Halušky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov gastronómie. Táto chutná špecialita sa môže pochváliť nepočítanými variáciami, avšak halušky s bryndzou a slaninou zostávajú jedným z najvyhľadávanejších variantov.
Tento pokrm dokonale kombinuje výraznú chuť bryndze s chrumkavou slaninou, pričom výsledkom je mimoriadne sýta a lahodná úprava.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 200 g bryndze
- 150 g slaniny
- Soľ podľa chutí
- Kyslá smotana (na servírovanie)
- Kôpor alebo petržlenová vňať (na ozdobenie)
Halušky varené do kaše
Postup:
- Prvým krokom je uvariť zemiaky v osolenej vode. Až budú dostatočne mäkké, slijeme ich a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Do zemiakovej hmoty vmiešame vajcia a hladkú múku. Všetko dôkladne premiešame, aby sme dosiahli hladké cesto. Podľa chuti pridáme soľ.
- V veľkom hrnci privedieme osolenú vodu do varu. Cesto na halušky pretláčame cez haluškovač alebo pomocou lyžice priamo do vriacej tekutiny. Snažíme sa tvoriť malé guličky, ktoré varíme 3-5 minút, kým nevyplávajú na povrch.
- Ako náhle halušky vyplávajú, vyberieme ich a necháme odkvapkať.
- Na panvici orestujeme slaninu nakrájanú na malé kocky. Orestovanú slaninu pridáme k haluškám posypaným bryndzou.
- Dôkladne premiešame halušky, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Podávame ešte horúce, obohatené kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.
Recept 2: Halušky so špenátom a fetou
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 alebo 2 vajcia (podľa potreby)
- 300 g čerstvého špenátu
- 150 g fety
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a čierne korenie podľa vlastných preferencií
- Olivový olej
Postup:
- Zemiaky uvaríme vo osolenej vode do úplnej mäkkosti. Potom ich slijeme a necháme chvíľu vychladnúť.
- Vychladené a ošúpané zemiaky jemne nastrúhame a zmiešame s vajcami. Postupne pridávame múku a miešame, kým zmes nedosiahne hladkú konzistenciu.
- V hlbokom hrnci privedieme osolenú vodu do varu. Cesto na halušky pretláčame do vriacej vody a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch.
- Medzičasom na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme cesnak nakrájaný na plátky. Keď začne voňať a zlatnúť, pridáme umytý a nasekaný špenát. Prisoľte a pokoreňte podľa svojho gusta – každý máme iné preferencie.
- Ako náhle je špenát zmäknutý, pridáme nakrájanú fetu a dôkladne premiešame.
- Uvarené halušky pridáme do panvice so špenátom a fetou, všetko ešte raz dobre premiešame. Servírujeme teplé.
Recept 3: Halušky s kapustou a klobásou
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 veľká cibuľa
- 200 g kapusty (či už kyslej alebo čerstvej)
- 150 g klobásy (podľa vlastného výberu)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na smaženie
Postup:
- Zemiaky uvaríme a po vychladnutí ich nastrúhame. Potom pridáme vajcia, múku a soľ. Všetko dôkladne premiešame.
- V širokom hrnci privádzame osolenú vodu do varu. Cesto prevádzame cez haluškovač alebo lyžicou do vriacej vody a varíme, až kým halušky nevyplávajú na povrch.
- Na panvici na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu do zlata. Potom pridáme na kocky nakrájanú klobásu a orestujeme, kým sa klobása nezačne opražiť.
- Pridáme kapustu a dusíme približne 10-15 minút, kým nezmäkne.
- Uvarené halušky vmiešame do kapusty s klobásou a dobre premiešame. Na chvíľu zohrejeme a podávame so kyslou smotanou.
Recept 4: Halušky
Sladká verzia s ovocím
Zhrnutie:
Halušky nemusia byť len slané. Môžete si ich vychutnať aj v sladkej podobe. Tento variant je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi ovocie a dezerty. Halušky s ovocím sú mimoriadne lahodné a spríjemnia deň nejednému milovníkovi sladkých pokrmov.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 300 g ovocia (napríklad čučoriedok, jahôd alebo marhúľ)
- 50 g cukru
- 100 g masla
- Škorica (podľa preferencií)
- Cukor na posypanie
Návod na prípravu:
- Zemiaky uvaríme, necháme ich vychladnúť a potom nastrúhame. Následne ich zmiešame s múkou, vajcom a soľou, čím vytvoríme hladké, elastické cesto.
- V hrnci privedieme osolenú vodu do varu, do ktorej vložíme halušky. Varíme, dokým nevyplávajú na povrch.
- Medzitým na panvici rozpustíme maslo a pridáme umyté ovocie so škoricou. Krátko povaríme, aby ovocie zmäklo, a posypeme cukrom.
- Uvarené halušky scedíme a pridáme na panvicu k ovociu. Dôkladne premiešame, aby sa halušky obalili v ovocnej zmesi.
- Podávame teplé…
Tento sladký variant halušiek je výborný na raňajky alebo ako dezert. Halušky pripravené na kašu sú univerzálnym jedlom, ktoré je možné upraviť rôznymi spôsobmi. Či už s bryndzou, kapustou alebo ovocím, vždy potešia chuťové poháriky a prinesú kúsok slovenskej kultúry do vašich jedál. Prajeme dobrú chuť!







