Červená repa nie je len chutná, ale aj mimoriadne výživná zelenina. Obsahuje množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálnych látok. Prečo teda nevyužiť jej vynikajúcu chuť a originálnu farbu na prípravu neobvyklej varianty obľúbeného humusu?
Hummus z červenej repy predstavuje výbornú a zdravú alternatívu k tradičnému cícrovému hummusu. Je to fantastická vegánska nátierka, ktorá oživí akýkoľvek chlebík alebo zeleninové chipsy.
Recept na hummus z červenej repy:
Suroviny:
– 1 väčšia červená repa (približne 300g)
– 1 konzerva cíceru (250g)
– 3 polievkové lyžice tahiny (sezamovej pasty)
– 2 strúčiky cesnaku
– Šťava z polovice citrónu
– 2 polievkové lyžice olivového oleja
– 1 čajová lyžička soli
– 1/2 čajovej lyžičky mletého korenia
– Petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
1. Očistenú červenú repu uvarte v osolenej vode do mäkka, približne 30 minút. Následne ju ochlaďte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle.
2. Do mixéra alebo nádoby s ponorným mixérom vložte nastrúhanú repu, cícer, tahinu, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a korenie. Dobre premiešajte, alebo pomixujte na hladké pyré.
3. Hummus z repy preložte do misiek a na vrchu ho ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
4. Podávajte s bylinkovým chlebom, zeleninovou oblohou alebo chrumkavými chipsami. Prajeme dobrú chuť!
Tento skvostný hummus si určite zamilujete kvôli jeho jemnej cícrovej chuti v spojení s čerstvou zemitosťou repy a korenistou príchuťou. Je to vynikajúca a zdravá maškrta, keď máte chuť na niečo nezvyčajné!

2) Hummus z červenej repy
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké červené repy, očistené a upečené
- 1 pohár cíceru (uvareného alebo z konzervy, opláchnutého)
- 3 lyžice sezamového semienka
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Šťava z 1 citróna
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Lyžica nasekaného čerstvého koriandra alebo petržlenu na ozdobu
Postup:
- Predhrejte rúru na 200°C. Zabalte červené repy do alobalu a upečte ich, pokiaľ nie sú mäkké (trvá to zvyčajne asi 45-60 minút, v závislosti od veľkosti). Nechajte ich vychladnúť, potom ich ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Na panvici opražte sezamové semienka, kým nezískajú zlatistú farbu. Miešajte, aby sa nespálili.
- V mixéri (alebo pomocou tyčového mixéra) skombinujte nakrájané upečené repy, cícer, pražené sezamové semienka, olivový olej, nasekaný cesnak a citrónovú šťavu. Mixujte, kým nebudete mať hladkú konzistenciu.
- Dochutte hummus soľou a čiernym korením podľa vašich preferencií. Ak je hummus príliš hustý, pridajte trochu vody alebo olivového oleja, aby ste dosiahli žiadanú konzistenciu.
- Servírujte hummus z červenej repy s nasekaným koriandrom alebo petržlenom na ozdobu. Môžete ho podávať s plátkami čerstvého chleba, zeleninou alebo pita chlebíkom.
Tento hummus z červenej repy je pestrý a plný chutí. Je to úžasný dezert na oslavu farieb a zdravého občerstvenia.
3)
Hummus je obľúbený dip, ktorý vznikol na Blízkom východe. Dnes existuje množstvo jeho variácií, pričom jednou z nich je hummus z červenej repy, ktorý je nielen chutný, ale aj veľmi výživný. Červená repa dodáva tomuto pokrmu nádhernú farbu a sladkú chuť. V tomto článku vám predstavíme jednoduchý recept na hummus z červenej repy, ktorý si zamilujete!
Ingrediencie na hummus z červenej repy
Na prípravu hummusu z červenej repy budete potrebovať nasledujúce prísady:
- 1 šálka cíceru (môžete použiť aj konzervovaný)
- 1 stredne veľká červená repa, uvarená a olúpaná
- 2 polievkové lyžice tahini (sezamová pasta)
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 citrón, šťava
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy hummusu
Príprava hummusu z červenej repy je jednoduchá! Vykonajte nasledujúce kroky:
- Všetky ingrediencie – cícer, červenú repu, tahini, cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie – vložte do mixéra.
- Mixujte na vysokých otáčkach, kým nedosiahnete jemnú a hladkú konzistenciu. Ak sa hummus javí ako príliš hustý, môžete pridať trochu vody.
- Ochutnajte a podlejte podľa potreby soľou a citrónovou šťavou.
Hummus podávajte s čerstvou zeleninou, pita chlebom alebo ho vychutnávajte s chrumkavými krekrami. Je to skvelý zdravý snack, ktorý poteší vašich blízkych!