Hŕstková polievka s haluškami

Hrstková polievka s haluškami je tradičná slovenská jedlá. Tu je jednoduchý recept na túto chutnú polievku:

Suroviny:

  • 500 g hrstky (hrach)
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica rasce
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce

 

Hŕstková polievka s haluškami

Postup:

  1. Hrstku (hrach) dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte namočenú cez noc.
  2. Na rozohriatom hrnci opražte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiaky.
  3. Pridajte na drobno nakrájaný cesnak a rasce a orestujte ešte chvíľu.
  4. Pridajte namočenú a opláchnutú hrstku a zalejte vodou.
  5. Varíme do zmäknutia hrstky a zeleniny. Ak je potrebné, pridajte ešte vodu.
  6. Mezitým si pripravte cesto na halušky. V mise zmiešajte múku, vajce a soľ a postupne pridávajte vodu, kým nevznikne hrudkovité cesto.
  7. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a nakrájajte na drobné kúsky.
  8. Do vriacej polievky pridajte halušky a varíme ešte 10-15 minút.
  9. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
  10. Podávajte horúce s čerstvou pažítkou.

Dobrú chuť!

 

2)

Hŕstková polievka je vynikajúca voľba pre tých, ktorí hľadajú zdravý a chutný spôsob, ako obohatiť svoje jedálničky. Táto polievka je nielen výživná, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu, a preto je ideálna na rodinné obedy alebo večere. V tomto recepte vám ukážeme, ako si pripraviť hŕstkovú polievku s haluškami, ktorá osloví všetkých členov vašej rodiny.

Ingrediencie potrebné na hŕstkovú polievku

Na prípravu hŕstkovej polievky s haluškami budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 250 g hŕstkových bôbov
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžica oleja
  • Na halušky: 300 g múky, 1 vajce, soľ

Postup prípravy hŕstkovej polievky s haluškami

Na začiatok si namočíme hŕstkové bôby na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Potom ich uvaríme v zeleninovom vývare do mäkka. Medzitým si na panvici na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak. Všetko spolu varíme asi 10 minút. Pridáme rozpučený cesnak a uvarené hŕstkové bôby. Varíme ešte asi 15 minút a dochutíme soľou a korením.

Na halušky zmiešame múku, vajce a soľ, aby sme vytvorili cesto. Pomocou lyžice dávkujeme cesto do vriacej vody a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch. Nakoniec podávame hŕstkovú polievku s haluškami ako hlavný chod, ktorý zasýti a poteší každého.

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Pavol Weiss píše:

    Najlepšie na hŕstkovej polievke je, že je rýchla a jednoduchá na prípravu a predsa veľmi chutná.

  2. Azatopek píše:

    Mám rada tradičné slovenské jedlá. Určite vyskúšam tento recept.

  3. Angela57 píše:

    Ochutnala som hŕstkovú polievku prvýkrát keď som bola na Slovensku. Veľmi mi chutila a som rada že teraz mám recept ako si ju pripraviť doma.

  4. Jreznickova píše:

    Ďakujem za skvelý recept na tradičnú slovenskú polievku. Určite vyskúšam a teším sa na chutný výsledok.

  5. Obsut Nora píše:

    Hŕstková polievka je pre mňa skvelou voľbou, mám rada jednoduché a výživné jedlá. Tento recept vyzerá super, určite ho vyskúšam!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *