Recept 1 – Frankfurtská polievka so spárkami a zemiakmi
Ingrediencie:
- 500 g Frankfurtských spárkov
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l hovädzieho vývaru
- 2 lyžice oleja
- soľ a korenie na dochutenie
- petržlenová vňať
Postup:
1. Spárky nakrájajte na menšie kusy.
2. Očistite zemiaky, mrkvu, cibuľu a papriku a nakrájajte na malé kocky, cesnak nasekajte nadrobno.
3. Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a opražte do zlatista.
4. Potom vložte nakrájané spárky a papriku a zakryte ich ďalších niekoľko minút.
5. Do hrnca s vývarom vložte nakrájané zemiaky a mrkvu, zeleninu s párkami a opraženou cibuľou s cesnakom.
6. Varíme, kým sa zemiaky a mrkva nezmäknú, asi 20 minút na strednom ohni.
7. Ochuťte soľou a korením podľa preferencie a podávajte s petržlenovou vňaťou.
2) Frankfurtská polievka so spárkom a zemiakmi + halušky
Ingrediencie:
- 500 g Frankfurtských spárkov
- 3 zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 vajcia
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička korenia
- 1 l hovädzieho vývaru
- petržlenová vňať
Postup:
1. Spárky nakrájajte na malé kúsky.
2. Očistite zemiaky, mrkvu a cibuľu a nakrájajte na malé kocky, a cesnak nasekajte nadrobno.
3. Na panvici rozohrejte maslo a opražte cibuľu s cesnakom.
4. Pripravte si v hrnci zemiakové halušky zmiešaním múky s vajcami, soľou, korením a asi 1/4 šálky vody.
5. Urobte z cesta hustejšiu zemiakovú zmes alebo nastrúhajte zemiaky na strúhadle a rmaca zalejte cestom.
6. Nechajte všetko variť, až kým sa zemiaky a mrkva neuvaria.
7. Pridajte nakrájané spárky a varte pomaly ďalších 10 minút.
8. Ochuťte soľou a korením podľa preferencií, podávajte s petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Frankfurtská polievka so spárkom a zemiakmi predstavuje tradično nemecké jedlo so skvelou chuťou a vôňou. Môžete si ju prispôsobiť svojim preferenciám a experimentovať s rôznymi prísadami alebo ju pripraviť podľa niektorej z vyššie uvedených postupov. Táto polievka je výborná na chladné dni, keď potrebujeme niečo teplé na zahriatie tela.
3)
Frankfurtská polievka patrí medzi najchutnejšie a najjednoduchšie recepty, ktoré vás zahrejú, zvlášť počas chladných dní. Pridaním spárkov a zemiakov sa toto jedlo stáva dokonalou kombináciou chutí a textúr, ktorú si obľúbia všetci členovia rodiny.
Ingrediencie potrebné na prípravu
Na prípravu frankfurtskej polievky budete potrebovať nasledujúce položky:
- 4-5 zemiakov
- 300 g frankfurtských spárkov
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 3 l vývaru alebo vody
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (petržlen, pažítka)
Postup prípravy
Na začiatku všetky ingrediencie očistime a nakrájame. Zemiaky a mrkvu nakrájame na malé kocky, cibuľu s cesnakom nadrobno nasekáme a frankfurtské spárky na kolieska. V hrnci rozohrejeme trošku oleja, na ktorom opražíme cibuľu s cesnakom, až kým nezmäknú.
Následne pridáme zemiaky a mrkvu, potom zalejeme vývarom alebo vodou. Polievku varíme na miernom ohni približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Na konci pridáme frankfurtské spárky a varíme ďalších 5-7 minút. Osolíme a okoreníme podľa vlastného vkusu.
Podávajte teplé, posypané čerstvými bylinkami. Frankfurtská polievka so spárkom a zemiakmi je hotová a pripravená na servírovanie! Tento recept sa príprava rýchlo a je ideálny na rodinnú večeru. Prajeme dobrú chuť!