Prepáčte, ale nemám priame slovenské preložení receptu na hovädzinu podľa Yoshinoya. Avšak, môžem vám poskytnúť základný koncept na prípravu podobného jedla:
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie vhodného na dusenie)
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké krúžky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 3 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1/2 šálky vody
- soľ a korenie na dochutenie
- olej na fritovanie
- varená biela ryža na servírovanie
Yoshinoya hovädzie miska
Postup:
- Na stredne silnom plameni ohrejte hrniec s olejom. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju do zlatista.
- Pridajte nasekaný cesnak a smažte ďalšie 1-2 minúty, až kým neodvorí svoju vôňu a nesplynie.
- Do hrnca vložte hovädzie mäso a opatrne opražte zo všetkých strán.
- Pridajte sójovú omáčku, cukor a vodu. Dobre premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Znížte teplotu a varte mäso v omáčke približne 30-40 minút, až kým nebude jemné a šťavnaté. Ak je to potrebné, pridajte ešte trochu vody.
- Oochutnajte a ak treba, pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Podávajte hovädzinu s varenou bielou ryžou.
Je to základný recept, ktorý môžete prispôsobiť podľa svojich chutí pridaním ďalších surovín, ako je napríklad zelenina alebo iné dochucovadlá. Dúfam, že tento návod vám pomôže pri príprave vlastníckej hovädziny podobnej Yoshinoya.
2)
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie zo stehna alebo predného)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice mirin (japonské ryžové víno)
- 1 polievková lyžica sake (japonské ryžové víno, voliteľné)
- 1 polievková lyžica cukru
- 300 ml vývaru (najlepšie hovädzieho)
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 4 šálky uvarenej ryže (klasická biela ryža)
- na servírovanie: nasekaná zelená cibuľka a sezamové semienka
Postup:
-
Príprava mäsa: Hovädzie mäso nakrájajte na tenké pásiky (ideálne v štýle rezancov). Môžete ho pred krájaním na niekoľko hodín vložiť do mrazničky, aby sa lepšie krájalo.
-
Cibuľa a cesnak: Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a cesnak na malé kúsky.
-
Smaženie: Na panvici rozohrejte rastlinný olej na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezačne sa zlatnúť (asi 5 minút).
-
Pridanie mäsa: K cibuľi pridajte nakrájané hovädzie mäso. Opečte ho, kým sa nezačne zafarbovať (asi 3-4 minúty).
-
Ochucovanie: Do panvice pridajte sójovú omáčku, mirin, sake (ak používate), cukor a vývar. Dobre premiešajte a nechajte zmes zovrieť. Potom znížte teplotu a varte na miernom ohni ešte asi 10-15 minút, aby sa mäso úplne uvarilo a chuti sa prepojili.
-
Podávanie: Do misiek rozdeľte uvarenú ryžu a na ňu naložte pripravené hovädzie mäso s omáčkou.
-
Dekorácia: Misku môžete ozdobiť nakrájanou zelenou cibuľkou a posypať sezamovými semienkami podľa chuti.
-
Servírovanie: Podávajte horúce a vychutnajte si autentické japonské jedlo priamo na vašom stole!
Dobrú chuť!