Hovädzie v šípkovej omáčke je vynikajúce jedlo s intenzívnou chuťou a vôňou. Prinášame vám jednoduchý recept na prípravu tohto klasického pokrmu:
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (napríklad hovädzí rezeň, steak alebo mäso na guláš)
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice šípkovej omáčky
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice masla na osmaženie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie pre dochutenie
Hovädzie v šípkovej omáčke
Postup:
- Hovädzie mäso nakrájajte na tenké plátky alebo menšie kúsky. Cibuľu a cesnak očistite a nasekajte na drobno.
- Panvicu rozohrejte na stredne vysokú teplotu, pridajte maslo. Po roztopení masla a jeho zahriatí pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a miešajte, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Nasleduje pridanie mäsa, ktoré opečte z každej strany, kým zmení farbu a nie je zlatohnedé.
- Na panvicu pridajte šípkovú omáčku a hovädzí vývar. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa vlastnej chuti. Dobre premiešajte.
- Teplotu znížte a pokrm varte na miernom ohni približne 15 – 20 minút, až kým mäso nebude krehké a omáčka sa nezhustne.
- Servírujte s prílohou podľa svojich preferencií, ako sú halušky, knedľa alebo ryža.
Verím, že vám tento recept bude užitočný a ochutnáte skvelé hovädzie v šípkovej omáčke!
2)
Ingrediencie:
Na mäso:
- 600 g hovädzieho mäsa (napríklad stehno alebo plece)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 500 ml vývaru (môže byť zeleninový alebo mäsový)
- 2 lyžice oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bobkový list
- 3-4 kusy nového korenia
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
Na šípkovú omáčku:
- 200 g sušených šípok (môžu byť aj čerstvé)
- 1 liter vody
- 1 lyžica cukru
- 1 citrón (šťava)
- 1 lyžica kyslej smotany (pre zjemnenie)
- Soľ podľa chuti
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Hovädzie nakrájajte na väčšie kusy, osolte a okoreňte.
- V hrnci na oleji orestujte nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú.
- Pridajte mäso a orestujte ho zo všetkých strán, kým nie je zlaté.
-
Pridanie zeleniny:
- K masu pridajte nakrájanú mrkvu a zemiaky.
- Pridajte bobkový list, nové korenie a tymián.
- Všetko zalejte vývarom tak, aby bolo mäso dobre ponorené. Prikryte a varte na miernom ohni približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým nie je mäso krehké.
-
Príprava šípkovej omáčky:
- Sušené šípky dôkladne prepláchnite a vložte do hrnca s vodou. Nechajte zovrieť a varte asi 30 minút.
- Potom zmes precedíme, pričom šípky dobre rozmixujte, aby sa uvoľnilo čo najviac ich chuti.
- Do šípkovej šťavy pridajte cukor a citrónovú šťavu. Dolaďte soľou podľa chuti.
-
Dokončenie jedla:
- Keď je mäso hotové, pridajte ho do hrnca so šípkovou omáčkou a jemne premiešajte.
- Nechajte variť ešte 10-15 minút, aby sa chute prepojili. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo vývaru.
-
Servírovanie:
- Hovädzie na tanieroch polejte šípkovou omáčkou a podávajte s čerstvým pečivom, knedľou alebo prílohou podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!