!’
‘Tento recept som si uložila okamžite!’ Focaccia vyzerá úžasne a určite ju zaradím do svojho jedálnička na víkendové posedenie s priateľmi. Skvelá práca s týmto príspevkom – ďakujeme!