Hlivová polievka držková

 

Polievka z hlivy držková je klasický slovenský pokrm, ktorý sa pripravuje z hlivy, kyslej smotany a držkov. Je nabitá bohatými chuťami a typickým slovenským nádychom. Tu je jednoduchý recept na túto delikatesu:

Polievka z hlivy držková

Suroviny:

  • 500 g hlivy
  • 500 g držkov (prevariť a očistiť)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 1,5 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml kyslej smotany na dochutenie
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • petržlen na posypanie

 

Polievka z hlivy držková

Postup:

  1. Hlivu starostlivo umyjeme a naporciujeme na tenké plátky.
  2. Cibuľu a cesnak nasekáme na maličké kúsky.
  3. Na panvici rozpustíme maslo a na ňom osmažíme cibuľu a cesnak.
  4. Pridáme hlivu a dusíme ju približne 5 minút, až kým nezmäkne.
  5. Pridáme držkov a zalejeme ich zeleninovým vývarom.
  6. Varíme na miernom ohni asi 20-30 minút, kým sú hlivy a držky uvarené.
  7. Polievku osolíme a dochutíme korením podľa vlastnej chuti.
  8. Podávame s lyžicou kyslej smotany a posypeme nakrájaným petržlenom.

Takto pripravená polievka z hlivy držková je výborným predjedlom alebo hlavným jedlom pre tých, ktorí obľubujú tradičnú slovenskú kuchyňu. Prajeme dobrú chuť!

Mlynárske kuracie prsia

Mlynárske kuracie prsia

Čítať viac »

Hlivová polievka držková-2

2) Hlivová polievka držková

Polievka z hlivy držková patrí medzi jedlá, ktoré dokážu zahrať nielen telo, ale aj dušu. Je nenáročná na prípravu a bohatá na chuť, čo ju robí veľmi žiadaným pokrmom v každom ročnom období. V tejto polievke sú dominantnou zložkou chutné hlivy, ktoré dodávajú jedlu špeciálny nádych.

Ingrediencie na prípravu polievky z hlivy

Na prípravu tejto chutnej polievky budete potrebovať:

  • 400 g hlivy ustricovej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • trochu olivového oleja
  • čerstvý petržlen na ozdobu

Postup prípravy polievky z hlivy

Začnite tým, že na olivovom oleji orestujete na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď začne cibuľa zlatnúť, pridajte nakrájané hlivy a miešajte, kým nezmäknú. Následne pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu, premiešajte a krátko orestujte. Potom zmes zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 20 minút, kým zemiaky a mrkva nezmäknú. Na záver polievku dochuťte soľou, korením a podávajte ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Takto získate chutnú polievku z hlivy držkovú, ktorá si určite získa srdcia všetkých členov vašej rodiny. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

2 Komentáre

  1. Filip Mydlo píše:

    Vyzera to velmi chutne, urcite to vyskusam!

  2. Nbosak píše:

    Tato polievka ma rada cela moja rodina, velmi dobra receptura!