Recept na horúce lievance s cmarom a karamelizovanými jablkami:
Suroviny:
- 2 šálky múky
- 2 polievkové lyžice cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 1/2 šálky mlieka
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice masla (rozpusteného)
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Na cmar:
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 šálky vody
- 1/4 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
Na karamelizované jablká:
- 2 jablká (olúpané, zbavené jadierok a nakrájané na tenké plátky)
- 1/4 šálky masla
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- štipka soli
Horúce lievance s cmarom a karamelizovanými jablkami
Postup:
- V mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- V inej mise zmiešajte mlieko, vajcia, rozpustené maslo a vanilkový extrakt.
- Pridajte mokré zložky k suchým zložkám a premiešajte do hladka.
- Na rozpálenú panvicu nalejte lyžicu cesta a pečte lievance z oboch strán do zlatista.
- Na prípravu cmara, zahrejte vodu v hrnci a pridajte cukor. Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridajte kyselinu citrónovú a nechajte zmes vychladnúť. Potom pridajte smotanu a prevarte do kým sa nezhustí.
- Na karamelizované jablká, zohrejte maslo na panvici a pridajte jablká, hnedý cukor, škoricu a soľ. Nechajte jablká karamelizovať, občas premiešajte až kým nebudú mäkké a šťavnaté.
- Hotové lievance podávajte teplé posypané cmarom a ozdobte karamelizovanými jablkami.
Dobrú chuť!