Pečená bravčová krkovička (fotorecept) 

Nasledujúci je recept na pečenú bravčovú krkovičku:

Suroviny:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica soľi
  • 1 lyžica mletej papriky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušenej rasce
  • 1 citrón (šťava a strúhaná kôra)
  • 500 ml vývaru (bravčový alebo zeleninový)

 

Pečená bravčová krkovička (fotorecept) 

Postup:

  1. Zahrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  2. Bravčovú krkovičku dôkladne očistite od prípadných kostí a tuku.
  3. Cesnak nadrobno nasekajte a v miske zmiešajte s olivovým olejom, soľou, mletou paprikou, tymiánom, rascou, citrónovou šťavou a strúhanou kôrou.
  4. Zmiešanou marinádou potrite celú krkovičku, dôkladne masírujte, aby sa marináda dostala do mäsa.
  5. Krkovičku umiestnite do pekáča, pridajte vývar a zakryte pekáč. Ưvarí sa vlastnou šťavou a zostane jemne šťavnatá.
  6. Pečte v predhriatej rúre po dobu približne 2 – 2,5 hodín alebo kým nebude mäso jemne mäkké a opečené.
  7. Počas pečenia občas krkovičku polievajte šťavou z pekáča.
  8. Po upečení nechajte mäso ešte chvíľu oddychovať pred servírovaním, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.
  9. Podávajte s prílohou podľa vlastnej chuti, napríklad s opekanými zemiakovými hranolkami a zeleninovým šalátom.

Dúfam, že tento fotorecept vás inšpiruje a po vyskúšaní vám bude chutiť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica horčice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • Zelenina (mrkva, zemiaky, paprika) na prílohu (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava marinády: V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie, sušené oregano a sladkú papriku. Dobré je aj pridať trochu citrónovej šťavy pre lepšiu chuť.

  2. Marinovanie krkovičky: Krkovičku dôkladne umyte a osušte. Následne ju potrite marinádou zo všetkých strán. Nechajte ju aspoň 1 hodinu marinovať (ideálne cez noc v chladničke).

  3. Príprava zeleniny (ak používate): Cibuľu a ďalšiu zeleninu nakrájajte na väčšie kusy. Zeleninu môžete predpekať na panvici s trochou oleja, aby sa trochu opražila a získala lepšiu chuť.

  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Krkovičku položte do pekáča a okolo nej rozložte nakrájanú cibuľu a zeleninu. Podlejte vývarom a zakryte pekáč alobalom.

  5. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 1,5 hodiny, potom odstráňte alobal a pečte ešte približne 15-30 minút, aby sa vytvorila zlatistá kôrka. Občas môžete pokropiť šťavou zo spodku pekáča.

  6. Servírovanie: Po upečení nechajte krkovičku chvíľu odpočívať, potom ju nakrájajte na plátky. Podávajte s pečenou zeleninou a zemiakmi alebo chlebom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *