Recept na teplé lievance s cmarom a karamelizovanými jablkami:
Ingrediencie:
- 2 šálky múky
- 2 polievkové lyžice cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 1/2 šálky mlieka
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice masla (rozpusteného)
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Na cmar:
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 šálky vody
- 1/4 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
Na karamelizované jablká:
- 2 jablká (olúpané, bez jadierok a nakrájané na tenké plátky)
- 1/4 šálky masla
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- štipka soli
Teplé lievance s cmarom a karamelizovanými jablkami
Príprava:
- V miske skombinujte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- V ďalšej miske zmiešajte mlieko, vajcia, rozpustené maslo a vanilkový extrakt.
- Skombinujte mokré zložky s dry ingredients a zamiešajte do hladkého cesta.
- Nalejte lyžicu cesta na horúcu panvicu a opekajte lievance z oboch strán do zlatistej farby.
- Aby ste pripravili cmar, ohrejte vodu v hrnci a pridajte cukor. Neustále miešajte, až kým sa cukor úplne nezruší. Následne do zmesi pridajte kyselinu citrónovú a nechajte vychladnúť. Potom zapracujte smotanu a varte, kým sa zmes nezhustí.
- Na prípravu karamelizovaných jabĺk, na panvici rozohrejte maslo a pridajte jablká, hnedý cukor, škoricu a soľ. Nechajte jablká karamelizovať, občas premiešajte, až kým nezmäknú a nebudú šťavnaté.
- Upečené lievance podávajte teplé, posypané cmarom a ozdobené karamelizovanými jablkami.
Prajem dobrú chuť!
2) Horúce lievance s cmarom a karamelizovanými jablkami
Vítame vás v našej kuchyni! Dnes si spoločne pripravíme chuťovo vynikajúce teplé lievance s cmarom a karamelizovanými jablkami.
Tento recept je ideálny na víkendové raňajky, no nie je problém si ho dopriať aj počas týždňa ako rýchly dezert. Vďaka jemnému cmaru sú lievance nadýchane a jablká prinesú sladkú aj zdravú chuť. Poďme sa pozrieť na to, čo všetko budeme potrebovať, aby sme…potrebovať a akým spôsobom pokračovať!
Na výrobu týchto lahodných lievancov sa bude hodiť:
- 250 ml cmaru
- 200 g hladkej múky
- 50 g cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie prášku do pečiva
- štipku soli
- Maslo na opekanie
Na karamelizované jablká:
- 2 stredne veľké jablká
- 50 g hnedého cukru
- 1 lyžica masla
- štipka škorice
Postup realizácie
Na začiatku si v menšej miske zmiešame všetky suché súčasti: múku, prášok do pečiva, cukor a soľ. V druhej miske vyšľahajte vajcia s cmarom, až kým sa dokonale nespoja.
Následne opatrne pridávajte suchú zmes do mokrej a miešajte, kým nevznikne jemné cesto. Lepšie je, ak okraje ostanú mierne hrudkovité, aby lievance boli nadýchané.
Na pánvi si rozpustíme maslo a pomocou naberačky berieme cesto. Opekáme lievance do zlatohneda z oboch strán.
Medzitým si pripravujeme karamelizované jablká – nakrájame jablká na tenké plátky, na pánvi rozpustíme maslo, pridáme cukor a nakrájané jablká. Nezabudnite pridať štipku škorice! Miešajte, kým jablká nezmäknú a nekaramelizujú.
Hotové lievance servírujeme ešte teplé, preliate karamelizovanými jablkami. Prajeme dobrú chuť!