Hubová polievka z baraniej hlavy predstavuje klasické jedlo v rozličných kultúrach. Tu je jednoduchý recept, ktorý si môžete vyskúšať:
Ingrediencie:
- 1 barania hlava
- 500 g húb (napr. hríby, šampiňóny)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 lyžica masla
- Soľ a korenie podľa chuti
- Petržlenová vňať na ozdobu
Hubová polievka z baraniej hlavy
Príprava:
- Najprv dôkladne umyte baraniu hlavu a vložte ju do hrnca s dostatočným množstvom vody. Varíme na miernom plameni približne 2-3 hodiny, kým nie je mäso mäkké a oddeluje sa od kostí.
- Následne vyberte mäso z hrnca a nechajte ho vychladnúť. Porezajte vývar cez jemné sitko a odložte na bok.
- Húb očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu a cesnak nasekajte na jemno. Mrkvu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Na panvici roztopte maslo a restujte na ňom cibuľu, cesnak, huby, mrkvu a zemiaky. Restujte ich približne 5-7 minút, kým zmäknú.
- Pridajte vývar z baraniej hlavy do hrnca a pridajte orestovanú zeleninu.
- Osolte a okoreňte podľa vlastnej chuti.
- Polievku varte ešte asi 20-30 minút, kým nie je zelenina úplne uvarená.
Podávajte horúcu polievku, ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou. Prajeme dobrú chuť!
2) Hubová polievka z baranej hlávky
Hubová polievka z baranej hlávky je klasická slovenská pochúťka, ktorá poteší každého priaznivca húb a chutného jedla. Tento recept vám ukáže, ako pripraviť túto lahodnú polievku s príjemne intenzívnou chuťou a arómou.
Ingrediencie na hubovú polievku
Na prípravu hubovej polievky z baranej hlavy budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 barania hlávka (o umytí a očistení)
- 300 g čerstvých húb (napr. hliva, šampiňóny)
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
Na začiatku vložte baraniu hlávku do veľkého hrnca s vodou. Povarujte ju na miernom ohni asi 1,5 hodiny, kým nebude mäkká. Zatiaľ čo sa hlávka varí, pokrájajte cibuľu, zemiaky, mrkvu a petržlen na malé kocky. Pripravte si tiež huby, ktoré nakrájajte na plátky.
Keď je barania hlávka uvarená, vyberte ju z hrnca a do vývaru pridajte cibuľu, mrkvu a petržlen. Varíme asi 10 minút a následne pridajte zemiaky a čerstvo nakrájané huby. Nezabudnite pridať prelisovaný cesnak a ochutnajte soľou a korením.
Polievku varte ďalších 15 minút, alebo kým nie sú zelenina a huby mäkké. Hotovú polievku podávajte posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou na tanieri. Hubová polievka z baranej hlavy je dokonalým jedlom na zimu a poteší každého člena domácnosti.