Focaccia s rozmarínom a cesnakom

Dnes sa zameriavame len na vynikajúce talianske recepty. Pochutnáte si na všetkých, ako obvykle. A samozrejme, príprava je bezproblémová a rýchla. Ako každý recept, ktorý vám ponúkam.

Focaccia s rozmarínom a cesnakom

Focaccia je typické talianske pečivo, známe svojou jemnou textúrou a chrumkavou kôrkou. Táto varianta s rozmarínom a cesnakom dodáva výbornú chuťovú kombináciu k jednoduchosti receptu. Tu je návod, ako si ju môžete pripraviť:

Prísady:

  • 500 g hladkej múky
  • 7 g suchého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu
  • 3 strúčiky cesnaku (rozdrveného alebo nakrájaného na tenké plátky)
  • 350 ml teplej vody
  • 4 lyžice olivového oleja
  • hrubá soľ na posypanie

Návod:

  1. V malej miske zmiešajte droždie, cukor a 100 ml teplej vody. Nechajte droždie kysnúť približne 10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Zmes potom prelejte do veľkej misy a pridajte múku, soľ, rozmarín a zvyšok teplej vody. Pomaly miešajte, kým sa všetky prísady nespoja a nevznikne hladké cesto.
  3. Natrite si ruky olejom a opatrne vyberte cesto z misky. Uložte ho na pomúčený povrch a hnetejte približne 5-10 minút, až kým nebude elastické a jemné.
  4. Veľkú misku natrite olivovým olejom a vráťte cesto späť. Zakryte ho utierkou a nechajte kysnúť približne 1 hodinu alebo kým sa dvojitý objem nezvětší.
  5. Po vykysnutí vyberte cesto na pomúčený povrch a jemne ho premiesťte. Potom ho rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte ho ešte 15-20 minút oddychovať.
  6. Predhrejte rúru na 220 °C.
  7. Do cesta jemne vtlačte prsty a vytvorte malé jamky. Do týchto jamiek dôkladne pridajte olivový olej, rozmarín a cesnak.
  8. Posypte focacciu hrubou soľou.
  9. Pečte focacciu v rúre približne 15-20 minút, kým nezískate zlatohnedú farbu. Po upečení ju vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.

Focaccia s rozmarínom a cesnakom je vynikajúca len tak, alebo môže slúžiť ako príloha k šalátom, polievkam alebo špecialitám zo hory. Užívajte si túto lahodnú taliansku delikatesu!

 

Focaccia s rozmarínom a cesnakom - 2

2) Focaccia s rozmarínom a cesnakom

Focaccia je talianske pečivo, ktoré si získalo srdcia mnohých. Svojou chuťou a textúrou pripomínajúcou chlieb je ideálnym základom pre rôzne prísady. V tomto recepte sa sústreďujeme na kombináciu aromatického rozmarínu a voňavého cesnaku, ktoré vašej focaccii dodajú jedinečnú chuť.

Na prípravu focaccie s vôňou rozmarínu a cesnaku budete potrebovať nasledujúce suroviny:

Kuracie prsia a ananás

Kuracie prsia a ananás

Čítať viac »

  • 500g hladkej múky
  • 350ml teplej vody
  • 7g sušeného droždia
  • 10g soli
  • 50ml olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • čerstvo natrhnutý rozmarín
  • soľ na posypanie

Postup prípravy

1. V menšej miske skombinujte múku so soľou. Do teplej vody zasypte droždie a nechajte stáť 5 minút, aby sa dobre aktivovalo.

2. Následne pridajte olivový olej a premiešajte. Zmes vlejte do múkovej zmesi a rukami alebo vareškou miešajte, až sa začne formovať cesto.

3. Cesto dôkladne spracujte, aby bolo hladké a elastické, a potom ho nechajte na teplom mieste kysnúť zakryté utierkou približne 1 hodinu.

4. Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú plochu a jemne ho prepracujte. Tvarujte do obdĺžnika a preneste na plech vyložený papierom na pečenie.

5. Pomocou prstov vytvorte do cesta drobné jamky. Potom ho posypte nakrájaným cesnakom, čerstvým rozmarínom a hrubou soľou. Nakoniec pokvapkajte trochou olivového oleja.

6. Cesto nechajte ešte 20 minút kysnúť pred pečením. V predhriatej rúre na 220 °C pečte focacciu 20-25 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu.

7. Po vychladnutí je focaccia pripravená na servírovanie. Tento recept na focacciu s rozmarínom a cesnakom je ideálny ako aperitív alebo príloha k hlavnému jedlu. Prajeme vám dobrou chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. PohodovýJano píše:

    Focaccia s rozmarínom a cesnakom znie fantasticky! Milujem, keď sa recepty dajú rýchlo pripraviť. Určite to vyskúšam a už sa teším na tú skvelú vôňu v kuchyni. Ďakujem za tento úžasný recept!

  2. ČarovnáMačka píše:

    Wow, focaccia vyzerá skvele! Rozmarín a cesnak sú kombinácia, ktorú mám veľmi rada. Neviem sa dočkať, kedy si ju pripravím. Tak jednoduchý postup ma naozaj povzbudil, ďakujem za inšpiráciu!

  3. ZlatýHonzík píše:

    Tento recept je presne to, čo potrebujem! Focaccia je moje obľúbené pečivo a s rozmarínom a cesnakom to bude jednoducho dokonalé. Určite to skúsim čoskoro. Skvelý tip, ďakujem!

  4. VeseláBublinka píše:

    Focaccia s rozmarínom? To znie ako lahôdka! Mám rada jednoduché recepty a tento má všetko, čo potrebujem. Teším sa na výsledok a verím, že bude chutiť skvele. Super článok!

  5. JasnáHvězda píše:

    Úžasný recept na focacciu! Rozmarín a cesnak sú perfektnou voľbou. Takéto jedlo je ideálne aj na rodinné stretnutia či oslavy. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého nápadu, určite ho vyskúšam!

  6. KreatívnyMilan píše:

    Musím povedať, že focaccia je môj obľúbený druh pečiva! Tento recept ma veľmi nadchol; milujem jednoduché prípravy a lahodné výsledky. Už sa neviem dočkať toho úžasného chutného zážitku!

  7. RadoslavSlnko píše:

    ‚Focaccia s rozmarínom a cesnakom‘ – toto spojenie ma dostalo! Rýchly postup je skvelý pre mňa ako pre zaneprázdneného človeka. Určite to vyskúšam počas víkendu, teším sa na tú chuťovku!

  8. _Drobček_98 píše:

    ‚Talianská focaccia‘ – ak niečo vyzerá tak dobre ako toto, musím to skúsiť! Rozmarín je moja slabosť a vôňa cesnaku ma vždy láka do kuchyne. Skvelý článok plný pozitívnej energie!

  9. _Kuchárik_99_ píše:

    ‚Focaccia s rozmarínom‘ – to je sen každého milovníka pečenia! Veľmi sa teším na tento recept a dúfam, že sa mi podarí vytvoriť tak chutné pečivo ako vy. Ďakujem za inšpiráciu!‘

  10. _OslavaChuti_2023 píše:

    ‚Tento recept som si uložila okamžite!‘ Focaccia vyzerá úžasne a určite ju zaradím do svojho jedálnička na víkendové posedenie s priateľmi. Skvelá práca s týmto príspevkom – ďakujeme!