Nasledujúci je recept na pečenú bravčovú krkovičku:
Suroviny:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica soľi
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušenej rasce
- 1 citrón (šťava a strúhaná kôra)
- 500 ml vývaru (bravčový alebo zeleninový)
Pečená bravčová krkovička (fotorecept)
Postup:
- Zahrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Bravčovú krkovičku dôkladne očistite od prípadných kostí a tuku.
- Cesnak nadrobno nasekajte a v miske zmiešajte s olivovým olejom, soľou, mletou paprikou, tymiánom, rascou, citrónovou šťavou a strúhanou kôrou.
- Zmiešanou marinádou potrite celú krkovičku, dôkladne masírujte, aby sa marináda dostala do mäsa.
- Krkovičku umiestnite do pekáča, pridajte vývar a zakryte pekáč. Ưvarí sa vlastnou šťavou a zostane jemne šťavnatá.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu približne 2 – 2,5 hodín alebo kým nebude mäso jemne mäkké a opečené.
- Počas pečenia občas krkovičku polievajte šťavou z pekáča.
- Po upečení nechajte mäso ešte chvíľu oddychovať pred servírovaním, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.
- Podávajte s prílohou podľa vlastnej chuti, napríklad s opekanými zemiakovými hranolkami a zeleninovým šalátom.
Dúfam, že tento fotorecept vás inšpiruje a po vyskúšaní vám bude chutiť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica horčice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregána
- 1 lyžička sladkej papriky
- 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
- Zelenina (mrkva, zemiaky, paprika) na prílohu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava marinády: V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie, sušené oregano a sladkú papriku. Dobré je aj pridať trochu citrónovej šťavy pre lepšiu chuť.
-
Marinovanie krkovičky: Krkovičku dôkladne umyte a osušte. Následne ju potrite marinádou zo všetkých strán. Nechajte ju aspoň 1 hodinu marinovať (ideálne cez noc v chladničke).
-
Príprava zeleniny (ak používate): Cibuľu a ďalšiu zeleninu nakrájajte na väčšie kusy. Zeleninu môžete predpekať na panvici s trochou oleja, aby sa trochu opražila a získala lepšiu chuť.
-
Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Krkovičku položte do pekáča a okolo nej rozložte nakrájanú cibuľu a zeleninu. Podlejte vývarom a zakryte pekáč alobalom.
-
Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 1,5 hodiny, potom odstráňte alobal a pečte ešte približne 15-30 minút, aby sa vytvorila zlatistá kôrka. Občas môžete pokropiť šťavou zo spodku pekáča.
-
Servírovanie: Po upečení nechajte krkovičku chvíľu odpočívať, potom ju nakrájajte na plátky. Podávajte s pečenou zeleninou a zemiakmi alebo chlebom.
Dobrú chuť!