Hrstková polievka s haluškami je tradičná slovenská jedlá. Tu je jednoduchý recept na túto chutnú polievku:
Suroviny:
- 500 g hrstky (hrach)
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
Hŕstková polievka s haluškami
Postup:
- Hrstku (hrach) dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a nechajte namočenú cez noc.
- Na rozohriatom hrnci opražte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiaky.
- Pridajte na drobno nakrájaný cesnak a rasce a orestujte ešte chvíľu.
- Pridajte namočenú a opláchnutú hrstku a zalejte vodou.
- Varíme do zmäknutia hrstky a zeleniny. Ak je potrebné, pridajte ešte vodu.
- Mezitým si pripravte cesto na halušky. V mise zmiešajte múku, vajce a soľ a postupne pridávajte vodu, kým nevznikne hrudkovité cesto.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a nakrájajte na drobné kúsky.
- Do vriacej polievky pridajte halušky a varíme ešte 10-15 minút.
- Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Podávajte horúce s čerstvou pažítkou.
Dobrú chuť!
2)
Hŕstková polievka je vynikajúca voľba pre tých, ktorí hľadajú zdravý a chutný spôsob, ako obohatiť svoje jedálničky. Táto polievka je nielen výživná, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu, a preto je ideálna na rodinné obedy alebo večere. V tomto recepte vám ukážeme, ako si pripraviť hŕstkovú polievku s haluškami, ktorá osloví všetkých členov vašej rodiny.
Ingrediencie potrebné na hŕstkovú polievku
Na prípravu hŕstkovej polievky s haluškami budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 250 g hŕstkových bôbov
- 1 stredná cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžica oleja
- Na halušky: 300 g múky, 1 vajce, soľ
Postup prípravy hŕstkovej polievky s haluškami
Na začiatok si namočíme hŕstkové bôby na niekoľko hodín, ideálne cez noc. Potom ich uvaríme v zeleninovom vývare do mäkka. Medzitým si na panvici na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak. Všetko spolu varíme asi 10 minút. Pridáme rozpučený cesnak a uvarené hŕstkové bôby. Varíme ešte asi 15 minút a dochutíme soľou a korením.
Na halušky zmiešame múku, vajce a soľ, aby sme vytvorili cesto. Pomocou lyžice dávkujeme cesto do vriacej vody a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch. Nakoniec podávame hŕstkovú polievku s haluškami ako hlavný chod, ktorý zasýti a poteší každého.
Najlepšie na hŕstkovej polievke je, že je rýchla a jednoduchá na prípravu a predsa veľmi chutná.
Mám rada tradičné slovenské jedlá. Určite vyskúšam tento recept.
Ochutnala som hŕstkovú polievku prvýkrát keď som bola na Slovensku. Veľmi mi chutila a som rada že teraz mám recept ako si ju pripraviť doma.
Ďakujem za skvelý recept na tradičnú slovenskú polievku. Určite vyskúšam a teším sa na chutný výsledok.
Hŕstková polievka je pre mňa skvelou voľbou, mám rada jednoduché a výživné jedlá. Tento recept vyzerá super, určite ho vyskúšam!