Hlivová polievka držková

Hlivová polievka držková je tradičná slovenská polievka, ktorá sa pripravuje z hlivy, kyslej smotany a držkov. Je plná bohatých chutí a typického slovenského charakteru. Tu je jednoduchý recept na túto pochúťku:

Hlivová polievka držková

Suroviny:

  • 500 g hlivy
  • 500 g držkov (prevariť a očistiť)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 1,5 liter zeleninového vývaru
  • 200 ml kyslej smotany na dochutenie
  • soľ, čierne korenie podľa chuti
  • petržlen na posypanie

 

Hlivová polievka držková

Postup:

  1. Hlivu si dôkladne očistíme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kúsky.
  3. Na panvici rozpustíme maslo a speníme na ňom cibuľu a cesnak.
  4. Pridáme hlivu a dusíme ju asi 5 minút, kým zmäkne.
  5. Pridáme držkov a zalijeme zeleninovým vývarom.
  6. Varíme na miernom ohni asi 20-30 minút, kým sa hlivy a držky uvária.
  7. Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.
  8. Podávame s lyžicou kyslej smotany a posypeme nasekaným petržlenom.

Takto pripravená hlivová polievka držková je vynikajúcim predjedlom alebo hlavným jedlom pre milovníkov tradičnej slovenskej kuchyne. Dobrú chuť!

 

2)

Hlivová polievka držková je jedným z tých pokrmov, ktoré dokážu zahriať telo aj dušu. Je jednoduchá na prípravu a bohatá na chuť, vďaka čomu sa stáva obľúbeným jedlom v každom ročnom období. V tejto polievke sú hlavnou zložkou lahodné hlivy, ktoré dodávajú pokrmu osobitý šmrnc.

Ingrediencie na prípravu hlivovej polievky

Na prípravu tejto lahodnej polievky budete potrebovať:

  • 400 g hlivy ustricovej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • trochu olivového oleja
  • čerstvý petržlen na ozdobu

Postup prípravy hlivovej polievky

Začnite tým, že na olivovom oleji osmahnete na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď cibuľa zozlatne, pridajte nakrájané hlivy a miešajte, kým nezmäknú. Následne pridajte nakrájané zemiaky a mrkvu, premiešajte a krátko orestujte. Potom zmes zalejte zeleninovým vývarom a nechajte variť asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a mrkva mäkké. Na záver polievku dochuťte soľou, korením a podávajte ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Takto získate chutnú hlivovú polievku držkovú, ktorá si získa srdcia všetkých členov vašej rodiny. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

2 Komentáre

  1. Filip Mydlo píše:

    Vyzera to velmi chutne, urcite to vyskusam!

  2. Nbosak píše:

    Tato polievka ma rada cela moja rodina, velmi dobra receptura!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *