Pokiaľ chcete pripraviť hlávkovú kapustovú polievku, budete potrebovať tieto ingrediencie:
– 1 stredne veľká hlávka kapusty (cca 1 kg)
– 1 veľká cibuľa
– 2 mrkvy
– 2 zemiaky
– 2 lyžice oleja
– 1 liter zeleninového vývaru
– soľ a korenie podľa chuti
– petržlenová vňať na ozdobenie
Hlávková kapusta polievka
Postup:
1. Hlávku kapusty ošúpeme a nakrájame na jemné rezance. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, mrkvu a zemiaky olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
2. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom cibuľu, kým nezmäkne. Pridáme nakrájanú kapustu, mrkvu a zemiaky a premiešame.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme k varu. Znížime teplotu a necháme polievku variť na miernom ohni, pokrytú vekom, asi 20-25 minút, kým sa zelenina zmäkne.
4. Polievku ochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak chcete, môžete pridať aj ďalšie bylinky a korenie, ako napríklad čierne korenie, majoránku alebo mlieko na zjemnenie chuti.
5. Na záver ozdobíme polievku nakrájanou petržlenovou vňaťou a podávame teplú.
Takto jednoducho si môžete pripraviť chutnú a zdravú hlávkovú kapustovú polievku na Slovensku. Dobrú chuť!