Dark Mode Light Mode

Halušky rozvarené na kašu

halusky rozvarene na kasu halusky rozvarene na kasu
halusky rozvarene na kasu

Halušky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov gastronómie. Táto chutná špecialita sa môže pochváliť nepočítanými variáciami, avšak halušky s bryndzou a slaninou zostávajú jedným z najvyhľadávanejších variantov.

Tento pokrm dokonale kombinuje výraznú chuť bryndze s chrumkavou slaninou, pričom výsledkom je mimoriadne sýta a lahodná úprava.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 200 g bryndze
  • 150 g slaniny
  • Soľ podľa chutí
  • Kyslá smotana (na servírovanie)
  • Kôpor alebo petržlenová vňať (na ozdobenie)

 

Halušky varené do kaše

Postup:

  1. Prvým krokom je uvariť zemiaky v osolenej vode. Až budú dostatočne mäkké, slijeme ich a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Do zemiakovej hmoty vmiešame vajcia a hladkú múku. Všetko dôkladne premiešame, aby sme dosiahli hladké cesto. Podľa chuti pridáme soľ.
  3. V veľkom hrnci privedieme osolenú vodu do varu. Cesto na halušky pretláčame cez haluškovač alebo pomocou lyžice priamo do vriacej tekutiny. Snažíme sa tvoriť malé guličky, ktoré varíme 3-5 minút, kým nevyplávajú na povrch.
  4. Ako náhle halušky vyplávajú, vyberieme ich a necháme odkvapkať.
  5. Na panvici orestujeme slaninu nakrájanú na malé kocky. Orestovanú slaninu pridáme k haluškám posypaným bryndzou.
  6. Dôkladne premiešame halušky, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  7. Podávame ešte horúce, obohatené kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.

Recept 2: Halušky so špenátom a fetou

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 alebo 2 vajcia (podľa potreby)
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 150 g fety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ a čierne korenie podľa vlastných preferencií
  • Olivový olej

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme vo osolenej vode do úplnej mäkkosti. Potom ich slijeme a necháme chvíľu vychladnúť.
  2. Vychladené a ošúpané zemiaky jemne nastrúhame a zmiešame s vajcami. Postupne pridávame múku a miešame, kým zmes nedosiahne hladkú konzistenciu.
  3. V hlbokom hrnci privedieme osolenú vodu do varu. Cesto na halušky pretláčame do vriacej vody a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch.
  4. Medzičasom na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme cesnak nakrájaný na plátky. Keď začne voňať a zlatnúť, pridáme umytý a nasekaný špenát. Prisoľte a pokoreňte podľa svojho gusta – každý máme iné preferencie.
  5. Ako náhle je špenát zmäknutý, pridáme nakrájanú fetu a dôkladne premiešame.
  6. Uvarené halušky pridáme do panvice so špenátom a fetou, všetko ešte raz dobre premiešame. Servírujeme teplé.

Recept 3: Halušky s kapustou a klobásou

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 veľká cibuľa
  • 200 g kapusty (či už kyslej alebo čerstvej)
  • 150 g klobásy (podľa vlastného výberu)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olej na smaženie

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme a po vychladnutí ich nastrúhame. Potom pridáme vajcia, múku a soľ. Všetko dôkladne premiešame.
  2. V širokom hrnci privádzame osolenú vodu do varu. Cesto prevádzame cez haluškovač alebo lyžicou do vriacej vody a varíme, až kým halušky nevyplávajú na povrch.
  3. Na panvici na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu do zlata. Potom pridáme na kocky nakrájanú klobásu a orestujeme, kým sa klobása nezačne opražiť.
  4. Pridáme kapustu a dusíme približne 10-15 minút, kým nezmäkne.
  5. Uvarené halušky vmiešame do kapusty s klobásou a dobre premiešame. Na chvíľu zohrejeme a podávame so kyslou smotanou.

Recept 4: Halušky

Sladká verzia s ovocím

Zhrnutie:
Halušky nemusia byť len slané. Môžete si ich vychutnať aj v sladkej podobe. Tento variant je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi ovocie a dezerty. Halušky s ovocím sú mimoriadne lahodné a spríjemnia deň nejednému milovníkovi sladkých pokrmov.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 300 g ovocia (napríklad čučoriedok, jahôd alebo marhúľ)
  • 50 g cukru
  • 100 g masla
  • Škorica (podľa preferencií)
  • Cukor na posypanie

Návod na prípravu:

  1. Zemiaky uvaríme, necháme ich vychladnúť a potom nastrúhame. Následne ich zmiešame s múkou, vajcom a soľou, čím vytvoríme hladké, elastické cesto.
  2. V hrnci privedieme osolenú vodu do varu, do ktorej vložíme halušky. Varíme, dokým nevyplávajú na povrch.
  3. Medzitým na panvici rozpustíme maslo a pridáme umyté ovocie so škoricou. Krátko povaríme, aby ovocie zmäklo, a posypeme cukrom.
  4. Uvarené halušky scedíme a pridáme na panvicu k ovociu. Dôkladne premiešame, aby sa halušky obalili v ovocnej zmesi.
  5. Podávame teplé…

Tento sladký variant halušiek je výborný na raňajky alebo ako dezert. Halušky pripravené na kašu sú univerzálnym jedlom, ktoré je možné upraviť rôznymi spôsobmi. Či už s bryndzou, kapustou alebo ovocím, vždy potešia chuťové poháriky a prinesú kúsok slovenskej kultúry do vašich jedál. Prajeme dobrú chuť!

Držte krok s modernou gastronómiou

Stlačením tlačidla na odber potvrdzujete, že ste si prečítali a súhlasíte s našim Pravidlami používania
Add a comment Add a comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
grilovane kurča s plnkou

Grilované kurča s plnkou

Next Post
Mrkvová polievka so zemiakmi

Mrkvová polievka so zemiakmi