Aïgo Bouïdo, známa tiež ako Francúzska cesnačka, predstavuje tradičnú franskú polievku, ktorá je mimoriadne osviežujúca a jednoduchá. Tento pokrm sa obvykle pripravuje z vývaru z aromatických bylín, cesnaku, zeleniny a kyslej smotany. Pre svoj osobitý chuťový prejav sa niekedy označuje aj ako „cesnačka prechladených turistov“.
Pokiaľ máte záujem o recept na Aïgo Bouïdo, tu je praktický návod, ako si ju môžete vytvoriť:
Budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané na plátky
- 1 veľkú cibuľu, nasekanú
- 2 mrkvy, očistené a nakrájané na plátky
- 2 stonky zeleru, nakrájané na plátky
- 1 zväzok petržlenu, nakrájaný
- 1 zväzok pažítky, nasekaný
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 šálka kyslej smotany
- soľ a korenie podľa preferencií
Francúzska cesnačka (Aïgo Bouïdo)
Návod na prípravu:
- V hrnci rozohrejte trošku oleja, a následne pridajte cesnak a cibuľu. Smažte ich do zlatista.
- Pridajte mrkvu, zeler a bylinky. Krátko ich opražte.
- Zalejte to zeleninovým vývarom a nechajte variť približne 15 minút, kým zelenina nie je mäkká.
- Odstráňte polievku z tepla a pomocou ponorného mixéra ju rozmixujte dohladka.
- Vložte polievku späť na sporák a pridajte kyslú smotanu. Dobře premiešajte, kým sa smotana úplne nerozpustí a polievka bude rovnomerne teplá.
- Ochuťte a podľa potreby pridajte soľ a korenie.
- Servírujte teplú, ozdobenú čerstvými bylinkami alebo s grilovaným chlebom.
Verím, že tento recept vám prinesie potešenie pri vychutnávaní autentickej Francúzskej cesnačky! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2) Francúzka cesnačka (Aïgo Bouïdo)
Francúzska kuchyňa sa vyznačuje svojou pestrou škálou a bohatými chutnými zážitkami. Medzi tradičnými receptami môžeme nájsť i aïgo bouïdo, francúzsku cesnačku, ktorá je obľúbeným jedlom v juhovýchodnej časti Francúzska. Tento recept vás naučí, ako vytvoriť túto lahodnú cesnakovú polievku, ktorá vás zahreje a osvieži.
Ingrediencie potrebné na aïgo bouïdo
Na prípravu aïgo bouïdo budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 stredné zemiaky
- 2 vajcia
- 1 čili paprička (podľa chuti)
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlen a tymián)
- Olivový olej
- Soľ a čierne korenie
Príprava aïgo bouïdo
Začnite tak, že cesnak, ktorý je ošúpaný, nakrájate na tenké plátky. V hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte cesnak. Restujte na strednom ohni, kým nezačne uvoľňovať arómu, ale buďte opatrní, aby sa nespálil. Následne pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zalejte vývarom.
Nechajte variť asi 15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Ak máte radi pálivejšie jedlá, môžete pridať čili papričku. Na záver vložte vajcia a miešajte, kým sa vajcia neuvaria. Ochuťte soľou, korením a čerstvými bylinkami.
Podávajte horúce a vychutnajte si jedinečný zážitok z tejto klasiky francúzskej kuchyne. Dobrú chuť!