Polievka z hŕstky s haluškami predstavuje klasické slovenské jedlo. Nasleduje jednoduchý recept na túto lahodnú polievku:
Ingrediencie:
- 500 g hŕstky (hrach)
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica rasce
- soľ a korenie podľa vkusu
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
Polievka z hŕstky s haluškami
Postup:
- Hrstku (hrach) dôkladne prepláchnite pod prúdom vody a nechajte ju namočenú cez noc.
- Na rozohriatom hrnci opražte na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a zemiaky.
- Pridajte na drobno nasekaný cesnak a rascu a orestujte ešte chvíľu.
- Do hrnca pridajte namočenú a prepláchnutú hŕstku a zalejte vodou.
- Varíme, až kým hŕstka a zelenina nezmäknú. V prípade potreby ešte pridajte vodu.
- Medzitým si pripravte cesto na halušky. V mise zmiešajte múku, vajce a soľ a postupne pridávajte vodu, kým nevznikne hrudkovité cesto.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a nakrájajte na malé kúsky.
- Do vriacej polievky pridajte halušky a varíme ešte 10-15 minút.
- Podľa vkusu dochuťte soľou a korením.
- Servírujte horúce s čerstvou pažítkou.
Prajem dobrú chuť!
2) Hŕstková polievka s haluškami
Polievka z hŕstky je vynikajúca voľba pre tých, ktorí hľadajú zdravý a chutný spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček. Táto polievka je nielen výživná, ale aj veľmi jednoduchá na prípravu, čo ju predurčuje na rodinné obedy alebo večere. V tomto recepte vám ukážeme, akým spôsobom si môžete pripraviť polievku z hŕstky s haluškami, ktorá poteší každého člena rodiny.
Ingrediencie potrebné na polievku z hŕstky
Na prípravu polievky z hŕstky s haluškami budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 250 g hŕstkových bôbov
- 1 stredná cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa vkusu
- 1 lyžica oleja
- Na halušky: 300 g múky, 1 vajce, soľ
Postup prípravy polievky z hŕstky s haluškami
Na začiatok si namočíme hŕstkové bôby na niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom ich uvaríme v zeleninovom vývare do mäkka. Medzitým na panvici na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zemiak. Všetko spolu varíme približne 10 minút. Pridáme rozpučený cesnak a uvarené hŕstkové bôby. Varíme ešte asi 15 minút a dochutíme soľou a korením.
Na halušky zmiešame múku, vajce a soľ, aby sme vytvorili cesto. Pomocou lyžice dávkujeme cesto do vriacej vody a varíme, kým halušky nevyplávajú na povrch. Na záver podávame polievku z hŕstky s haluškami ako hlavnú misku, ktorá zasýti a poteší každého.