Hlivová polievka s haluškami je tradičná slovenská jedlo plné bohatých a hrejivých chutí. Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:
Suroviny:
- 500 g hlivy (napríklad dubák)
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 koreňová zeler
- 1 lyžica oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ a korenie podľa chuti
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 3-4 lyžice mlieka
- 2 lyžice masla
Hlivová polievka s haluškami
Postup:
- Najprv si pripravte halušky. Zmiešajte hladkú múku, vajce a mlieko, až vznikne hladké cesto.
- Nechajte cesto odpočívať aspoň 15 minút. Potom ho nakrájajte na menšie malé kúsky a uvaríme ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme.
- Hlivu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Cibuľu, mrkvu, zemiaky a zeler olúpeme a nakrájame na malé kúsky.
- Na oleji orestujeme cibuľu, potom pridáme mrkvu, zemiaky a zeler. Orestujeme ich spolu pár minút.
- Pridáme nakrájanú hlivu a restujeme ju ešte pár minút, kým začne byť mäkká.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme, kým sa zelenina zmäkne.
- Na záver pridáme halušky do polievky a necháme ich prehriať.
- Na servírovanie môžeme pridať kúsky masla a dochutiť soľou a korením podľa chuti.
Dúfam, že si vychutnáte túto výbornú hlivovú polievku s haluškami! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2)
Hlivová polievka s haluškami je jedným z najchutnejších krémových pokrmov, ktoré si môžete vychutnať. Je to nielen lahodné jedlo, ale aj skvelý spôsob, ako priniesť na váš stôl zdravé a výživné ingrediencie. Hlíva ústřičná, ktorá je hlavným hviezdou tohto receptu, je bohatá na bielkoviny a má veľa zdraviu prospešných látok.
Ingrediencie na hlivovú polievku
Aby ste pripravili túto chutnú hlivovú polievku, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie: 500 gramov hlivy ústřičnej, 2 stredne veľké zemiaky, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, 1 liter zeleninového vývaru, soľ a korenie podľa chuti, bobkový list a trochu olivového oleja. Na halušky si pripravte múku, vodu, soľ a vajíčka.
Postup na prípravu
Najskôr si nakrájajte všetky zeleniny na malé kocky. V panvici na strednom ohni zahrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Smažte ju, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte mrkvu, zemiaky, cesnak a hlivu ústřičnú. Všetko spolu varte asi 5-10 minút. Potom pridajte zeleninový vývar a bobkový list. Varíme, kým všetky ingrediencie nezmäknú.
Na prípravu halušiek zmiešajte múku so soľou a vajíčkom a postupne pridávajte vodu, kým nezískate hladké cesto. Z cesta tvarujte malé halušky a vhoďte ich do vriacej vody. Varíme ich asi 2-3 minúty, kým nevyplávajú na povrch.
Na záver podávajte hlivovú polievku s haluškami, posypanú čerstvými bylinkami. Tento recept je ideálny pre rodinné oslavy alebo pohodové večere.
Po prečítaní tohto článku mám hneď chuť na hlivovú polievku s haluškami. Znie to naozaj lahodne a zdravo.
Hlivová polievka s haluškami je skvelé jedlo plné výživných látok. Určite si ju vyskúšam, recept znie veľmi lákavo.