Focaccia s rozmarínom a cesnakom

Dnes len saé talianské recepty pripravujeme. Pichutnáte si na všetkých, tak ako vždy. A jasné, že príprava je jednoduchá a rýchla. Ako každý recept odomňa.

Focaccia s rozmarínom a cesnakom

Focaccia je tradičné talianske pečivo, ktoré je známe svojou mäkkou štruktúrou a krehkou kôrkou. Táto verzia s rozmarínom a cesnakom pridáva skvelú chuťovú paletu k jednoduchosti receptu. Tu je postup, ako si ju môžete pripraviť:

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 7 g suchého droždia
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu
  • 3 strúčiky cesnaku (rozdrveného alebo nakrájaného na tenké plátky)
  • 350 ml teplého vody
  • 4 lyžice olivového oleja
  • hrubá soľ na posypanie

Postup:

  1. V malou miske zmiešajte droždie, cukor a 100 ml teplého vody. Nechajte droždie kysnúť asi 10 minút, kým sa nevytvorí peny povrch.
  2. Výslednú zmes vlijte do veľkej misky a pridajte múku, soľ, rozmarín a zvyšok teplého vody. Pomaly miešajte, kým sa všetky ingrediencie spoja a vytvoria hladké cesto.
  3. Prilepšte si ruky olejom a pomaly vyberajte cesto z misky. Vyložte ho na pomúčený povrch a míňajte ho asi 5-10 minút, kým nezískate elastické a hladké cesto.
  4. Vymažte veľkú misku olivovým olejom a vráťte cesto do nej. Zakryte uterákom a nechajte kysnúť asi 1 hodinu alebo kým sa zdvojnásobí objem.
  5. Po vykysnutí cesta ho znovu vyberte na pomúčený povrch a premiešajte ho. Potom ho rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte ho ešte 15-20 minút odpočívať.
  6. Predhrejte rúru na 220 °C.
  7. Do cesta jemne vtlačte prsty, vytvárajúc malé jamky. Do týchto jamek dôkladne vtrieť olivový olej, rozmarín a cesnak.
  8. Posypte focacciu hrubou soľou.
  9. Pečte focacciu v rúre asi 15-20 minút, kým nezíská zlatohnedú farbu a neskôr plátkom chleba. Odstráňte ju z rúry a nechajte ju vychladnúť na mriežke.

Focaccia s rozmarínom a cesnakom je skvelá samotná alebo môže slúžiť ako príloha k šalátom, polievkam alebo horským špecialitám. Užite si túto chutnú taliansku delikatesu!

 

2)

Focaccia je talianske pečivo, ktoré si získalo srdcia mnohých. Svojou chuťou a štruktúrou podobného chleba je ideálnym základom pre rozličné prísady. V tomto recepte sa zameriame na spojenie aromatického rozmarínu a vôňavého cesnaku, ktoré dodajú vašej focaccii jedinečnú chuť.

Ingrediencie na Focacciu

Na prípravu focaccie s rozmarínom a cesnakom budete potrebovať:

  • 500g hladkej múky
  • 350ml teplej vody
  • 7g sušeného droždia
  • 10g soli
  • 50ml olivového oleja
  • 2-3 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • čerstvý rozmarín
  • soľ na posypanie

Postup prípravy

1. V miske zmiešajte múku a soľ. Do teplej vody pridajte droždie a nechajte 5 minút postáť, aby sa aktivovalo.

2. Potom pridajte olivový olej a premešajte. Zmes vlejte do múky a rukami alebo vareškou miešajte, kým sa cesto nezačne formovať.

3. Cesto vypracujte na hladkú a elastickú hmotu, nechajte ho kynúť na teplom mieste pokryté utierkou, približne 1 hodinu.

4. Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú plochu a jemne ho prepracujte. Tvarujte do obdĺžnika a preneste na plech s papierom na pečenie.

5. Pomocou prstov vytvorte do cesta malé jamky. Potom ho posypte cesnakom, rozmarínom a hrubou soľou. Pokvapkajte trochu olivového oleja.

6. Nechajte cesto ešte 20 minút kynúť pred pečením. Prehriate rúry na 220 °C pečte focacciu 20-25 minút, až kým nie je zlatohnedá.

7. Po vychladnutí môžete servírovať. Tento recept na focacciu s rozmarínom a cesnakom je ideálny ako predjedlo alebo príloha k pokrmom. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. PohodovýJano píše:

    Focaccia s rozmarínom a cesnakom znie fantasticky! Milujem, keď sa recepty dajú rýchlo pripraviť. Určite to vyskúšam a už sa teším na tú skvelú vôňu v kuchyni. Ďakujem za tento úžasný recept!

  2. ČarovnáMačka píše:

    Wow, focaccia vyzerá skvele! Rozmarín a cesnak sú kombinácia, ktorú mám veľmi rada. Neviem sa dočkať, kedy si ju pripravím. Tak jednoduchý postup ma naozaj povzbudil, ďakujem za inšpiráciu!

  3. ZlatýHonzík píše:

    Tento recept je presne to, čo potrebujem! Focaccia je moje obľúbené pečivo a s rozmarínom a cesnakom to bude jednoducho dokonalé. Určite to skúsim čoskoro. Skvelý tip, ďakujem!

  4. VeseláBublinka píše:

    Focaccia s rozmarínom? To znie ako lahôdka! Mám rada jednoduché recepty a tento má všetko, čo potrebujem. Teším sa na výsledok a verím, že bude chutiť skvele. Super článok!

  5. JasnáHvězda píše:

    Úžasný recept na focacciu! Rozmarín a cesnak sú perfektnou voľbou. Takéto jedlo je ideálne aj na rodinné stretnutia či oslavy. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého nápadu, určite ho vyskúšam!

  6. KreatívnyMilan píše:

    Musím povedať, že focaccia je môj obľúbený druh pečiva! Tento recept ma veľmi nadchol; milujem jednoduché prípravy a lahodné výsledky. Už sa neviem dočkať toho úžasného chutného zážitku!

  7. RadoslavSlnko píše:

    ‘Focaccia s rozmarínom a cesnakom’ – toto spojenie ma dostalo! Rýchly postup je skvelý pre mňa ako pre zaneprázdneného človeka. Určite to vyskúšam počas víkendu, teším sa na tú chuťovku!

  8. _Drobček_98 píše:

    ‘Talianská focaccia’ – ak niečo vyzerá tak dobre ako toto, musím to skúsiť! Rozmarín je moja slabosť a vôňa cesnaku ma vždy láka do kuchyne. Skvelý článok plný pozitívnej energie!

  9. _Kuchárik_99_ píše:

    ‘Focaccia s rozmarínom’ – to je sen každého milovníka pečenia! Veľmi sa teším na tento recept a dúfam, že sa mi podarí vytvoriť tak chutné pečivo ako vy. Ďakujem za inšpiráciu!’

  10. _OslavaChuti_2023 píše:

    ‘Tento recept som si uložila okamžite!’ Focaccia vyzerá úžasne a určite ju zaradím do svojho jedálnička na víkendové posedenie s priateľmi. Skvelá práca s týmto príspevkom – ďakujeme!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *